Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gümrük / BAKANLAR KURULU, RESMİ İSTATİSTİK PROGRAMI NI ONAYLADI

BAKANLAR KURULU, RESMİ İSTATİSTİK PROGRAMI NI ONAYLADI

BAKANLAR KURULU, RESMİ İSTATİSTİK PROGRAMI  NI ONAYLADI14.07.2009

ANKARA - Türkiye İstatistik Kurumu tarafından hazırlanan "Resmi İstatistik Programı (2007-2011 Revize 2), Bakanlar Kurulu'nca onaylandı.

Bakanlar Kurulu'nun konuya ilişkin kararı, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Resmi İstatistik Programı (RİP), resmi istatistiklerin üretimine ve yayımına ilişkin temel ilkelerle standartları belirlemek, ulusal ve uluslararası düzeyde ihtiyaç duyulan alanlarda güncel, güvenilir, zamanlı, şeffaf ve tarafsız veri üretilmesini sağlamak amacıyla 5 yıllık bir dönem için (2007-2011) hazırlandı.

Resmi İstatistik Programı 2007-2011 ile Türkiye istatistik sisteminde programlı döneme geçildi.

Bu Programla, resmi istatistiklerin üretiminde ve yayımında karşılaşılan mükerrerlikler önlenecek, cevaplayıcı yükü azalacak, kamuda insan gücü ve kaynak tasarrufu sağlanacak ve resmi istatistiklere olan güven daha da artacak. Ayrıca, resmi istatistikler bir standarda kavuşturulmuş, sorumlu ve ilgili kurumlar tanımlanmış, hangi verinin hangi kurum tarafından, hangi yöntemle derleneceği ve hangi dönemler için ve ne zaman yayımlanacağı konularına açıklık getirilmiş oluyor.

Programın yürürlüğe girmesiyle birlikte, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) yayınladığı verilerin yanı sıra RİP'te diğer kurum ve kuruluşlar tarafından üretilmesi öngörülen veriler resmi istatistik olarak kabul edilecek. Böylece ihtiyaç duyulan her alanda güvenilir tek bir resmi istatistik üretilmesi sağlanmış olacak.

Program dönemi için öngörülmemiş, ancak dönem içinde kurum/kuruluşlarca üretilmesine ihtiyaç duyulan istatistiklerin yıllık güncelleme tarihine kadar TÜİK ile işbirliği yapılmak suretiyle resmi istatistik niteliği kazanması sağlanabilecek.

Kaynak: Dünya Gazetesi

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr