Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / AMSTERDAM LİMANI TÜRKİYE DE İŞBİRLİĞİ ARAYIŞINDA

AMSTERDAM LİMANI TÜRKİYE DE İŞBİRLİĞİ ARAYIŞINDA

AMSTERDAM LİMANI TÜRKİYE  DE İŞBİRLİĞİ ARAYIŞINDA21.07.2009Küresel krize rağmen 2009 yılının ilk iki ayında bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 8’lik bir büyüme kaydeden Amsterdam Limanı, Türkiye ile direk hat oluşturmak adına ortaklık arayışında.

Hollanda Başbakanı Camiel Eurlings’in başbakanlık ettiği bir heyet Türkiye’yi ziyaret etti. Görüşmelerin ilk durağı olarak Ankara’ya giden ve orada Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile de görüşmeler yapan heyet, işbirliği arayışlarını İstanbul’da sürdürdü. Avrupa ticaretinin önemli bir geçiş noktası olan Amsterdam Limanı Türkiye’yi hedeflerinin arasına koyan kuruluşlardan biri.

Türkiye’ye gelen heyet içerisinde, on yıl süre ile Amsterdam Limanı Taşımacılık İdari Direktörlüğü’nü yürüten ve yakın bir tarihte Amsterdam Limanı’nın baş danışmanlığına atanan Cor Oudendijk’de yer aldı. Oudendijk, Amsterdam Limanı hakkında bilgi aktarmanın yanında Türkiye’den ortak bulma beklentisinde olduklarını da açıkladı.

Amsterdam Limanı’nın başarısını Hollanda’nın coğrafi konumuna bağlayan Cor Oudendijk, limanın önemini ve başarısını şu şekilde özetledi: “Rotterdam ve Amsterdam, Ren Nehri deltasının sonunda yer alıyor. Rotterdam, Ren Nehri’ne doğrudan bağlantılı; Amsterdam ise Ren kanalı ile nehre bağlanıyor. Ren, Türkiye’nin Almanya’ya ve doğudaki ülkelere çıkış kapısı. Eğer bir limanınız varsa batıdan yükler gelir ve bu yüklerin karaya taşınması ve aynı şekilde de gönderilmesi gerekir. Bu nedenle hinterlanda sahip olmayan bir liman normal bir liman olamaz. Ren deltasında yaklaşık 20 milyon kişi yaşıyor. Bu nedenle yoğun bir trafik söz konusu.”

Amsterdam Limanı’nda 1985’de 42 milyon ton yük elleçlenirken bu miktar şu anda 95 milyon tona ulaştı. Yani bu dönem içinde elleçlenen yük miktarı iki katına çıktı. Amsterdam Limanı, elleçlenen ürünler bazında geniş bir gama sahip. Ancak bazı ürünler diğerlerine oranla ön plana çıkıyor. Kömür de bunlardan biri. Almanya’daki kömür madenlerinin kapanmasının ardından Amsterdam üzerinden kömür taşınması faaliyetlerinde büyük bir artış yaşandı. Bu arda, Amsterdam Limanı’nın dünyadaki en büyük petrol harmanlama (blending) limanı olduğunu da belirtmek gerekiyor. Limana gelen ham petrol, katkı maddelerinin eklenmesinin ardından varış istikametine doğru yola çıkıyor.

Konteynerde Düşüş Var Ancak Kömür Elleçlemelerinde Azalma Yok

Konteyner elleçlemeleri açısından ele alındığında, Amsterdam Limanı bu alanda oldukça yeni. Ancak çift taraflı olarak yükleme ve boşaltmanın aynı anda yapılabildiği ilk konteyner limanı. Bu özellik sayesinde yükleme ve boşaltma zamanı yarıya iniyor.

Amsterdam Limanı’nda elleçlenen yük miktarı 400 bin TEU. Oudendijk, bu miktarı küçük bir oran olarak nitelendiriyor ancak bunu konteyner faaliyetlerinin henüz çok yeni olmasına bağlıyor ve sürekli olarak artış yaşandığına dikkat çekiyor.

Amsterdam Limanı için önem taşıyan bir başka ürün ise kakao. Batı Afrika’dan gelen yıllık ortalama 600-700 bin ton kakao ile Amsterdam bu alanda dünyada bir numara. Amsterdam ve çevresinde çok miktarda çikolata fabrikası bulunmasının yanı sıra yarı mamullerin Almanya, İsviçre ve diğer ülkelere gönderiliyor olması bu durumun en büyük etkenleri.

Amsterdam Limanı’nın küresel krizden er ya da geç etkileneceğini ancak şuan için krizin etkilerini hissetmediklerine ifade eden Oudendijk, “2009’un ilk iki ayında geçen yıla oranla yüzde 8 oranında büyüme kaydettik. Dünyanın en büyük limanlarında biri olan Rotterdam’da düşüş çok fazla çünkü demir cevheri taşımaları çok yoğun ve demir cevheri çelik endüstrisinde kullanıyor. Bu endüstri ise krizden çok fazla etkilendi. Amsterdam Limanı üzerinden gönderilen kömür madeni ise, uzun vadeli anlaşmalara bağlı olarak, doğrudan elektrik santrallerine gidiyor. Bu santraller kömür yakmaya devam edecek. Bu nedenle elleçlenen kömür miktarı çok fazla değişmeyecek. Konteyner anlamında 400 binden 300 bin konteynere düştük ama Rotterdam’daki düşüş milyonlarla ifade ediliyor. Bu nedenle kriz Rotterdam Limanı’nda bizde olduğundan çok daha fazla hissediliyor. Petrol harmanlama pazarı açısından ele aldığımızda da pazarı açısından ele aldığımızda da bu pazardaki artış bize yine olumlu yansıyor. Bu nedenlerden dolayı artı rakamlardayız. Ancak biz de sonunda mutlaka etkileneceğiz. Batı Avrupa’da ticaret azalıyor. Otomotiv ve kimyasal sektörleri bu krizden çok şiddetli etkilendi.” diye ekliyor.

Türkiye ile ilişkiler ve işbirlikleri ile ilgili olarak da bilgi aktaran Cor Oudendijk, Fransa’daki La Havre Limanları ile Almanya’nın Hamburg Limanı’nı rakipleri olarak tanımlayarak, “Türkiye ile Amsterdam arasında şu ana kadar oluşturulmuş bir direkt hat yok. Ancak Türkiye’de olma sebebimiz de bu; Türkiye’den ortaklar bulmayı umuyoruz.” diye konuştu.

Kaynak: Lojiport