Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / NABUCCO DAN 25 YILDA 4,2 MİLYAR EURO VERGİ GELECEK

NABUCCO DAN 25 YILDA 4,2 MİLYAR EURO VERGİ GELECEK

NABUCCO  DAN 25 YILDA 4,2 MİLYAR EURO VERGİ GELECEK21.07.2009Enerji Bakanı Taner Yıldız Türkiye’nin Nabucco’da kârlı bir anlaşmaya imza attığını söylerken, 25 yılda taşıma hariç 4.2 milyar Euro vergi geliri elde edeceğine dikkat çekti.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (MÜSİAD) düzenlediği “Türkiye’nin Enerji Politikaları” toplantısında konuşan Yıldız, Türkiye’nin çevresindeki tüm enerji koridorlarıyla yakından ilgilendiğini vurguladı. Yıldız, ayrıca önümüzdeki hafta Rusya ile görüşmelerin başlayacağını belirterek, “Rusya ile yapılacak görüşmelerin, Nabucco gibi dikkatle izlenmesi gerektiğinin altını çiziyorum” dedi.
Türkiye’nin Nabucco’dan büyük kazancı olanacağını anlatan Yıldız, yüzde 15’lik paydan vazgeçilmesi konusunu şöyle açıkladı: “Yüzde 15, Nabucco boru hattından geçecek gazın, 31 milyar metreküp tamamlandığında, yüzde 15’ine karşılık gelecek, takribi 4,5 milyar metreküplük gazın Türkiye’nin arz güvenliğiyle alakalı alıkonmasıyla alakalı bir başlık. Anlaşmada Nabucco boru hattından geçen gazın yüzde 15’inin alıkonulması ile alakalı bir başlık açmıştık. Ancak daha sonra Türkiye’nin arz güvenliğiyle alakalı daha iyi niyetli bir başlık koyduk. Bu, yüzde 15’ten vazgeçmiş gibi görünmemize neden oldu ancak Türkiye’nin arz güvenliğiyle alakalı konularda kendini garantiye alabilecek bir maddeyi oraya koyduk. O da şudur; 6 tane ortaktan bir tanesi veya 6 ortak öncelikle gaz tedarikiyle, gaz arzıyla alakalı istemleri halinde buradan geçen gazın yüzde 50’sini alırlar. Yani yüzde 15’ten daha iyi bir kazanım elde edecek bir noktadayız. Türkiye ister vergi başlığında isterse yüzde 15 konusunda kesinlikle istediğinden daha fazlasını almış durumdadır. Vergide her ortağın çıkan vergiyi beraber paylaşmasının önerilmişti. Bunun adil olmadığını söyledik ve karşı çıktık. Boru hattı mesafesine göre paylaşılmasını kabul ettirdik. Toplam işletme süresi içinde taşıma ücretleri hariç 4.2 milyar Euro’luk bir vergi tahakkuk edecek.”

Zam yapmayı kimse istemez

AKARYAKIT fiyatlarıyla ilgili soruları da yanıtlayan Taner Yıldız, “İster ÖTV kanalıyla olsun, isterse teknik gerekçelerle olsun, zammı hiçbir iktidar istemez. Bunun bir zorunluluk olduğunu, Maliye Bakanlığı da açıkladı. Teknik düzenlemeleri ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile EPDK. ÖTV’nin zamlanmış olması buradaki düzenlemeyi (tavan fiyat) makul olmaktan çıkarmaz. Aynı zamanda tavan fiyat uygulamasıyla ilgili uygulamalar ortadan kalkmadıkça bu uygulamadan dönülemez” dedi.
 
Kaynak: Hürriyet Gazetesi
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr