Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / KRİZLE SAVAŞTA UZLAŞMA, STRATEJİDE ÇATIŞMA VAR

KRİZLE SAVAŞTA UZLAŞMA, STRATEJİDE ÇATIŞMA VAR

KRİZLE SAVAŞTA UZLAŞMA, STRATEJİDE ÇATIŞMA VAR14.07.2009

Gelişmiş sanayi ülkelerinin oluşturduğu G-8 Grubu'nun liderleri İtalya'da gerçekleştirdikleri zirvede dün önde gelen gelişmekte olan ülkelerin oluşturduğu G-5 Grubu ile bir araya gelerek, küresel kriz, uluslararası ticaret, yoksullukla mücadele ve iklim değişikliği gibi konularda fikir alışverişinde bulundu.

ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Kanada ve Rusya'dan oluşan G-8 ile Hindistan, Çin, Meksika, Brezilya ve Güney Afrika'dan oluşan G-5 ve Mısır'ın liderleri toplantı sonrasında yayımladıkları yazılı açıklamada, krizin etkileri, ekonomik büyüme ve yoksullukla mücadele konusunda alarma geçildiği vurgulandı. Liderler uluslararası finans sisteminin istikrarının teşvik edileceğini belirttiler. Uluslararası para sisteminin istikrarlı bir şekilde işlemesine yönelik çalışmalar yapılacağı dile getirlen açıklamada, para birimlerinde rekabetçi devalüasyona yönelik uygulamalardan kaçınılacağı da bildirildi. Uluslararası Ticaret Anlaşması'nın sonuçlandırılması amacıyla Doha Raundu görüşmelerinin tamamlanacağı teminatı verilen açıklamada korumacılığa karşı direnileceği ve açık pazarın teşvik edileceği de belirtildi. Öte yandan Çin, dolara karşı duruşunu tekrarladı ve çeşitlendirilmiş ve rasyonel bir uluslararası para birimi sistemi çağrısında bulundu.

 

BM Genel Sekreteri yetersiz buldu

Zirvede önceki gün de küresel ekonomide iyileşme var ama risk sürüyor uyarısı yapılmış ve 2050'ye dek küresel ısınmanın 2 dereceden fazla artmaması konusunda anlaşma sağlandığı belirtilmişti. Bununla birlikte gelişmekte olan ülkeler küresel ısınmaya neden olan gaz salımlarının yüzde 50 oranında azaltılması için çaba harcanması hedefine çekinceyle yaklaşıyor. Hindistan ve Çin'in başını çektiği gelişmekte olan ülkeler, seller, deniz seviyesinin yükselmesi, artan sıcaklık ve fırtınalarla baş edebilmek için gelişmiş ülkelerden finans desteği bekliyor. İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi sorunun çözülmesi için üstlenilmesi gereken yükün herkes tarafından paylaşılması gerektiğini belirtti. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon ise dünkü açıklamasında G-8'in iklim değişikliği sorunlarını çözme ile ilgili hedefler belirleme konusunda yeterince ilerleme sağlayamadığını söyledi.

 

Liderler krizle mücadele stratejisinde anlaşamıyor

G-8 zirvesi bir kez daha liderlerin ekonomiyi canlandırma konusunda farklı stratejileri benimsetme mücadelesine sahne oldu. Bütçede oluşturdukları büyük yük nedeniyle teşvik paketlerine sıcak bakmayan Almanya Başbakanı Angela Merkel farklı bir çıkış stratejisine odaklanılmasını istiyor. İngiltere Başbakanı Gordon Brown ise dünyanın hâlâ ekonomik tehlikelerle yüzleştiği gerekçesiyle, Angela Merkel'in tam tersi bir zihniyeti savunuyor. ABD Başkanı Barack Obama da, yeni bir ekonomi paketine tamamen karşı değil. Ancak bunun çok dikkatli bir şekilde gerçekleştirilmesini savunuyor.

 
Kaynak: Referans Gazetesi
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr