Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / SURİYE İLE TİCARET HACMİNİ 5 MİLYAR DOLARA ÇIKARACAĞIZ

SURİYE İLE TİCARET HACMİNİ 5 MİLYAR DOLARA ÇIKARACAĞIZ

SURİYE İLE TİCARET HACMİNİ 5 MİLYAR DOLARA ÇIKARACAĞIZ28.07.2009Bakan Çağlayan, Suriye'yele bugün ticaret hacminin 2 milyar dolar olduğunu belirterek, 3 yılda daha da geliştireceklerini söyledi.

İSTANBUL - Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin Suriye ile ticaret hacminin yaklaşık 2 milyar dolar olduğunu, 3 yılda bunu 5 milyar dolara çıkaracaklarını bildirdi.

Çağlayan, Conrad Oteli'nde, Suriye Ekonomi ve Ticaret Bakanı Amir Hüsnü Lütfi ile ikili görüşmesi öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Çağlayan, Suriye ile gelinen mesafenin son derece önemli olduğunu ve Türkiye'nin çevre ve komşu ülkelerle irtibatını son derece artırdığını söyledi.

Çağlayan, bundan sonra komşu ülkelerle ortak bir ekonomik entegrasyon anlayışı içinde çalışmalar yapacaklarını vurgulayarak, "Bugün Suriye ile gelmiş olduğumuz ticaret hacmimiz yaklaşık 2 milyar dolardır. 3 yılda bunu 5 milyar dolara çıkaracağız" diye konuştu.

Suriye'de ciddi bir altyapı ve üstyapı müteahhitlik hizmetleri potansiyeli bulunduğunu, bu çerçevede Türk müteahhitleri ve müşavir firmalarının bu pastadan pay alması noktasında yoğun gayret içinde olduklarını dile getiren Çağlayan, şöyle devam etti:

"Bugün de tekrar bir araya gelerek, bu konuda nasıl daha fazla ilerleyeceğimizi konuşacağız ve özellikle geçiş koridoru noktasında gerek demiryolu gerek karayolu bağlantılarında ki mayınlı arazilerin temizlenmesiyle beraber lojistik altyapımızı da geliştiriyoruz. Ümit ediyorum ki Suriye ile olan ilişkimiz 3 yıl içinde 5 milyar dolar, hemen arkasından da 10 milyar dolara çıkabilecektir."

Bakan Çağlayan, İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) dün açıklanan Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2008 Yılı Raporu'na ilişkin bir soru üzerine, krizin etkilerinin 2008 yılı ağustos ayında görülmeye başlandığını, küresel ekonomideki konjonktürel gelişmelere bağlı bir daralmayı zaten beklediklerini belirterek, bu nedenle sonuçları şaşırtıcı bulmadığını kaydetti.

Bütün ekonomik göstergelerin Türkiye'nin artık dip noktasından çıktığını ve iyileşmeye gideceğini gösterdiğini dile getiren Çağlayan, 2010 projeksiyonuna bakıldığında dünyadaki ekonomik gelişmelerin yeniden pozitife döneceği ortamın görüldüğünü ifade etti.

Zafer Çağlayan, Türkiye'nin bu krizi de diğerlerinde olduğu gibi atlatacağını ve bu yıl sonunda yeniden büyüme trendine girmesinin beklendiğini bildirdi.

Kaynak: Dünya Gazetesi

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr