Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / HİNDİSTANLI ŞİRKETLER TÜRKİYE YE GELİYOR

HİNDİSTANLI ŞİRKETLER TÜRKİYE YE GELİYOR

HİNDİSTANLI ŞİRKETLER TÜRKİYE  YE GELİYOR28.07.2009

Hindistanlı şirketler Türkiye'ye geliyor

Hindistan'ın önde gelen alt yapı müteahhitlik firmalarının Türkiye'ye olan ilgisi giderek artmaya devam ediyor.

21 Temmuz 2009 / 00:08

Hindistanlı şirketler Türkiye'ye geliyor

Hindistan'ın önde gelen alt yapı müteahhitlik firmalarının Türkiye'ye olan ilgisi giderek artmaya devam ediyor.

DEİK'ten yapılan açıklamaya göre, Hindustan Construction firmasının ardından şimdi de Varun Earthtech Limited'in, Türkiye de ortaklık arayışına girdiği bildirildi. Firma yetkilileri yeni yapılanmalar ve ortaklık görüşmeleri için Türkiye'ye geliyor.

Çelebi Hava Servisi'nin Yeni Delhi ve Mumbai'de kazandığı ihalenin ardından Limak Holding'in GMR firması ile ortaklaşa Sabiha Gökçen Hava Limanı işletmesini almasıyla birlikte Hintli firmalar Türk ortak arayışına hız verdi. Türk müteahhitleri ile görüşmeler yapabilmek için ziyarete gelen Hintli firmaların ortak özelliği müteahhitlik ve mühendislik firmalarından oluşması.

Geçtiğimiz hafta Türkiye'yi ziyaret eden Delhi ve Mumbai metrolarının inşaatını gerçekleştiren Hindustan Construction, özellikle Üsküdar-Ümraniye metro hattı gibi ulaştırma ve alt yapı projelerine ilişkin görüşmeler yürüttü.

Hindistan'dan yapılan bu ziyaretin ardından İstanbul TOBB Plaza'da Hindistan'ın önemli firmaları arasında yer alan Varun Earttech Limited, Türk firmaları bir araya gelecek. Hintli firma aynı zamanda Türkiye ile birlikte farklı ülkelerle de iş birliği yapma düşüncesinde.

Hindistan'ın önde gelen Mühendislik ve Müteahhitlik firmalarından biri olan Varun Earthtech Limited enerji, ulaşım, su ve su boru hatları, petrol ve doğal gaz boru hatları alanlarındaki altyapı projeleri ile ilgileniyor. Orta ve büyük ölçekli, sektörde deneyim sahibi Türk mühendislik firmaları ile hem Türkiye'deki hem de uluslararası alanda altyapı proje ve ihalelerinde (mühendislik, inşaat, işletme ve proje yönetiminde) aktif rol oynayacak bir ortak arayışında olan firma sektörün ileri gelenleriyle görüşebilmeyi amaçlıyor.

HİNDİSTAN VE TÜRKİYE ARASINDA İŞ BİRLİĞİNE AÇIK SEKTÖRLER

Hindistan ve Türkiye'nin arasında gerçekleştirilebilecek ortak yatırım alanlarının başında inşaat ve müteahhitlik sektörü yer alıyor. Özellikle Hindistan'ın alt yapı konusunda eksikliği ve bu alanda yeni yatırım imkânlarına elverişli konumda olması sayesinde Hindistan da potansiyeli en yüksek sektör olarak inşaat ve müteahhitlik gösteriliyor.

Hindistan 1991 yılından itibaren, serbest piyasa ekonomisini yerleştirme çabalarına paralel olarak, birçok alanda yabancı sermaye ve teknolojik işbirliğine ihtiyaç duyuyor. Özellikle enerji üretimi ve dağıtımı, liman, otoyol ve köprü inşası, petrol çıkarımı ve rafine edilmesi, haberleşme, deniz taşımacılığı, tekstil, ilaç, kimya, elektronik, gıda işleme ve paketleme sektörlerinde işbirliği imkanlarının bulunduğu ülkede Hindistan hükümeti, yatırımcılara ihraca yönelik üretimi cazip kılmak üzere özel teşvikler sunuyor. Ancak, bu teşvikler Çin'de de olduğu gibi bu işlem için kurulacak özel bölgelerde uygulanıyor.

Ortadoğu, Afrika ve Güney Asya'da anahtar teslimi projeler üstlenen Hint inşaat ve taahhüt firmaları ile Türk firmaları Rus ve BDT pazarlarında birlikte hareket edebilirler.

Dünyanın önde gelen pamuk üreticilerinden olan Hindistan'ın, yeterli iç üretime karşın giderek artan ithalat sorunuyla karşı karşıya kaldığı ifade ediliyor. Hindistan'da iplik üreticileri kaliteli ve ucuz ithal pamuğa giderek daha fazla ilgi gösteriyor.

Hindistan'a en fazla döviz girdisi sağlayan sektör olan turizm, öncelikli sanayi olarak gösteriliyor. Bu alanda yabancı sermayenin yüzde 51'i kısa sürede onaylanıyor. Ayrıca, Hindistan ile tekstil makineleri, bilgisayar teknolojileri, yazılım alanlarında da yeni ortaklıklar kurulabileceği belirtiliyor.

Kaynak: www.UlasimOnline.Com

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr