Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Eğitim ve Etkinlikler / LOJİSTİK SEKTÖRÜ ATILACAK ADIMLARI VE ÇÖZÜM YOLLARINI BELİRLEDİ

LOJİSTİK SEKTÖRÜ ATILACAK ADIMLARI VE ÇÖZÜM YOLLARINI BELİRLEDİ

LOJİSTİK SEKTÖRÜ ATILACAK ADIMLARI VE ÇÖZÜM YOLLARINI BELİRLEDİ 12.08.2022
HİB Yük Taşımacılığı ve Lojistik Hizmetler Komitesi Sektörel Vizyon Stratejisi Yol Belirleme Çalıştayı 10 Ağustos’ta TİM Dış Ticaret Kompleksi’nde gerçekleştirildi. Çalıştayda 9 farklı başlıkta tespitler ve çözüm önerileri sunulurken, sektörünün önümüzdeki dönemde nasıl bir yol izleyeceğinin stratejisi de ortaya çıkmış oldu.

HİB Yük Taşımacılığı ve Lojistik Hizmetler Komitesi Sektörel Vizyon Stratejisi Yol Belirleme Çalıştayı Beykent Üniversitesi Lojistik Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi İbrahim Uzpeder moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Çalıştayda 9 konu başlığında gruplar oluşturuldu. Grupta yer alan katılımcılar o konuyla ilgili tespitleri ve çözüm önerilerini tartışarak, çıktı olarak sundular.

ÇALIŞTAYDA ELE ALININ KONULAR
1-Rekabetçi Yapılanma ve Destekler
2-Transit Bakış Açısıyla Lojistik Merkez Türkiye
3-Gümrük ve Sınır Geçişleri
4-Piyasa Şartları ve İş birliği Kültünü
5-Mevzuat
6-Rekabetçi Yapılanma ve Destekler
7-Yeşil Dönüşüm
8-Afetler ve Dirençlilik
9-İstihdam ve İnsan Kaynakları Çözümleri

BAYKARA: 4 KAT DAHA FAZLA KATMA DEĞER SAĞLIYORUZ
HİB Yönetim Kurulu Üyesi ve Yük Taşımacılığı ve Lojistik Hizmetleri Komite Başkanı ile UND Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Baykara, yılın ilk çeyreğinde yüzde 7,3 oranında büyüyen ekonomiye mal ve hizmet ihracatının yüzde 3.5 katkı verdiğini belirterek, "Hizmet sektörü Türkiye için oldukça stratejik bir konu. Çünkü Türkiye’nin GSYH ’sının yüzde 53’ünü, toplam istihdamın da yüzde 70’ini oluşturuyor. Hizmet sektörlerinin küresel GSYH’ye yarattığı katma değer, imalat sektörlerinin 4 katı civarındadır. Üstelik ülkemizde kurulan girişimlerin yüzde 86’sının da hizmetler sektörüne yönelik olduğunu görmekteyiz." dedi.

Geçen yıl 2020 senesine kıyasla mal ve hizmet ticaretinde yüzde 60 artışla 58,1 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirerek, 26,5 milyar dolar ticaret fazlası vermeyi başardıklarını aktaran Baykara, cari açığın kapanmasına önemli bir destek sağladıklarının altını çizdi.
"Küresel talebin yeniden canlandığı bir dönemde dünya hizmet ticaretinden daha fazla pay almamız gerekiyor" diyen Baykara, "Tüm gayretimiz bu yönde. İşte bu noktada, bizleri bir adım ötesine taşıyacak alanların başında yük taşımacılığı ve lojistik hizmetleri geliyor. Geçen sağladığımız başarıları büyüterek küresel ticaretten daha fazla pay almak istiyoruz. Merkez Bankası’nın verilerine göre, Ocak-Mayıs 2022 döneminde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yaklaşık yüzde 66,4 artışla 26 milyar dolar tutarında hizmet ihracatı gerçekleştirilmiştir. Yine bu dönemde yaklaşık 10,9 milyar dolar tutarında hizmet ticareti fazlası sağlanmıştır." ifadelerini kullandı.

Murat Baykara, yük taşımacılığı ve lojistik hizmetler sektörünün 2019 verilerine göre 500 milyar TL’lik seviyeye ulaştığını ve ihracat hacminin 12,6 milyar olduğunun bilgisini verdi.
"Türkiye deniz yolu konteyner taşımacılığında globalde iyi bir konuma sahipken işlem hacmi olarak ilk 50’ye giren limanımız bulunmamaktadır, hacim çok sayıda liman arasında paylaşılmaktadır, limanlarda fiziksel kısıtlar vardır" diyerek karayolu taşımacılığının sunduğu avantajlara dikkat çeken Baykara, Türkiye’den AB ülkelerine karayolu ağırlıklı ihracat yapıldığını kaydetti.
Baykara, "Doğu Avrupa ülkelerinin karayolu taşımacılığı paylarını artırmaları ve karayolu taşımacılığında Türkiye’nin Türk taşımacıların karşılaştığı kota/belge/vize kısıtları rekabetçiliğimizi güçleştirmektedir. Türkiye ve AB ekonomilerinin birbirini tamamlayıcı olduğu kabul edilmeli, Türkiye’nin Avrupa tedarik zincirleri içindeki kilit rolü iyi değerlendirilmelidir. Bu bağlamda, Türkiye ile AB arasındaki taşımacılık ilişkilerine, Gümrük Birliği’nin de ötesinde, yeni bir hukuki çerçeve kazandırılması elzemdir. AB ülkeleri karayoluna alternatif nehir, demiryolu gibi çevreye minimum etkisi olan alternatif modların yaygınlaşmasını teşvik etmektedir" diye konuştu.

BOZ: ÇALIŞTAY SONUÇLARINI İDARİ DÜZENLEMELERDE KULLANIYORUZ
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğü Uluslararası İlişkiler Daire Başkanı Hasan Boz, bakanlık olarak paydaşlarıyla birlikte çalıştaylar düzenlediklerini ve buradan çıkan sonuçlara göre idari düzenlemeler yaptıklarını belirterek, son dönemde yapılan düzenlemelerle ilgili bilgiler verdi.

Öncelikle sürücü yaş sınırını geçici olarak 69’a yaşa çıkardıklarını ve 11 bin 500 sürücüye mesleki yeterlilik belgesi verdiklerini söyleyen Boz, bunun geçici bir çözüm olduğunu, sorunu çözmek için TOBB ve üniversite ile çalıştay yaptıklarını söyledi. TİO Belgesinde yüzde 85’e varan indirimler sağladıklarını söyleyen Boz, asıl amaçlarının taşımacılıktan lojistiğe dönüşüm olduğunu söyledi. Boz, "Kombine Taşımacılık Yönetmeli hazırlandı ve yürürlüğe girdi. Bir diğer önemli düzenleme de Lojistik genel Müdürlüğümüzün dün (9 Ağustos) yayımlamış olduğu Karayoluyla Taşınan Yüklerin Denizyoluna Aktarılmasının Desteklenmesi Hakkında Yönetmelik aslında kombine taşımacılık ve Ro-Ro taşımacılığı ile ilgili bir yönetmelik. Türk firmaları olarak aslında kombine ve Ro-Ro taşımalarını aktif olarak kullanıyoruz. İtalya, Fransa, İspanya taşımaları başarılı gidiyor ama Karadeniz’de Ro-Ro taşımalarında sıkıntılarımız var. Köstence’ye Ro-Ro denemeleri oldu ancak maalesef başarılı olamadı. Rusya’ya yapılan Ro-Ro taşımalarında da sıkıntılar var. Yönetmelik ile yeni başlayacak hatlarda tabiri caizse can suyu vererek bu hattın sürdürülebilir olabilmesi sağlayacağız. Vereceğimiz teşvik 2-3 bin dolar arasında olacak" diye konuştu.

Dijitalleşme konusunda da yapılan çalışmaları aktaran Boz, "Bakanlık olarak ilk defa e-devlet hizmetlerinin kullanımında yüzde 5’e varan indirimler uyguladık. Yetki belgelerinin artık tamamı e-devlet üzerinden veriliyor" dedi.

Boz, taşımacılıkta yaşanan dönüşüm sürecinin pandemi ve Rusya-Ukrayna krizi ile hızlandığını belirterek, "Türk taşımacılık sektörü bu dönemde ne kadar sıkıntılar yaşasa da verdiğimiz hızlı tepkiyle krizi fırsata çevirdik. Şu anda taşıma sayılarını artırdığımızı görüyoruz. Macaristan, Sırbistan, Romanya gibi transit sıkıntıları aşmış durumdayız. Doğu’da yaşadığımız sorunları da çözdük" dedi.

Transit taşımalara da aynı bir parantez açan Hasan Boz, "Transit taşımalarda bu yılın ilk 7 aylık döneminde geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla yüzde 40’lık artış olduğunu görüyoruz. Asya-Avrupa arasında yapılan transit taşımalarda elde edilen yüzde 40’lık artış, hizmet ihracat anlamında sektöre büyük katkılar sağlıyor. Bakanlık olarak da bizim görevimiz bunu daha da artırmak" ifadelerini kullandı.

Kaynak: transmedya.com
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr