Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / BAKAN DENİZCİLERE TEDBİR SÖZÜ VERDİ

BAKAN DENİZCİLERE TEDBİR SÖZÜ VERDİ

BAKAN DENİZCİLERE TEDBİR SÖZÜ VERDİ07.07.2009

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, krizin denizcilik sektörünü olumsuz etkilediğini ancak moral bozmayı gerektirecek bir durum olmadığını söyledi. Teşvik tedbirlerinde denizciliğin yer almamasının hiçbir şey değiştirmeyeceğine de işaret eden Yıldırım, "Sektöre yönelik tedbir aşamasına gelinmiştir, onunla ilgili çalışmalar da sürdürülmektedir" diye konuştu.

Kabotaj ve Denizcilik Bayramının 83. yılı nedeniyle Deniz Ticaret Odası Meclis toplantısına katılan Bakan Binali Yıldırım, krizle birlikte küresel anlamda ticarette bir güven bunalımı yaşandığını ve dünya ticaretinin bundan önemli ölçüde etkilediğini aktardı. Yıldırım, "Dünyada yüzde 5 daralma varsa bu taşımacılığa yüzde 20 yansır. Ama bu hiçbir zaman denizcilikte bugüne kadar kat ettiğimiz mesafeler, kazanımlarımızı yok farz gerektirmez" dedi.

Son 6 yıllık dönemde gemi inşa sanayiinde de önemli gelişmeler yaşandığını belirten Yıldırım, tersane sayısının 40'tan şu an inşa edilenlerle birlikte 175'e çıkardıklarını söyledi. Gemi siparişinde Türkiye'nin dünya beşinciliğine yükseldiğini, sektör ihracatının 2002'de 488 milyon dolardan geçen yıl 2.65 milyar dolara ulaştığını anlatan Yıldırım, "Yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır. Hiç paniğe gerek yok" diye konuştu.

 

'Neden teşvikte yok' sorusu

DTO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan'ın teşvik paketinde denizciliğin neden yer almadığı sorusunu da yanıtlayan Yıldırım, bunun hiçbir şey değiştirmeyeceğine işaret etti. Yıldırım, denizciliğin hükümetin gündeminde ayrıca yer aldığını diye getirerek, "Denizciliğin açıklanan teşvik programlarında yer alması aslında bir yanlışlık olurdu. Sorunlarının öneminin fark edilmediği anlamına gelirdi. Orada yer almamış olması bana göre denizciliğe verilen özel önemin bir gereğidir. Denizciliğimizin sorunlarıyla ilgili sektör temsilcileriyle her düzeyde görüşmeler yapılmıştır. Tespitler ortadadır. Artık tedbirler aşamasına gelinmiştir, onunla ilgili çalışmalar da sürdürülmektedir. Sanıyorum önümüzdeki hafta içi yine bir Ekonomi Koordinasyon Kurul toplantısı yapılmış olacak. Alınacak tedbirler bir kez daha gözden geçirilecektir" şeklinde konuştu.

Kaynak: Referans Gazetesi

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr