Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gümrük / ARAÇLARDA TİP ONAY DEĞİŞİKLİĞİ

ARAÇLARDA TİP ONAY DEĞİŞİKLİĞİ

ARAÇLARDA TİP ONAY DEĞİŞİKLİĞİ14.07.2009Motorlu Araçlar ve Römorklara uygulanacak esasları belirleyen yeni yönetmelikler yayımlandı.

Motorlu Araçlar ve Römorklarda ısıtma sistemleri, arka tescil plakasının takıldığı ve sabitlendiği alan, direksiyon tertibatı, kapı özellikleri, belli sınıflara ait paçalık sistemleri, emniyet camları ve cam malzemeleri ile lastikler ve takılmasına ilişkin "Tip Onay Yönetmelikleri"nde değişikliğe gidildi.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Motorlu Araçlar ve Römorklara uygulanacak usul ve esasları belirleyen mevcut "Tip Onay Yönetmelikleri"nde değişiklik yapılmasına ilişkin yeni yönetmelikler Resmi Gazete'de yayımlandı.

Motorlu Araçlar ve Römorklarda; ısıtma sistemleri, arka tescil plakasının takıldığı ve sabitlendiği alan, direksiyon tertibatı, emniyet camları ve cam malzemeleri, lastikler ve takılması ile izinsiz kullanıma karşı koruma cihazları ve iç donanımına (kumanda ve ikaz göstergelerin tanımı) ilişkin yönetmelik değişiklikleri 29 Haziran 2009 tarihinden itibaren yürürlüğe girdi.

Motorlu Araçlar ve Römorklarda; kapı özellikleri, belli sınıflara ait parçacık sistemlerine iç donanımı (çarpma halinde direksiyon mekanizmasının davranışı) ve yandan çarpma halinde araçta bulunan kişilerin korunması ilişkin yönetmelik değişiklikleri ise bugünden itibaren yürürlüğe girdi.

Öte yandan, N sınıfı motorlu araçların kabin arka panelinin önündeki dış çıkıntılar ile ilgili tip onayı yönetmeliğinde de değişikliğe gidildi. Yönetmelik bugünden itibaren yürürlüğe girdi.

Kaynak: LOJİPORT

 

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr