Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / HASAN BOZ: “YENİ RO-RO HATLARINA 3 BİN DOLAR DESTEK VERECEĞİZ”

HASAN BOZ: “YENİ RO-RO HATLARINA 3 BİN DOLAR DESTEK VERECEĞİZ”

HASAN BOZ: “YENİ RO-RO HATLARINA 3 BİN DOLAR DESTEK VERECEĞİZ”11.08.2022
Karayoluyla Taşınan Yüklerin Denizyoluna Aktarılmasının Desteklenmesi Hakkında Yönetmelik ile yeni Ro-Ro hatlarına destek geliyor. Firmalar sefer başına 2 -3 bin dolarlık bir destekten faydalanmış olacak.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğü Uluslararası İlişkiler Daire Başkanı Hasan Boz, Karayoluyla Taşınan Yüklerin Denizyoluna Aktarılmasının Desteklenmesi Hakkında Yönetmelik’in kombine taşımacılık ve Ro-Ro hatları ile ilgili olduğunu belirterek, yeni kurulacak Ro-Ro hatlarının 2 bin dolar ile 3 bin dolar arasında destekleneceğini söyledi.
HİB Yük Taşımacılığı ve Lojistik Hizmetler Komitesi Sektörel Vizyon Stratejisi Yol Belirleme Çalıştayı’nda konuşan Boz, "Lojistik genel Müdürlüğümüzün dün (9 Ağustos) yayımlamış olduğu Karayolu Taşımacılığındaki Yüklerin Denizyoluna Aktarılması ile ilgili yönetmelik aslında kombine taşımacılık ve Ro-Ro taşımacılığı ile ilgili bir yönetmelik. Türk firmaları olarak aslında kombine ve Ro-Ro taşımalarını aktif olarak kullanıyoruz. İtalya, Fransa, İspanya taşımaları başarılı gidiyor ama Karadeniz’de Ro-Ro taşımalarında sıkıntılarımız var. Köstence’ye Ro-Ro denemeleri oldu ancak maalesef başarılı olamadı. Rusya’ya yapılan Ro-Ro taşımalarında da sıkıntılar var. Yönetmelik ile yeni başlayacak hatlarda tabiri caizse can suyu vererek bu hattın sürdürülebilir olabilmesi sağlayacağız. Vereceğimiz teşvik 2-3 bin dolar arasında olacak" diye konuştu.

Yönetmelik neler getiriyor?
Yeni açılacak hatlarda pilotaj ve römorkaj ücretleri bayrak ayrımı olmaksızın tüm gemiler için ödenecek. Türk bayraklı gemiler (Ro-Ro ve Ro-Pax) içinse ek olarak; Her bir yük birimi başına 10 mil deniz mili için Ro-Ro için 2 dolar, Ro-Pax için 3 dolar ödenecek. 200 deniz mili için hesaplandığında 100 tane Tır taşıyan bir gemi 2 bin dolarlık bir destek alacak. Destek sınırsız olmayacak. Birkaç ay süreyle verilecek ve hattın oturtulmasına kadarki ihtiyaçlar karşılanmış olacak. Yeni açılacak hatların Karadeniz’de kurulması amaçlanıyor. Mevcut hatlar için bir destek söz konusu değil.

Kaynak: transmedya.com
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr