Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Karayolu / YARDIM TAŞIYAN TIR’LARA CEZA KESİLEMEZ

YARDIM TAŞIYAN TIR’LARA CEZA KESİLEMEZ

YARDIM TAŞIYAN TIR’LARA CEZA KESİLEMEZ22.02.2023Deprem için insani yardım malzemeleri taşıyan araçlara kesilen cezalara karşı harekete geçen IRU'nun talebi üzerine BM "AETR Anlaşması hükümlerine göre, ticari olmayan insani yardım taşımacılığı yapan araçlar, sürüş ve dinlenme süresi kuralları ile takograf kullanımından muaftır" dedi.

Türkiye ve Suriye’de meydana gelen depremlerin ardından bölgeye insani yardım malzemeleri taşıyan araçlara ceza kesildiği yönünde gelen şikayetler üzerine harekete geçen IRU; BM'nin deprem yardım sürücüleri için para cezaları konusunda harekete geçmesini sağladı.
Türkiye ve Suriye’deki depremin ardından, birkaç üye IRU ile temasa geçerek, insani taşıma operasyonlarıyla ilgili sürüş ve dinlenme süresi kuralı yükümlülüklerini netleştirme talebinde bulundu.

IRU konuyu BM’ye taşıyarak, "Uluslararası karayolu taşımacılığı yapan araçların mürettebatının çalışmasına ilişkin Avrupa anlaşması olan AETR Anlaşması hükümlerine göre, ticari olmayan insani yardım taşımacılığı yapan araçlar, sürüş ve dinlenme süresi kuralları ile takograf kullanımından muaftır" dedi.

IRU'nun talebinin ardından, Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu'nun AETR Uzmanları Grubu IRU'nun yorumunu doğruladı ve insani yardım taşıyan kamyonların tipik dinlenme zamanı kurallarından ve takograf kullanımından muaf olduğunu yeniden teyit etti.
İnsani yardım taşımacılığına katılan kamyon ve sürücüler ticari faaliyetlerine devam ettiklerinde, sürüş ve dinlenme süresi kuralları hükümlerine bir kez daha uymak zorunda oldukları belirtildi.

Kaynak: transmedya.com
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr