Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gümrük / SÖZLEŞMELİ SAĞLIK PERSONELİNİN ÇALIŞTIRILMASI KANUN HÜKMÜNE BAĞLI

SÖZLEŞMELİ SAĞLIK PERSONELİNİN ÇALIŞTIRILMASI KANUN HÜKMÜNE BAĞLI

SÖZLEŞMELİ SAĞLIK PERSONELİNİN ÇALIŞTIRILMASI KANUN HÜKMÜNE BAĞLI28.07.2009

İptal hükmü, kararın Resmi Gazete'de yayımlanmasından bir yıl sonra yürürlüğe girecek

ANKARA - Anayasa Mahkemesi, Sağlık Bakanlığı eğitim ve araştırma hastanelerindeki sözleşmeli personelin, "çalıştığı hizmet biriminde gereği halinde başhekim, başhekim yardımcısı ve başhemşire olarak görevlendirilebilmesine ve bu görevleri sırasında kendilerine bu görevlerine istinaden başka bir ücret ödenmemesine" ilişkin yasa hükmünü iptal etti.

CHP, 5413 sayılı Eleman Temininde Güçlük Çekilen Yerlerde Sözleşmeli Sağlık Personeli Çalıştırılması ve Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu ile Sağlık Bakanlığı'nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun'un bazı maddelerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu.

Yüksek Mahkeme, söz konusu kanunun 2. maddesiyle, 4924 sayılı Eleman Temininde Güçlük Çekilen Yerlerde Sözleşmeli Sağlık Personeli Çalıştırılması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 5. maddesine eklenen, "Sözleşmeli personel, istihdam edildiği hizmet biriminde gereği halinde başhekim, başhekim yardımcısı ve başhemşire olarak görevlendirilebilir. Bu görevleri yürüttükleri sürece kendilerine bu görevlerine istinaden başka bir ücret ödenmez" şeklindeki fıkrayı iptal etti.

Anayasa Mahkemesi, yasanın 3. maddesindeki "... hizmet sözleşmesinde belirtilen koşullara uymaması nedeniyle sicil veya disiplin amirleri tarafından yazılı olarak ikaz edilenlerden söz konusu koşullara uymama halinin tekerrürü durumu ile ..." tümcesinin iptal istemini ise reddetti.

Aynı yasanın 6. maddesiyle, 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanununun ek 1. maddesinin ikinci fıkrasının sonuna eklenen tümcelerin iptal ve yürürlüğünün durdurulması istemleri hakkında da "konusu kalmayan istem hakkında karar verilmesine yer olmadığına" hükmedildi.

İptal hükmü, kararın Resmi Gazete'de yayımlanmasından bir yıl sonra yürürlüğe girecek.

 

Kaynak: Dünya Gazetesi

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr