Açık Deniz Yük Acenteliği: ALİ RIZA KINAY VAPUR ACENTELİĞİ
Ali Rıza Kınay Vapur Acenteliği ve Ticaret AŞ, 1946’da kurulduğu günden bu yana, 60 yılı aşkın süredir, çizgisinden hiç sapmadan ve profesyonelliğinden ödün vermeden faaliyette bulunan Türkiye’nin en köklü denizcilik kuruluşlarındandır. Ali Rıza Kınay Vapur Acenteliği, 2008 yılında 1.265 geminin acenteliğini yaparak 1.700.000 ton ihracat, 5.600.000 ton ithalat, toplamda ise, 7.300.000 ton yük elleçlemiştir. Unvanını tüm dünyanın denizci ülkelerine tanıtan firma, Jüri tarafından ALTIN ÇIPA ile taltif edilmiştir.
Ali Rıza Kınay Vapur Acenteliği Ödülünü, Genel Müdür Oktay Soyay'a INTERTANKO Avrupa Temsilcisi Kristian Fuglesang verdi.
Gemi Yan Sanayi ve Teknolojileri: HİDROMAR AŞ
Hidromar Hidrolik Makine Sanayi AŞ, çalışma hayatına hidrolik sistem tamir ve revizyonları ile başladı. Firma, son yıllarda talebe bağlı hidrolik makine, ekipman ve sistemlerin projelendirmesi ve üretimi konusuna yoğunlaşmıştır. Son birkaç yıldaki İDO yolcu ve arabalı vapurlarının rampa kapaklarını yapan kuruluş, Türk Deniz Kuvvetleri’nin öncülüğünde ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nın desteğindeki MİLGEM projesinde gemilerin kıç bot rampa kapak sistemi ve helikopter hangar kapılarının üretimini üstlenmiştir. Hidrolik aktüatörleri tüm dünyada kabul gören ABS Tip Onay Sertifikalı firma, servis ve revizyonda 7 gün 24 saat hizmet vermektedir.
HİDROMAR'ın ödülünü Genel Müdür Ömer Sezer, TRACECA Ulusal Sekreteri Barış Tozar'ın elinden aldı.
Gemi İnşa Yan Sanayi: GEPA FİBERGLASS SANAYİ VE TİC. AŞ
Kurulduğu 1982 yılından 1993’e kadar Tuzla’da kiralık bir atölyede faaliyetlerini sürdüren firma, bugün 5 bin metrekare kapalı alandaki modern fabrikasında hizmet vermektedir. Serbest düşme can filikaları, kurtarma botları, modüler tuvalet kabin üniteleri üreten kuruluş, yeni bir GEPA ürünü olan Hollanda lisanslı pis su arıtma cihazlarının üretimine de geçen yıl başlamıştır. GEPA yönetimi, ürettikler can filikaları ve kurtarma botlarının, dünyanın önemli otoritelerince “Dünyadaki en üstün kalite ama en pahalı” olarak nitelendirildiğini söylemektedir. Özellikle can emniyetinin hiçbir maddi değerle ölçülemediğini dikkate alan jüri heyeti, titiz ve özenli ürünler imal eden kuruluşumuzu ALTIN ÇIPA’ya değer bulmuştur.
GEPA Yönetim Kurulu Başkanı Alp Özalp ödülünü IMO İtalya Temsilcisi Amiral Giancarlo Olimbo'nun alinden aldı.
Yat Tekne İnşa: PERİ YACHTS
Kuruluş, e-glass ve epoksi kompozit malzeme kullanımı ile sektörde farklı bir üretim çizgisi izleyerek, ileri teknoloji ürünü, 29 metreden 45 metreye kadar özel bir yat serisi imal ediyor. Üstün tasarım ve zanaatkârlığa dayalı üretim standardında, kaliteden ve ileri teknolojiden ödün vermeyen Peri Yachts, seri üretim değil, yat tutkunları ve uzmanları için her biri özenle imal edilmiş yatlar üretmekte. Üretimine hız kesmeden devam eden Peri tersanesinde sezon başı teslim edilen Peri 29’un yanı sıra 2 adet daha Peri 29 ve önümüzdeki sene teslim edilecek olan Peri 41 T’nin inşası sürüyor. Peri Yachts geçtiğimiz günlerde Güney Fransa’da açılan kendi ofisinde charter, yat yönetimi ve satışı hizmetlerini sunmaya başladı. Jüri, tasarımlarındaki estetiği üretimdeki titizlik ve kalitesine yansıtmayı başaran Peri Yachts’ı, ALTIN ÇIPA ödülüne layık gördü.
Peri Yachts'ın ödülünü Gemi İnşa ve Tersaneler Genel Müdürü Yaşar Duran Aykaş verdi.
Tersane: EREĞLİ GEMİ İNŞA SANAYİ
Karadeniz'in en büyük tersanelerinden biri olan Ereğli Shipyard, Karadeniz Ereğli’de yaklaşık 170.000 m² alanda faaliyet gösteriyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın katıldığı törenle açılarak 2006 yılında faaliyetlerine başladı. Yaklaşık 2 bin kişiye istihdam sağlayan tersanede kriz olmasına rağmen, yatırımlar hız kesmeden sürdürüldü. Ereğli Gemi İnşa Sanayi’nin bağlı olduğu Med Marine Holding, bu yıl İstanbul İhracatçı Birlikleri’nin En Başarılı İhracatçılar sıralamasında Gemi İhracatı kategorisindeki başarısıyla Türkiye ikincisi olmuştur. Jüri heyeti de, kısa sürede gelen bu başarıları ALTIN ÇIPA ile taçlandırma kararı almıştır.
Ödülü, İspanya Sahil Emniyeti ve Arama Kurtarma Genel Müdürü Rafael Pastor Bedoya, Eregli Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Recai Hakan Şen'e verdi.
Marina İşletmeciliği: MARMARİS YACHT MARİNA
Her yıl denize aşık binlerce turisti ve binlerce yatı ağırlayan Marmaris Yacht Marina, Türkiye ekonomisine de azımsanmayacak bir katkı sağlıyor. Konaklama tesislerinin yanı sıra, yeni teknolojik olanaklarıyla Marmaris`te faaliyet gösteren dört marinanın en büyüğüdür. Kış barınağı olmanın yanı sıra, yapım ve bakım için de yatçıların gözdesi olan marina, her yıl denize aşık binlerce turist ve yatını ağırlamaktadır. 330 tonluk Akdeniz’in en büyük lifti ve kapalı boya hangarlarıyla Avrupalı müşterilerinin sayısını her geçen artıran kuruluş, 1750 yat bağlama kapasitesi ve 7 binin üstünde turistin yanı sıra istihdama katkısı ve ekonomiye kazandırdığı dövizle de jürinin bu yılki marina seçiminde etkili oldu.
Marmaris Yat Limanı'nın Ödülünü INTERCARGO Konsey Direktörü Roger Holt verdi.
Liman İşletmeciliği: EVYAPPORT
İzmit Körfezinde 2003 yılında faaliyete geçen 240.000 m² toplam alana sahip olan Evyapport, 830 metrelik yanaşma yeri ile Türkiye’ye gelen en büyük gemilerin yanaşmasına imkan veren 16 metre su derinliğine sahiptir. Liman 44 tank, 115.000 m3 kapasite ve yıllık 1.000.000 ton sıvı yük depolama kapasitesi ile sıvı yük terminalleri arasında oldukça önemli bir konumda bulunmaktadır. Otomobil sanayisinin de merkezinde yer alan Evyapport, 50.000 m2 alan üzerinde anlık 2.500 araç, yılda ise 150.000 araç kapasite ile Ro-Ro gemilerine hizmet vermektedir. 2004 yılında faaliyete geçen Evyapport Konteyner Terminali, 600.000 TEU / yıl kapasite ile halihazırda 13 konteyner hattına hizmet veren uluslararası konteyner terminali konumunda bulunmaktadır. İçerisinden geçen demiryoluna yapılacak bağlantı ile intermodal taşımacılığa da hizmet verilecek limanın kısa süredeki bu gelişimi ALTIN ÇIPA ile taçlandırılmıştır.
EVYAPPORT'un ödülünü Genel Müdür Ferhat Akkaya, Akdeniz Memorandumu Başkanı Carmellino Vassalo'nun elinden aldı.
Yakın ve Kıyısal Sefer Yapan Hat ve Gemi İşletmeciliği: SARIOĞLU DENİZCİLİK
Temelleri 1995 yılında Kaptan Tahir Sarıoğlu tarafından atılan Sarıoğlu Denizcilik, armatörlük deneyimine ortak oldukları bir geminin işletmesiyle başladı. 2000 yılında ilk gemisini alan firmanın şu anda ikisi kendilerine ait, iki de işlettiği 4 gemisi bulunuyor. Tüm denizcilik faaliyetlerinde önce insan temelinden hareket eden firma, denizleri ve tüm çevreyi gelecek kuşaklara temiz olarak sunabilmeyi hedefleyen bir anlayışı düstur edinmiştir. Gemilerini, gençler için teorik bilgi ve pratiğin birleşeceği ikinci bir okul; ofislerini ise yol gösteren bir rehber zihniyetiyle yöneten firmanın başarılı çalışmaları, jürinin bu yıl ARMATÖRLÜK ana başlığı altındaki Yakın ve Kıyısal Sefer Yapan Gemi İşletmecileri dalında Sarıoğlu Denizcilik’i ALTIN ÇIPA ile ödüllendirilmesini sağlamıştır.
Ödülü Paris Memorandumu Genel Sekreteri Richard Schiferli, Sarıoğlu Denizcilik Genel Müdürü Yavuz Yılmaz Kasapoğlu'na takdim etti.
Deniz Aşırı Sefer Yapan Hat ve Gemi İşletmeciliği: EMES DENİZCİLİK ve NAKLİYAT AŞ
’Merkezi İzmir’de bulunan Türkiye’nin en köklü denizcilik kuruluşlarından Arkas, 1978 yılında Türkiye’den Kuzey Avrupa’ya ilk konteyner yüklemesini gerçekleştirmiştir. Arkas’ın armatörlük şirketi EMES Denizcilik ve Nakliyat AŞ, kardeş şirketi EMES Feedering ile 2008’de 738 sefer, 3292 liman uğrağıyla 260.101 TEU’luk hat, 219.323 TEU’luk feeder taşıması yaptı ve toplam 479.424 TEU’ya ulaştı. EMES, denizcilik sektörü piyasa araştırma kuruluşu Dynamar B.V.’nin Ekim 2008 raporuna göre dünyanın en büyük konteyner hatları arasındaki sıralamasında, 46’ncı sıradan 36’ncı sıraya yükseldi. Jüri heyeti, 25 konteyner gemisinde bayrağımızı dalgalandırarak Türk deniz ticaret filosuna katkısını yüzde 57’ye yükselten Arkas’ın armatörlük şirketi EMES’in bu katkısının ALTIN ÇIPA ile ödüllendirilmesine karar vermiştir.’’
Ödülü Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bernard Arcas, Denizcilik Müsteşarı Hasan Naipoğlu'ndan aldı.
GEMİ FİNANSI ÖDÜLÜ: BANKALAR BİRLİĞİ
ALTIN ÇIPA Jüri Heyeti, global krizin dünya piyasalarına hakim olduğu bu dönemde denizcilik sektörünü önceki krediler için sıkıştırmayan, yeni krediler için de kolaylıklar sağlayan Denizbank, Finansbank, Asya Finans, Yapı Kredi Bankası ve Garanti Bankası’nı takdire şayan bulmuştur. O nedenle heyet, bu yılki Gemi Finansı Ödülü’nü adı geçen bankalar adına Bankalar Birliği’nin almasını uygun görmüştür.
GURUR ÖDÜLÜ
Afrika’dan umut yolculuğuna çıkan kaçak 142 göçmeni Malta açıklarında kurtararak bütün dünyaya Türk denizcisinin erdem ve faziletlerini duyuran Türk gemisi PINAR E.’nin kaptanı Aşık Tuygun ve geminin armatörü Barış Gündoğdu ALTIN ÇIPA Tertip Komitesi ve Jüri Heyeti’nin oybirliğiyle ödüle değer bulunmuşlardır.
TÖREN SONRASI ULAŞTIRMA BAKANI BİNALİ YILDIRIM YURT DIŞINDAN GELEN MİSAFİRLER VE ÖDÜL SAHİPLERİ İLE AYRI AYRI RESİM ÇEKTİRDİ
Kaynak: Ulaşım Online