Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / SIRBİSTAN, TÜRKİYESİZ ÇÖZÜME İNANMIYOR

SIRBİSTAN, TÜRKİYESİZ ÇÖZÜME İNANMIYOR

SIRBİSTAN, TÜRKİYESİZ ÇÖZÜME İNANMIYOR28.07.2009

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Belgrad'da Sırbistan Cumhurbaşkanı ve diğer siyasilerle görüştü.

BELGRAD - Sırbistan yönetimi, Türkiye ile ilişkilere verdiği özel önem çerçevesinde, ikili ilişkilerin geliştirilmesini en önemli ortaklıklardan biri olarak görüyor.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bugün Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da Cumhurbaşkanı Boris Tadiç, Başbakan Mirko Cvetkoviç, Ulusal Meclis Başkanı Slavica Djukiç-Dejanoviç ve Dışişleri Bakanı Vuk Jeremic ile görüşmelerde bulundu.

Edinilen bilgiye göre, görüşmelere Sırbistan tarafı, kurmayı öngördükleri en önemli ortaklıklardan birinin Türk-Sırp ilişkileri olduğunu aktararak, "Türkiye ile ilişkilere çok özel önem atfediyoruz. Aramızda paylaşılan bir tarih var. Bu tarihi bizi bölmesi için değil, birleştirmesi için kullanmalıyız" mesajını verdi.

Görüşmelerde, Türkçe ve Sırpçada 11 bin ortak kelimenin olduğuna dikkat çekildi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, hem tarihi, hem kültürel, hem de ekonomik açıdan Sırbistan'ı Türkiye'nin bir komşusu olarak gördüklerini, buna göre de davranacaklarını ifade ederken, "Balkan tarihi hepimizin tarihi. Ortak vizyonla çalışırsak, geleceği beraber inşa ederiz" ifadesini kullandı.

Sırbistan ile serbest ticaret anlaşmasının imzalanmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Davutoğlu, aralarındaki farklılıkların ilişkilerin stratejik ortaklık düzeyine ulaşmasına engel olmaması gerektiği mesajını verdi.

"Bölgesel rolümüz hep yapıcı oldu, hiçbir zaman yıkıcı olmadı" diyen Davutoğlu, Kosova'nın bağımsızlığını tanımalarının Sırbistan'a karşı bir hareket olmadığının altını çizerken, diplomatik kaynaklar, Sırp tarafının da bu mesajı aldığını belirtiyor.

Sırbistan Dışişleri Bakanı Jeremic, Türkiye ile ilişkileri geliştirmenin Sırbistan'ın devlet politikası olduğunu söylerken, Türkiye'nin AB sürecinde zorluklarla başa çıkma tarzının kendileri için ilham verici olduğunu kaydetti.

Jeremic, Balkan sorunlarının Türkiye'siz çözülemeyeceğini ifade etti.

Davutoğlu'nun Sırbistan Başbakanı Cvetkoviç ile görüşmesinde de ağırlıklı olarak ekonomi konuşulurken, Sırp tarafı ekonomide büyük fırsatların kendilerini beklediğini, Sırbistan'da Türk yatırımlarını görmek istediklerini söyledi.

Görüşmelerde iki ülke arasında vize rejimi konusu da gündeme gelirken, Sırbistan Dışişleri Bakanı Jeremic, aralarında vize uygulamasını kaldırmayı amaçladıklarını söyledi.

Jeremic ayrıca, Balkanlar'ın sorun merkezinin Bosna-Hersek olduğunu, hem enerjilerini, hem de iyi niyetlerini buraya yoğunlaştırmaları gerektiğini söylerken, bu çabalarda Türkiye'nin rolünün merkezi olduğunu belirtti.

Davutoğlu, görüşmelerde, Balkanlar'a vizyoner, stratejik ve geniş perspektifli bir yaklaşım geliştirmeleri ve bölgesel farkındalık yaratmaları gerektiğini belirtti.

Bölgenin tarihte sahip olduğu beşeri bağların yeniden kurulmasının önemine işaret eden Davutoğlu, bunun "neo Osmanlıcılık" olarak değil, halkları bir araya getirme çabası olarak algılanması gerektiğini ifade etti.

Bu arada, Sırbistan Ulusal MEclis Başkanı Djukiç-Dejanoviç'in, iki ülkenin AB uyum komisyonlarının bir araya gelmesini teklif ettiği öğrenildi.

Kaynak: Dünya Gazetesi

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr