Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / İHRACATTA LATİN RÜZGARI

İHRACATTA LATİN RÜZGARI

İHRACATTA LATİN RÜZGARI07.07.2009

Krizle birlikte daha çok çevre ve komşu ülkelere yoğunlaşan ihracatçılar, bu kez rotasını pek tanımadığı Latin Amerika'ya çeviriyor. Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM), önümüzdeki dönemde Latin Amerika'ya işadamlarının katılımıyla ticaret heyeti gezileri düzenleyecek. Heyetlerin ilk durakları ise temmuz başında yapılacak gezilerle Brezilya ve Şili olacak.

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın başkanlık edeceği heyetlerin pek bilinmeyen bu pazarı tanıması, bir yandan da bölge pazarına girişin önünde engel olan yüksek gümrük vergilerinin indirilmesi amaçlanıyor. Heyetlerin ardından ticari zeminin yaratılmasıyla Başbakan Tayyip Erdoğan'ın bölgede temaslarda bulunması planlanıyor.

Referans'ın sorularını yanıtlayan DTM Müsteşarı Tuncer Kayalar, Şili'yle müzakereleri tamamlanan serbest ticaret anlaşmasının (STA) temmuzda imzalanmasının beklendiğini belirtti. Şili, anlaşmayla Türkiye'den ithal ettiği sanayi ürünlerinin değer bazında yüzde 95'lik kısmının gümrük vergilerini hemen kaldıracak, kalan bölüm için 4 yıllık indirim takvimi uygulayacak. Brezilya'nın içinde olduğu Güney Amerika Ortak Pazarı (MERCOSUR) ülkeleriyle de STA görüşmelerinin sürdüğünü söyleyen Kayalar, vergilerin Brezilya'ya ihracatta maliyeti yüzde 65-70 artırdığını kaydetti.

Brezilya'yla Türkiye arasında enerji, ticaret, kültür alanlarında alt komiteler kurulması ve biyoyakıt üretiminde işbirliği de gündemde. Kayalar, Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula de Silva'nın bir süre önce Türkiye'ye yaptığı ziyarette bu konuların gündeme geldiğini bildirdi.

 

Lojistik ağlara eklenecek

Kayalar, ortak ticaret 5.4 milyar dolar gibi sınırlı bir rakamda olsa da Türkiye'nin Latin Amerika'ya ihracatının ithalatından oldukça hızlı arttığını söyledi. Türkiye'yle bölge ülkelerinin birbirini yeterince tanımamasının fırsatların değerlendirilmesinde engel olduğunu söyleyen Kayalar, bu ülkelerde uygulanan yüksek gümrük vergileri ile yürürlükteki tercihli ticaret düzenlemelerinin diğer sorunlar olduğunu belirtti. Vergiler nedeniyle Brezilya'ya 100 birimlik bir ürünün ihracatında ürün maliyetinin Brezilya'da dağıtıcı/ithalatçıya ulaştığında 165-170 birime kadar çıktığını kaydeden Kayalar, bu rakamın aynı ürün Brezilya içinde tedarik edildiğinde 125-130 birimde kaldığını söyledi. Kayalar ayrıca, bölgede Türk firmaların yerli üreticilerin yanı sıra ortak anlaşmaların tarafı bölge ülkelerinin firmalarıyla rekabet etmek durumunda kaldığını belirtti. Kayalar, bu ortamda ikili anlaşmaların yanı sıra taşımacılık maliyetlerine karşı bölgenin lojistik ağlarına eklenmesi ve konteyner taşımacılığın desteklenmesi gibi konularda çalıştıklarını bildirdi. 

Brezilya'yla ticaret 1.7 milyar dolar

Türkiye, bölgedeki birincil ortağı Brezilya'yla 1.7 milyar dolar ve Şili'yle de 474 milyon dolarlık ticaret yapıyor. Brezilya'yla organik tarım, biyodizel, müteahhitlik ve otomotivde işbirliği potansiyeli yüksek gözüküyor. Şili ise Güney Amerika, Çin, Güney Afrika pazarına dönük bir "sıçrama tahtası" olarak gösteriliyor.

Brezilya ile Şili gezileri, 12-18 temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Brezilya'dan Sau Paulo ve Brasilia kentlerinde, Şili'den de Santiago'da temaslarda bulunulacak.

DTM'nin bölgede hedef seçtiği diğer ülkeler Meksika, Küba, Venezüella ve Arjantin. Önümüzdeki dönem işadamlarının katılımıyla Venezüella, Nikaragua ve Panama'ya ziyaretler düzenlenecek; Brezilya, Meksika ve Küba'yla da yıl içinde karma ekonomik komisyon (KEK) toplantıları gerçekleştirilecek.

 

Türkiye'nin bölgedeki ticareti

(2008/milyon dolar)

 

Ülke

Türkiye'nin

ihracatı

Toplam

ticaret

Brezilya

318

1.700

Arjantin

107

897

Meksika

152

532

Şili

150

474

Bölge toplamı

1.600

5.400

KAYNAK: DTM

 

Türk işadamları Da Silva'yı dinledi

Çıktığı dünya turu kapsamında bir ay önce Türkiye'ye gelen Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula Da Silva, Türk işadamlarını Brezilya'daki etanol ve biyodizel teknolojisini öğrenmeye davet etmişti. Bir ülkede var olan iyi şeyleri satmanın tek yolunun diğer ülkeleri ziyaret etmek ve beraberinde işadamlarını götürmek olduğunu ifade eden Da Silva, "Brezilya ve Türkiye'nin olağanüstü potansiyeli var. Bunun yüzde 10'unu bile kullanmış değiliz. Bu ziyaretten, bundan sonra, 50 kilometre hızla hareket edebiliriz. Brezilyalı ve Türk girişimciler, şimdi artık top sizde" demişti.

 
Kaynak: Referans Gazetesi
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr