Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / TÜRKİYE-BULGARİSTAN İŞ BİRLİĞİ DEMİRYOLUYLA GÜÇLENİYOR

TÜRKİYE-BULGARİSTAN İŞ BİRLİĞİ DEMİRYOLUYLA GÜÇLENİYOR

TÜRKİYE-BULGARİSTAN İŞ BİRLİĞİ DEMİRYOLUYLA GÜÇLENİYOR10.01.2023Türkiye ile Bulgaristan arasında bir süredir devam eden sınır geçişlerinin kolaylaştırılması ve hat eşleştirilmesi görüşmelerinde önemli mesafe kat edildi.İki ülke arasında taşıma kapasitesinin arttırılması, günlük işletilen tren sayısının 12’ye çıkarılması planlanıyor. Demiryolu alanındaki iş birliği, iki ülke arsındaki sosyal ve ekonomik bağlara da katkı sunacak.

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürü Hasan Pezük başkanlığındaki heyet, Edirne'de Kapıkule Garı'nda Bulgaristan Demiryolları Altyapı Genel Müdürü Zlatin Krumov'la görüştü.Görüşmede,Kapıkule-Svilengrad Hat Eşleştirmesi Çalışma Grubu’nun ikinci hattın eşleştirilmesine ilişkin yürüttüğü çalışmalardaki son durumun değerlendirildi. Günlük işletilen tren sayısının 12’ye çıkarılması planlandı.Tren Bilgi Sistemlerinin Arayüzünün Sağlanmasına Yönelik Çalışma Grubu'nun ilk toplantısının düzenlenmesinde mutabakat sağlandı.Her iki ülkenin Ulaştırma Bakanlarının katılımıyla şubat ayında gerçekleştirilmesi planlanan toplantı öncesinde, sınır yönüne yapılan projelere ilişkin bilgilerin paylaşması kararlaştırıldı.

TCDD Genel Müdürü Hasan Pezük, Bulgaristan Demiryolları Altyapı Genel Müdürü Zlatin Krumov başkanlığındaki Bulgar heyetle iki ülke ilişkilerine katkı sağlayacak verimli bir görüşme yaptıklarını söyledi. Görüşmede, daha önceki temaslar sonucu alınan kararlarda ilerleme durumlarının ve saha çalışmalarının güncel takibini değerlendirdiklerini belirten Hasan Pezük; "Kapıkule Gar’a gerçekleştirdiğimiz teknik ziyaretimizde, mübadele süreçlerinin hızlandırılması için alınan tedbirleri yerinde inceledik. İki ülkenin sosyal ve ekonomik bağlarının demirağlarla daha fazla güçlenmesi adına Bulgar mevkidaşlarımızla birlikte çalışmaya devam ediyoruz."dedi.

Türkiye ile Bulgaristan arasında"Svilengrad-Kapıkule Demiryolu Sınır Geçiş Faaliyetlerinin ve Kapıkule Sınır Mübadele Garındaki Demiryolu Sınır Hizmetlerinin Düzenlenmesine İlişkin Anlaşma’nın eklerinde yapılan düzenlemeler sayesinde sınır geçiş işlemlerinde yaşanan aksaklıkların giderildiğine değinen TCDD Genel Müdürü Hasan Pezük,"Sınır geçişlerinde yaşanan yoğunluğa rağmen önceki aylarda bu sayıyı 11 trene çıkardık.Şimdi bunun önce 12,sonrasında ise daha fazla rakama yükseltmeyi planlıyoruz."diye konuştu.

Kaynak: tcdd.gov.tr
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr