Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / LELOUCHE: TÜRKİYE AVRUPA İLE BİRLİKTE OLSUN AMA İÇİNDE OLMASIN

LELOUCHE: TÜRKİYE AVRUPA İLE BİRLİKTE OLSUN AMA İÇİNDE OLMASIN

LELOUCHE: TÜRKİYE AVRUPA İLE BİRLİKTE OLSUN AMA İÇİNDE OLMASIN21.07.2009

Fransa'nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanı Lelouche, Türkiye'nin Avrupa'nın içinde olmaması gerektiğini savundu.

 

PARİS - Fransa'nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanı Pierre Lelouche, "Türkiye ile sürdürülen müzakerelerin tam üyeliğe değil, başka bir yöne gideceğini" iddia ederek, "yeni inşa edilmesi gereken formülde, Türkiye'nin Avrupa ile birlikte olması, ama Avrupa'nın içinde olmaması gerektiğini" ileri sürdü.

Haftalık L'Express dergisinin sorularını yanıtlayan Lelouche, Türkiye'nin büyük bir ülke olduğunu, Fransa ve Avrupa'nın dostu olduğunu söyledi.

Lelouche, "bununla birlikte son beş yıl içindeki gelişmelerin, kendisini Türkiye'nin AB'ye entegre olmaması yolunda düşünmeye ittiğini" ifade etti.

Türkiye'nin AB üyeliği konusunda geçmişte farklı düşündüğünün hatırlatılması üzerine Fransız Bakan, Türkiye konusundaki politikasının hükümetin politikası olduğunu ve belirlenen bu politikayı kendisinin de uygulayacağını belirtti.

Lelouche, "Siyasi, ekonomik ve stratejik çıkarımız gereği, Türkiye ile müzakerelerin sürmesi ve ikili ilişkilerimizi yoğunlaştırmamız gerekiyor. Uluslararası alanda Afganistan ve Orta Doğu'da olduğu gibi ortak işbirliğimizin geliştirilmesi gerekiyor" ifadesini kullandı.

Strasbourg'da düzenlenen NATO zirvesinde genel sekreter seçimi yüzünden çıkan gerginlikle ilgili olarak Türkiye'yi suçlayan Lelouche, zirvede olanların "kendisinde soğuk duş etkisi yarattığını" söyledi.

Fransız Bakan, Türkiye'de 2004 yılında başlayan reformların yavaşladığı iddiasında da bulundu.

Kaynak: Dünya Gazetesi

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr