Gümrük Müsteşarı Emin Zararsız, Gümrük Kanununda yapılan değişiklikle AB gümrük mevzuatına uyum, işlemlerin kolaylaştırılması ve hızlandırılması ile uygulama sorunlarına çözüm getirmeyi amaçladıklarını söyledi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığına atanan ve 20 Temmuz Pazartesi itibariyle yeni görevine başlayacak olan Zararsız, Gümrük Müsteşarı olarak son açıklamasını AA muhabirine yaptı. Zararsız, Türkiye'nin Gümrük Birliğine katıldığı tarihten itibaren, gümrük mevzuatını Avrupa Birliği gümrük mevzuatına uyumlu hale getirme yükümlülüğü altına girdiğini belirtti. 4458 Sayılı Gümrük Kanununu değiştiren 5911 sayılı kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte Türk gümrük mevzuatının tam olarak AB'ye uygun hale geldiğini ifade eden Zararsız, "Ancak yakın zamanda Avrupa Birliği gümrük kodu tamamen değişmek üzere. Dolayısıyla biz yeni çıkarttığımız bu kanunu belki de önümüzdeki yıl yürürlükten kaldıracağız ve yerine yepyeni bir gümrük kanunu koyacağız" dedi.
Zararsız, yeni gümrük kanunu ile Avrupa Topluluğu Gümrük Kodu'nda yapılan değişikliklere uyum; bu uyum kapsamında gümrük idaresinin muhataplarının işlemlerinin kolaylaştırılması, hızlandırılması, maliyetlerinin düşürülmesi ve uygulamada karşılaşılan problemlerin çözülmesinin hedeflendiğini söyledi. Birçok kanunda yazım hatalarından, ifade bozukluklarından ve uygulamadan kaynaklanan sorunların olabildiğine dikkati çeken Zararsız, "İdare de onu uygularken kantarın topuzunu biraz kendi lehine kaçırıp mükellefin aleyhine yorumlayabiliyordu. Bu gibi muğlaklıklardan dolayı da zaman zaman kişilerin aleyhine bazı uygulamalar gelişebiliyordu. Biz de bu nedenle yeniden düzenleme yaptık" diye konuştu. Gümrük işlemlerinin basitleştirilmesi ve hızlandırılmasıyla ilgili yapılan düzenlemelere de değinen Zararsız, yeni kanunla birlikte dış ticaret erbabının üzerindeki yükleri azalttıklarını bildirdi. Yeni kanunda en çok önem verdikleri bir düzenlemenin de tam otomasyonla ilgili olduğunu ifade eden Zararsız, Gümrük teşkilatının diğer kamu kurumlarına göre oldukça iyi noktada olduklarını kaydetti.
Nihai hedeflerinin ithalat veya ihracat yapan bir kişinin, başka kurumlara gitmeden sadece gümrük idaresinde bütün işlemlerini gerçekleştirmek olduğunu ifade eden Zararsız, şöyle konuştu: "Şu an bazı kurumlar bilgi sistem alt yapısı olarak buna hazır değil. Bunun için biz önce bir ara geçiş dönemi belirledik. Artık dış ticaret erbabı kurum kurum dolaşıp, her kurumdan aldığı belgelerini getirip gümrük beyannamesine eklemeyecek. Biz verilen bir numara ile o kişi adına kurumlarla elektronik ortamda haberleşeceğiz, belgelerin takibini yapacağız. Sonra biz ticaret erbabına (senin işlemin yapıldı gel malını al) diyeceğiz. Yasal dayanak noktasında sıkıntımız vardı. Bu kanunla beraber bu da giderilmiş oldu."
Zararsız, Türkiye ile Gürcistan arasında ortak gümrük kapısı oluşturulmasıyla ilgili olarak da müzakerelerin sürdürüldüğünü birkaç konu dışında anlaşma sağlandığını söyledi. Gürcistan'ın ortak sınır kapısı konusunda istekli olduğunu ancak, son zamanlarda siyasi açıdan istikrarsızlık yaşadığına işaret eden Zararsız, protokolün kısa zamanda imzalanacağını ve yıl sonuna kadar ortak sınır kapısının temelini atmayı amaçladıklarını belirtti.
Rusya ile yaşanan sorunlar masaya yatırıldı
Rusya ile gümrük konusunda yaşanan sıkıntılara da değinen Zararsız, geçen hafta ilgili kamu ve özel kurumlarla bir toplantı yaptıklarını, sorunların masaya yatırıldığını kaydetti. İstanbul'da imzaladıkları mutabakat zaptı doğrultusunda yükümlülüklerini yerine getirdiklerini ifade eden Zararsız, ancak Türkiye İhracatçılar Meclisince (TİM) yapılması gereken elektronik veri değişimine imkan verecek teknik altyapının henüz kurulmaması nedeniyle Rusya ile olan gümrük sorununda bir ilerleme kaydedemediklerini ifade etti.
Bulgaristan'a giriş ve çıkışlarla ilgili son zamanlarda bazı sıkıntılar yaşandığı yönünde basında çıkan haberleri de değerlendiren Zararsız, AB ülkelerinde yapılan bir düzenlemeyle ithalat işlemlerinde tek numara uygulamasına geçildiğini söyledi. Bu uygulama konusunda dış ticaret erbabına ve nakliyecilere, Gümrük Müsteşarlığı olarak duyuru yaptıklarını anlatan Zararsız, şöyle devam etti:
"Bu numarayı alabilmek için ticari sicil gazetesi örneği, sermaye yapıları gibi bazı evraklar isteniyor. Bir de Bulgarca doldurulması gereken bir form var. İlgili belgelerin bu forma eklenip ilk girilen AB üyesinden bir defaya mahsus olmak üzere numara alınıyor. Bu numarayla AB'de hangi ülkeye gideceklerse gitsinler işlemlerini yapabilecekler. Duyurusu yapılmış olmasına rağmen birçok nakliyecimiz ve dış ticaret erbabımız, istenen belgeleri hazırlamıyorlar. Dolayısıyla da Kapıkule'de bir bekleme oluşuyor. Çünkü biz TIR'ı gönderdiğimiz zaman Bulgaristan kabul etmiyor. Belgesi hazır olanların işlemi birkaç dakika içinde bitiyor. Ama evrakı olmayan kişilere numara vermiyorlar."
Zararsız, yeni düzenlemeye göre gümrük muhafaza memurlarının yanı sıra artık gümrük memurlarının da resmi üniforma ile görev yapacağını kaydetti. Gümrük merkez teşkilatı ile taşra teşkilatında baş müdürler hariç diğer bütün gümrük çalışanlarının resmi üniforma giyeceğini belirten Zararsız, "Yani herhangi bir ithalatçı, ihracatçı veya yolcu, gümrüklerde bir işlem yaparken artık karşısında resmi üniformalı bir kişi olacak. Bu üniformada isim, sicil numarası, rütbesi gibi bilgiler yer alacak" diye konuştu.
Bu konuda stilistlerle çalışmaların sürdürüldüğünü ifade eden Zararsız, "Dünyanın çeşitli ülkelerindeki gümrük çalışanlarının üniformalarını inceledik. Bayan için ayrı erkek personel için ayrı üniformalar hazırlanıyor. Üniformanın rengi ağırlıklı olarak siyah, beyaz ve mavi olacak" dedi.
Kaynak: Referans Gazetesi