Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Karayolu / TÜRKİYE VE İRAN ARASINDA SINIR TİCARETİ PROTOKOLÜ İMZALANDI

TÜRKİYE VE İRAN ARASINDA SINIR TİCARETİ PROTOKOLÜ İMZALANDI

TÜRKİYE VE İRAN ARASINDA SINIR TİCARETİ PROTOKOLÜ İMZALANDI21.07.2009

Türkiye - İran Sınır Ticareti Ortak Komitesi 6. Dönem toplantısı sonunda iki ülkenin Dış Ticaret Müsteşar Yardımcıları arasında bir protokol imzalandı

 

VAN - Van'da 2 gün devam eden Türkiye - İran Sınır Ticareti Ortak Komitesi 6. Dönem toplantısı sonunda iki ülkenin Dış Ticaret Müsteşar Yardımcıları arasında bir protokol imzalandı.

Türkiye-İran Sınır Ticareti Ortak Komitesi 6. Dönem toplantısı Van'da tamamlandı. 2 gün boyunca İran ve Türk heyetleri arasında yapılan görüşmeler sonucunda anlaşmaya varılan konular protokol altına alındı. Protokol metni Türk ve İran yetkilileri huzurunda Türk Dış Ticaret Müsteşar Yardımcısı Şevket Ilgaç ile İran Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Muhammed Ali Zeydani arasında Van Sanayi ve Ticaret Odası'nda düzenlenen törenle imzalandı.

Protokol töreninden sonra konuşan Van Valisi Münir Karaloğlu, iki ülke arasındaki sınır ticaretinin, hem İran'ın sınır bölgesinde yaşayan halk için hem de Türkiye'de Van, Hakkari, Ağrı ve Iğdır illerinde yaşayan vatandaşlar için önemine işaret etti.

İki ülke arasındaki sınır ticaretinin önündeki tüm engellerin kaldırıldığını dile getiren Karaloğlu, bu sınır ticaretinin artık tam bir serbest ticarete dönüşmesi gerektiğini söyledi.

İki yıl boyunca devam eden görüşmelerde iki ülkenin parlamentosundan milletvekillerinin büyük oranda toplantılara katılmasının ülkelerin konuya verdiği ehemmiyeti gösterdiğini dile getiren Karaloğlu, önümüzdeki dönemlerde iki ülke arasında serbest ticaret antlaşmasının imzalanmasının bu heyetlere nasip olması temennisinde bulundu.

Kapıköy Sınır Kapısı açılıyor

Dış Ticaret Müsteşar Yardımcısı Şevket Ilgaç, imza altına alınan protokolle ilgili, 2 yıldan bu yana karşılıklı yapılan görüşmeler sonucunda bu protokol metninin imza altına alındığını ifade ederek, özellikle Van'ı ilgilendiren Kapıköy Sınır Kapısı'nın transit ticaret işlemlerine en geç Kasım 2009'da açılmasının kararlaştırıldığını vurguladı.

İki ülke heyetleri arasında 2 yıldan bu yana yapılan görüşmelerde hazırlanan protokollerin tercihli ticaret sisteminin önünün açılması için bir yol haritası olduğunu anlatan Ilgaç, "Geçen yılki görüşmede Türkiye olarak sınır ticareti mevzuatı çıkararak tercihli ticareti bir kapsama ulaştıracağımız yönünde tek taraflı olarak beyanda bulunmuştuk. Hazırlanan yeni sınır ticareti kararnamesi bakanlar kurulu kararından sonra yürürlüğe konuldu. Bu da kendi iç mevzuatında bir tercihli ticaret düzenlemesidir. İran heyeti, bizim yaptığımız sınır ticareti düzenlemesine eş değer bir taviz verecek yeni bir sınır ticareti mevzuatı geliştirecek, bunun çalışmasını yapacak. Bizim tercihimiz İran'ın bizim kullandığımız mevcut mevzuatı kullanmasıdır. Bu durumda tercihli ticaret sistemini daha kolay uygulamaya konulacaktır" dedi.

Kaynak: Dünya Gazetesi

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr