Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Karayolu / MOĞOLİSTAN’DAN “İPEK YOLU’NU BİRLİKTE GENİŞLETELİM” ÇAĞRISI

MOĞOLİSTAN’DAN “İPEK YOLU’NU BİRLİKTE GENİŞLETELİM” ÇAĞRISI

MOĞOLİSTAN’DAN “İPEK YOLU’NU BİRLİKTE GENİŞLETELİM” ÇAĞRISI19.07.2022
Moğolistan’ın İstanbul Başkonsolosu Khishigsuren Sharav, "Nakliye ve lojistik firmaları için geniş bir pazar fırsatı var. Modern İpek Yolu’nu genişletip, ülkelerimizi yakınlaştıralım" dedi. Türklerle tarihi bağları olan Moğolistan ile ticari ilişkiler son yıllarda ivme kazandı. Pandemiden önce yaklaşık 40 milyon dolar civarında olan ticaret hacmi, 2021’de yüzde 48 artarak 74 milyon dolara yükseldi.

Moğolistan’ın İstanbul Başkonsolosu Khishigsuren Sharav, Türkiye ile gelişen ilişkiler hakkında İstanbul Ticaret’e konuştu.

DİREKT UÇUŞLAR
Başkonsolos Sharav, konuyla ilgili değerlendirmesine, Türkiye’den yapılan direkt uçuşların ticari ilişkilerin gelişmesinde çok etkili olduğunu vurgulayarak başladı. Sharav, "THY, Ocak 2020’de İstanbul-Ulanbator hattında direkt uçuşlarını başlattı. Bu uçuşlar Moğolistan’ı Türkiye’nin yanı sıra Avrupa’ya da bağlayan jeopolitik açıdan önemli bir geçit, ticaret ve turizmi destekleyen bir araç haline geldi" dedi. Sharav, yolcu trafiğini desteklemek amacıyla Moğol Milli Hava Yolları’nın da (MIAT) nisan ayından itibaren İstanbul’a direkt uçuşlara başladığını söyledi.
Başkonsolos Sharav, ayrıca 2022’nin ilk çeyreğinde 7 bin 500’den fazla Moğolistan vatandaşının, Türkiye’ye seyahat ettiğine dikkat çekti. Sharav, bu yoğunluğun iki ülkenin halklarını daha da yakınlaştırdığını dile getirdi.

TIR SEFERLERİ
İki ülke arasındaki ticaret hacmi artarken yaşanan değişim hakkındaki bilgileri paylaşan Başkonsolos Sharav, "Artık Türkiye’den Moğolistan’a haftada 4-6 TIR yük karayolu ile taşınıyor. Türkiye’den yola çıkan TIR’lar Rusya üzerinden Moğolistan’a ulaşıyor. 7 bin 500-8 bin kilometrelik yol, 15-20 gün sürüyor" dedi. Türkiye ile Moğolistan arasında nakliye ve lojistik firmaları için geniş bir pazar fırsatı olduğunu vurgulayan Başkonsolos Sharav, "Modern İpek Yolu’nu genişleterek iki ülkeyi yakınlaştırmak mümkün" diye konuştu.

AB İLE BENZER PAZAR
Büyük pazarlarla ticari ilişkilere de dikkat çeken Başkonsolos Sharav, bu konuda şunları söyledi: "AB Genel İndirim Sistemi ve kalkınmayı teşvik eden özel düzenlemelere (GSP+) göre AB pazarına, Moğolistan’dan 7 bin 200 çeşit malı gümrüksüz ithal etmek mümkün. Ayrıca Türk gümrük rejimi, AB rejimine benziyor. Moğolistan’da, Türkiye ile AB pazarına aynı gözle bakılıyor."
Moğolistan’da üretim yaparak, genel indirim sisteminden yararlanmanın, Türkiye’ye ve AB’ye ihracat yapmanın mümkün olduğunu ifade eden Sharav, "Yatırımların Teşviki ve Karşılıklı Korunmasına İlişkin Hükümetlerarası Anlaşma’yı yenilemek için çalışılıyor" dedi.

GİRİŞİMCİYE TEK PENCERE
Moğolistan hükümetinin ‘yatırımcılar için tek pencere hizmeti’ uyguladığını hatırlatan Sharav, "Ekonomi ve Kalkınma Bakanlığı’na bağlı Yabancı Yatırım Ajansı, yatırımcılar için elverişli koşullar oluşturuyor. Öte yandan, 2013’te çıkarılan ‘Yatırım Kanunu’nun olumlu etkileri görüldü. Şimdi bu kanunun güncellenmesine ihtiyaç duyuluyor" dedi.
Başkonsolos, bu amaçla hazırlanan yeni kanun metninde yer alan konuları şöyle sıraladı:
* Yatırımcıların çıkarlarını korumak, desteklemek, kamu ve özel sektör arasındaki işbirliği mekanizmalarını harekete geçirmek.
* Devlet kurumlarında bürokrasiyi azaltmak.
* Şikayet ve anlaşmazlık çözüm sürecini basitleştirmek.
* Devlet kurumlarının kapasitesini geliştirmek.
* Teşvikleri, yatırımcıların önünü açacak şekilde organize etmek.
* Vergi ve vergi dışı desteği netleştirmek.
* Yabancı ve yerli yatırımcılara karşı ayrımcı hükümleri kaldırmak.
* İflas sürecini uluslararası standartlara uygun olarak düzenlemek.

FIRSATLAR VE UYARILAR
Başkonsolos Sharav’ın paylaştığı bilgilere göre, Moğolistan’ın gelişmekte olan pazarları ve geniş maden kaynakları yatırımcılar için cazip fırsatlar barındırıyor. Bununla birlikte makroekonomik koşullar ve yasama sürecinde yatırımcıların fikirlerini ifade etmeleri konusunda temkinli olmaları gerekiyor.
Moğolistan’ın maden ihracatına ve diğer çoğu ürünlerin ithalatına dayanan ekonomik modeli, hükümetin piyasaya ürün arzında çok az engel teşkil ettiği anlamına geliyor. Bununla birlikte Moğolistan’da yatırım konusunda hassasiyetler olsa da piyasaya erişim serbest. Ayrıca Moğolistan’ın kaşmir ve tarım sektörleri de yatırım için potansiyel barındırıyor.

İŞ BİRLİĞİNİ ARTIRALIM
Moğolistan’da 22,5 milyon ABD doları tutarında Türk yatırımı bulunuyor. Bunun yüzde 70,7’si ticaret ve restoran işletmeciliği, yüzde 8,5’i tarım, yüzde 2.4’ü gıda üretimi, yüzde 3.6’sı ulaşım, yüzde 2.4’ü inşaat ve yüzde 2.4’ü turizm sektöründe. Türkiye’den MAPA grubunun, Ulanbator’da su arıtma tesisi ihalesi kazandığını belirten Başkonsolos Sharav, "İki ülke arasındaki yatırım tutarı, potansiyele oranla çok düşük. Yatırımları ve iş birliğini artırmaya ihtiyacımız var" dedi.

DİZİLERİ İZLEYİP İSTANBUL’A GELİYORLAR
Moğolistan Başkonsolosu Sharav, neredeyse her Moğol kanalında Türk dizisi yayımlandığını söyledi. Başkonsolos, "Moğalistan’dan Türkiye’ye gelenler, İstanbul’un tarihi yerlerini Türk dizi ve filmlerinden gördüklerini ve bu sebeple şehri ziyaret ettiklerini belirtiyorlar. Dizi ve filmlerin kültürel boyutunun yanı sıra pazar boyutu da var. Bu yapımlar, Türk ürünlerini de başarılı bir şekilde tanıtıyor" diye konuştu.

DOĞAL ÜRÜN MERKEZİ
Moğolistan menşeli yün ve kaşmir ürünleri, Türkiye hazır giyim pazarında az miktarda satılıyor. Moğolistan’dan bağırsak, deve yünü, yak yünü ve doğal eko-gıda ürünleri tedarik etmek mümkün.

Kaynak: lojiport.com
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr