Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / İHRACATTA GERİ GİDİŞ BİTMİŞTİR

İHRACATTA GERİ GİDİŞ BİTMİŞTİR

İHRACATTA GERİ GİDİŞ BİTMİŞTİR28.07.2009Devlet Bakanı Çağlayan, İhracatta geriye gidişin sona erdiğini söyledi.

İSTANBUL - Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, İSO 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Araştırması sonuçlarıyla ilgili olarak "Ortaya çıkan tablo benim için böyle hayret dedirtecek bir noktada değil. Aşağı yukarı takip ettiğimiz konjonktürel gelişmelerin ortaya çıkarttığı bir durum" dedi.

Çağlayan, İstanbul Sanayi Odası (İSO) İSO 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Araştırması sonuçlarının açıklandığı Meclis toplantısında, sözü edilen çalışmayı fazlasıyla önemsediğini söyledi.

4 ay önce özellikle ÖTV, KDV başta olmak üzere 57'ye yakın tedbirle beraber artık kötüye gidişin durduğunu, daha bundan kötüye gidişin olmayacağını, bundan bir dönüş noktasının başladığını ifade ettiğini hatırlatan Çağlayan, bugün özellikle mart-nisan ayından itibaren ortaya çıkan sanayi üretim endeksi, kapasite kullanım oranları, ihracattaki gelişmelerin en azından kötüye gidişin bir noktadan itibaren durduğunu, kötüye gidişin bir dönüm noktasına olduğunu ortaya koyduğunu söyledi.

Zafer Çağlayan, "İşsizlik, büyüme rakamlarını değerlendirirken mutlaka dikkatli olmak durumundayız. Yüzde 13,8'lik rakam Türkiye'nin küresel krizden en fazla etkilendiği, krizi en yoğun yaşadığı dönemin rakamlarıdır" diye konuştu.

Sanayi üretimi, kapasite kullanımı ve işsizlik rakamları bundan daha geriye de gitse Türkiye'nin üretmek, yatırım yapmak, istihdam yaratmak zorunda olduğunu ifade eden Çağlayan, bunu Türkiye için yapma mecburiyeti bulunduğunu kaydetti.

Türkiye'nin bugün yaşamış olduğu sıkıntının küresel ekonomideki olumsuz gelişmelerin ortaya çıkardığı bir durum olduğuna işaret eden Bakan Çağlayan, IMF tahminlerine göre dünyada 2009 yılında 79 ülke küçülürken 102 ülkenin büyüyeceğini, büyüyecek ülkelerin de daha çok kapalı ekonomiler olduğunu anlattı.

Çağlayan, "Ortaya çıkan tablo benim için böyle hayret dedirtecek bir noktada değil. Aşağı yukarı takip ettiğimiz konjonktürel gelişmelerin ortaya çıkarttığı bir durum" dedi.

"İhracatta yıl sonu hedefi tutacak"

Zafer Çağlayan, Türkiye'nin, son 3 ayda artık geriye dönüş ve tekrar büyümeye başlayan bir trend içinde olduğunu, gelişmelerin eskisi gibi olmayacağını belirterek şunları kaydetti:

"İhracatla ilgili gelişmelerimizi gün gün takip ediyorum. Bunu takip etmekle beraber bir çok ülkeye yapmış olduğum ziyarette fiilen görüyorum, yaşıyorum. Bu konuda da geriye gidiş bitmiştir. Bugün itibariyle yapmış olduğumuz ihracatımız 50 milyar doları geçmiştir. Bizim de revize edilmiş programda konulmuş olan 2009 yılı hedefi 104 milyar dolardır. Yani bu saatten sonra yapmış olduğumuz ihracat kadar bir ihracatı yaptığımızda ki mevsimsel gelişmelere baktığımızda yılın ikinci 6 ayında ilk 6 ayından daha fazla ihracatın yapıldığı bir kere istatistik olarak zaten gözümüzün önünde. Görüyoruz ki 100 milyar doların üzerinde bir ihracat rakamını gerçekleştireceğiz. Neye rağmen? İhracat yapmış olduğumuz pazarlardaki daralmaya rağmen..."

İhracatta yüzde 34,5'lik daralmaya karşın miktar bazında yaşanan düşüşün yüzde 13,3 olduğuna işaret eden Çağlayan, dünyada emtia fiyatlarındaki değişikliğin ihracatın değer bazında daralmasına neden olduğunu, değerlendirmeyi buna göre yapmak gerektiğini belirtti.

"Bizim görevimiz sizin önünüzü açmak"

Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın komşu ve çevre ülkeler stratejisinden bahseden Bakan Çağlayan Türkiye'nin ihracat noktasında doğru bir yolda emin adımlarla yürüdüğünü kaydetti.

Türkiye'yi bir şirket gibi kendisini de baş pazarlama elemanı gibi düşündüğünü ifade eden Çağlayan, yurt dışındaki ticaret müşavirlerini de pazarlama elemanları olarak kabul ettiğini, bu çerçevede her şirkette olduğu gibi müşavirlerin de bulunduğu ülkelerde Türkiye'nin ihracatını artırmak için pazarlamacı gibi çalışacaklarını söyledi.

Çağlayan, bu çerçevede ülkeler bazında uzmanlaşmak için bölge ve ülke masaları oluşturma çalışmaları yaptıklarını anlattı.

Bakan Çağlayan, "Biz çok krizler gördük. Her birinden Türkiye güçlenerek çıkıyor. Bizim görevimiz grayderlik yapmak sizin önünüzü açmak. Azmimizi kaybetmemeliyiz. Bu tabloları gördük. İleride de görebiliriz, görmeyeceğimiz anlamına gelmez. Biz bu ülke için üretmek zorundayız" dedi.

İSO Meclis Üyesi Uran Tiryakioğlu da konuşmasında İstanbul'da il çevre düzeninin askıya çıktığını belirterek, "Bu, İstanbul'da Arnavutköy'den Avcılar, Firuzköy, Tuzla ve Ümraniye'ye kadar 28 bölgedeki sanayilerin kaldırılmasını öngörüyor. Böyle bir zorunlu geçiş sanayide yüzde 20 kapanmayı da beraberinde getiriyor. Bu aşağı yukarı bugünkü rakamlarla 5-6 miyar dolar bir ihracat kaybı oluşturuyor. Kapanan firmalarla 100 bin kişi işsizler ordusuna katılmış olacak. İSO'nun tüm üyeleri adına buna itiraz etmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu konunun durdurulabilmesi için Sanayi Bakanlığı ve Devlet Planlama Teşkilatı ile işbirliği yapılmalı" şeklinde konuştu.

Tiryakioğlu, 17 Ağustos 2009'a kadar çevre düzenine itiraz hakkı bulunduğunu da söyledi.İSO Meclis Üyesi İsmail Gülle de İstanbul Tekstil ve Hazır Giyim Ar-Ge merkezinin ekim ayında hizmete açılacağını belirtti.

Kaynak: Dünya Gazetesi