Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / ASYA-KUZEY AVRUPA NAVLUNLARI KUTU BAŞINA 1.000 DOLAR DÜŞÜYOR

ASYA-KUZEY AVRUPA NAVLUNLARI KUTU BAŞINA 1.000 DOLAR DÜŞÜYOR

ASYA-KUZEY AVRUPA NAVLUNLARI KUTU BAŞINA 1.000 DOLAR DÜŞÜYOR12.12.2022Okyanus taşıyıcılarının Çin Yeni Yılı'nın bu tarafında konteyner spot oranlarındaki hızlı düşüşü durdurmak için yapabileceği veya yapmaya hazır olduğu hiçbir şey yok gibi görünüyor.
Ticaret şeridindeki oran erozyonu bu hızda devam ederse, WCI tarafından kaydedilen spot oranlar Noel'e kadar TEU başına 750 doların altına inecek.

Bununla birlikte, WCI'nin spot oranı 2.000$'lık sınır seviyesinin altına düşmüş olsa da, Loadstar geçen hafta Çin'deki tüm ana limanlardan Birleşik Krallık'taki Felixstowe, Southampton ve Londra Gateway limanlarına hızlı sevkiyat için FEU başına 1.000$'lık talep edilmemiş oranlar aldı.

Vespucci Denizcilik CEO'su Lars Jensen'e göre, gemi pazarı resmi olarak 'sert bir iniş' yaşıyor ve tünelin ucundaki tek ışık 22 Ocak'ta Çin Yeni Yılı'nın başındaki ışıkla birlikte.
Jensen, "Piyasanın şu anki seyri, spot oranların Çin Yeni Yılı'ndan sonra dibe ulaşması yönünde" dedi.

Danışman, küresel durgunluğun ılımlı olması ve talep çöküşünün arkasındaki ana etkenin bir stok düzeltmesi olması koşuluyla, önümüzdeki yaz bir kargo artışı olabileceğini ve bunun da yeni bir spot kur artışına yol açabileceğini söyledi.

Ancak durgunluk daha derin ve daha uzun sürerse, Bay Jensen, talebin gelecek yıl bastırıldığı ve kargo artışının ancak 2024 Çin Yeni Yılı öncesinde gerçekleştiği bir senaryo görüyor.

Jensen, "Her iki durumda da taşıyıcılar spot oranlardaki düşüşü durdurmak için çok sayıda seferi boşaltmaya devam edeceğinden, çöküş önümüzdeki birkaç ay içinde büyük miktarda operasyonel kargaşaya neden olacak" dedi.

Gerçekten de Maersk'in geçen haftaki Asya Pasifik pazarı haber bülteni, konteyner spot oranlarındaki düşüşü 'dramatik' olarak tanımlıyor ve ağını 'yeni gerçekliğe uyacak şekilde' 'ayarladığını' söylüyordu.

Bu arada, transpasifikte, Asya'dan ABD'nin batı kıyısına okuması olan Freightos Baltık Endeksi (FBX01) geçen hafta değerinin yüzde 26'sını kaybederek FEU başına 1.430$'a düştü ve spot oran son iki haftada yarı yarıya değer kaybetti.

Ve Atlantik kıyısında, FBX03 Asya'dan ABD'nin doğu kıyısına haftalık yüzde 18 düşüşle FEU başına 3.770$'a düştüğü için spot oranlar yakalama oynuyor.

Bununla birlikte, ABD'li tüketiciler bu yıl Kara Cuma sırasında çevrimiçi olarak 9,12 milyar dolarlık rekor bir harcama yaptıktan sonra, perakende stoklarının yenilenmesi gerekecek ve yeni siparişler, transpasifik taşıyıcılar için rezervasyonları artırmanın yanı sıra spot fiyatlardaki düşüşü durdurabilir.

Maersk, "Karanlığa rağmen, ABD'deki bazı perakende sektörlerinde canlanma işaretleri var" dedi.
Transatlantik aykırı ticaret şeridinde, Kuzey Avrupa'dan ABD'nin doğu kıyısına ana nakliye rotasında yeni hizmetlerin ve iyileştirilmiş tonajın getirilmesi, spot endeksler üzerinde henüz bir etki yaratmadı ve Xeneta'nın XSI bileşeni hafta içinde yüzde 1'e geriledi. FEU başına 7.288 dolar.

Kaynak: lojiport.com
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr