Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / TOBB : BÜTÇE AÇIĞI TEHLİKELİ

TOBB : BÜTÇE AÇIĞI TEHLİKELİ

TOBB : BÜTÇE AÇIĞI TEHLİKELİ14.07.2009Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) üyeleri, ekonomiden sorumlu bakanlarla TOBB Konseyler Müşterek Toplantısı’nda biraraya gelerek kriz nedeniyle alınması gereken önlemleri masaya yatırdı.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, hükümetin açıkladığı yeni teşvik sistemini eleştirerek, “Öncelik ilave yatırım değil, mevcut üretim kapasitesinin korunmasıdır. Yeni teşvik sistemi yaşanan sıkıntılara merhem değildir” dedi. Hisarcıklıoğlu, hükümetin artan bütçe açığının nasıl kapatılacağına dair bir plan oluşturmamasını da tehlikeli olarak nitelendirdi.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı
Ali Babacan ise küresel kriz nedeniyle pek çok tedbir alındığını, Kredi Garanti Fonu’na ilişkin düzenlemenin de pazartesi günü Bakanlar Kurulu’na sunulacağını belirtti. 

‘Peşin
Vergi kalkmalı’
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB Konseyler Müşterek Toplantısı’nda altı başlıkta topladığı öneriler paketini de hükümete sundu. Pakette öne çıkan maddeler şöyle: 
- Yatırım teşviki yerine üretim teşviki ön planda tutulmalı.
-Düşük gelirlilerin alım gücü artırılmalı. İç
piyasa desteklenmeli.
-Peşin Vergi uygulamasından vazgeçilmeli, bazı sektörlere yönelik vergi ve
KDV indirimleri düşünülmeli.
-Yerli üretici desteklenmeli.
-
Akaryakıt piyasasında dışarıdan müdahalelerden kaçınılmalı.
-
Banka finansmanına erişim imkanı genişletilmeli.
-
KOSGEB desteklerine tarım ve hayvancılık eklenmeli.

 

 

TOBB: Üretime teşvik verin istihdamı koruyalım

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yatırım teşvikinin uzun vadede önemli olduğunu, ancak bugün için asıl üretimin teşvik edilmesine ihtiyaç bulunduğunu söyledi. Hisarcıklıoğlu, TOBB ETÜ’de düzenlenen "TOBB Konseyler Müşterek Toplantısı"nın açılışında yaptığı konuşmada, sanayi sektörlerindeki üretim düzeyi 3 yıl öncesi seviyelere gerilemişken, mevcut üretim kapasitesinin ancak yüzde 70’i kullanılırken önceliğin ilave yatırım değil, mevcut üretim kapasitesinin korunması olduğunu vurguladı. TOBB Başkanı, ülkede yaşanan bu daralan üretim ve tüketim problemini çözmeden yeni yatırımlar üzerine konuşmanın fazla bir anlamı olmadığını belirtti. "Üstelik dış piyasaların daraldığı ve bu daralmanın devam ettiği bir ortamda daha fazla üretip nereye satacağız?" diyen Hisarcıklıoğlu, dolayısıyla yeni yatırım teşvik sisteminin uzun vadeli bir bakış açısıyla doğru yolda atılmış bir adım olduğunu, ancak bugün yaşanan sıkıntılara merhem olmadığını kaydetti. Hisarcıklıoğlu, önceliğin üretimin teşviki yoluyla mevcut kapasitenin işler hale getirilmesi olduğunu söyledi. Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti: "Şirketlerimizin giderleri aynı kalırken, gelirler beklenenin çok altındadır. Şirketlerin taahhütlerini de zamana yayacak düzenlemelere acilen ihtiyaç duyulmaktadır. İstihdam sorununu hafifletmek için şirketlerimizin üretimlerini yeniden artırmalıyız."

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr