Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / HIRVATİSTAN 2009 ZİRVESİ BAŞLADI

HIRVATİSTAN 2009 ZİRVESİ BAŞLADI

HIRVATİSTAN 2009 ZİRVESİ BAŞLADI14.07.2009

Zirvede Türkiye'yi Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış temsil ediyor

DUBROVNİK - "Hırvatistan 2009 Zirvesi: Avrupa Stratejik Zorunluluğu: Enerji, Yatırım ve Kalkınma" temalı konferans, Hırvatistan'ın Dubrovnik kentinde başladı.

Türkiye'den Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın katıldığı, Dubrovnik Palace otelinde düzenlenen konferansın açılışında konuşan Hırvatistan Başbakanı Jadranka Kosor, ülkesinin AB'ye üyelik yolunda kararlı olduğunu ve gerekli kriterleri yerine getirmek için tüm gücünü seferber edeceğini söyledi.

Avrupalılar'ın da bu süreçte Hırvatistan'ın önüne çıkan engelleri gidermek için üzerine düşeni yapması gerektiğini ifade eden Kosor, bu yıl Berlin Duvarının yıkılışının 20.yıl dönümünün kutlandığına da dikkati çekerek, "Artık yeni engeller ortaya koymamalı, Avrupa'nın bütünleşmesini sağlama gayretlerimizde gücümüzü kaybetmemeliyiz. Bu, hem Avrupa hem de Avrupa-Atlantik entegrasyonu için stratejik bir zorunluluk" diye konuştu.

Bu yıl 4'üncü kez düzenleniyor

Dubrovnik'deki konferans, AB Dönem Başkanı İsveç ve Hırvatistan tarafından ortaklaşa düzenleniyor.

Bu yıl dördüncüsü düzenlenen konferans, Avrupa ve Kuzey Amerika'dan siyasi liderler arasındaki sınır ötesi diyalogda bir forum niteliğini taşıyor.

Konferans özellikle Batı Balkanların Avrupa ve transatlantik işbirliği yapılarına entegrasyonu üzerinde odaklanıyor.

Bu yılki teması "Avrupa Stratejik Zorunluluğu: Enerji, Yatırım ve Kalkınma" olan konferansta, Batı Balkan ülkelerinin küresel ekonomik kriz yüzünden karşılaştıkları zorluk ve sıkıntılara değinilecek.

Konferans için Dubrovnik'te bulunan Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış da yarın "AB ve NATO-Güneydoğu Avrupa'nın Dönüşümü" başlıklı oturumda konuşma yapacak.

Bağış, Carl Bildt'le görüştü

Devlet Bakanı Bağış, Dubrovnik'te ikili görüşmelerde de bulunuyor. Bağış, bu çerçevede AB Dönem Başkanı İsveç'in Dışişleri Bakanı Carl Bildt ile yaklaşık 45 dakika süren görüşme yaptı. Edinilen bilgiye göre görüşmede, Türkiye'nin AB üyelik süreci tekrar gözden geçirildi.

Bildt, İsveç dönem başkanlığının bu konuda kararlı bir şekilde çalışacağını söylerken, özellikle çevre faslının açılması için ellerinden gelen çabayı göstereceklerini belirtti.

Ayrıca enerji ile eğitim ve kültür fasıllarının da açılması için çaba göstereceklerini kaydeden Bildt, ülkesinin Türkiye'nin AB sürecine verdiği desteği dile getirdi.

Bu arada Devlet Bakanı Bağış, Hırvatistan'ın yeni Başbakanı Jandranka Kosor'a Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın tebriklerini ve Türkiye'ye davetini iletti.

Bağış, Kosor'un, Başbakan Yardımcısı iken bir Moldova seyahatinde karşılaştığı Başbakan Erdoğan'a Türkiye'ye gelme sözü verdiğini hatırlatırken, Hırvatistan Başbakanı'nın da Erdoğan'ın davetini kabul ederek, memnuniyetle Türkiye'ye geleceğini söylediği öğrenildi.

Kaynak: Dünya Gazetesi

 

 

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr