İMİB Başkanı Ali Kahyaoğlu, 'TİM Yasası'na göre ihracatçı birliklerinin personel giderleri, gelirlerinin en fazla yüzde 40'ına denk gelmeli. 3 yılda bu durumu tersine çeviremeyen birlikler, kapanacak' dedi.
TBMM'de kabul edilerek geçen hafta yürürlüğe giren Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yasası'ndaki bazı maddelerin ihracatçıları zora sokabileceği uyarısında bulunan İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Başkanı Ali Kahyaoğlu, "Yeni yasaya göre ihracatçı birliklerinin personel giderleri, gelirlerinin en fazla yüzde 40'ına denk gelmeli. 3 yıl içinde bu durumu tersine çeviremeyen birlikler, kapanmak zorunda kalacak" dedi.
Yeni yasaya göre seçimlerin Nisan 2010'da yapılması gerektiğine işaret eden Kahyaoğlu, ancak Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın (DTM) seçimleri 1 yıl erteleme hakkını kullanabileceğini söyledi. Yasa ile TİM'in yasal bir dayanağa kavuştuğunu dile getiren Kahyaoğlu, yasanın geç bile kaldığını vurguladı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yarın başlayacak Çin ziyaretine eşlik edecek olan İMİB Başkanı Ali Kahyaoğlu, Türkiyeli işadamlarının Çin pazarında güç kazanmasının hedeflendiği gezi öncesinde basın mensupları ile bir araya geldi.
2009 yılının ilk 5 ayında doğaltaş ihracatının miktarda yüzde 9,5, değerde ise yüzde 22,9 azaldığını ve 411,2 milyon dolar olarak gerçekleştiğini belirten Kahyaoğlu, 154 ülkeye ihracat yapan sektörün kriz döneminde özellikle Çin, Kuzey Afrika, Ortadoğu ve AB ülkelerine yöneldiğini kaydetti. Sektörün en büyük ihracat pazarlarından biri olan ABD'ye olan ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 39 azaldığına dikkat çeken Kahyaoğlu, "Yine de ABD yılda 81 milyon dolarlık ihracatla listede birinci sırada. Ancak Çin ile ABD arasında yalnızca 2 milyon dolar fark kaldı" diye konuştu.
Madenciler kendi ihracat hedefini koydu
Kahyaoğlu, kriz döneminde en fazla ihracat artışının yüzde 250 ile Libya ve yüzde 110 ile Kuveyt pazarlarında gerçekleştiğini ifade etti. TİM tarafından Cumhuriyet'in 100 yılı için konulan "500 milyar dolarlık ihracat" hedefinin gerçekleşmesi için birliklerin de somut hedeflere kilitlenmesi gerektiğini vurgulayan Kahyaoğlu, "İlk kez sektör olarak biz bu konuda bir hedef açıklıyoruz. Hedefimiz şu anda 3.2 milyar dolar olan maden ihracatını, 2023'de 23 milyar dolara çıkarmak" diye konuştu. İMİB olarak 3 bin 250 kayıtlı üyelerinin yaklaşık bin 300'ünün ihracat yaptığını belirten Kahyaoğlu, "Birliğimize üye olan ve 10 milyon dolar ihracatı geçen 13 firma var. Öngörümüz, yılı yüzde 15 düşüşle tamamlayacağımız yönünde" dedi. Kahyaoğlu, İMİB'in hedeflerini ve faaliyetlerini duyurmak için üzerinde "Hedef 23 milyar dolar" yazılı çikolatalar yaptırdıklarını da sözlerine ekledi.
Batan madenciye vakıf sahip çıkacak
Kahyaoğlu, daha önce açıkladıkları ve İzmit'in Dilovası bölgesinde kurmayı planladıkları Mermer Borsası'nda son noktaya geldiklerini vurgulayarak, sektörden kendilerine büyük talep olduğunu, borsa içinden yer satışlarının da başladığını dile getirdi. Kahyaoğlu, Borsa'nın faaliyete geçmesiyle kesme taş ihracatının en az yüzde 20 artacağını ifade etti. Kendi sektörlerindeki işadamlarına paraya sıkıştıkları dönemde yardım etmek amacıyla "Türk Mermer Maden Vakfı"nı kurduklarını belirten Kahyaoğlu, "Sektörümüz tamamen kendi ayakları üzerinde duruyor. Artık sisteme, devlete güvenerek bir şeyler yapmak istemiyoruz, 1 gram teşvik dahi alamadık. Sektörümüzün tek sahibi yine biziz" diye konuştu.
Politik hesaplar giderleri artırdı
Yeni yasayla personel giderlerinin kısılması şartı gelmesinin özellikle Anadolu'daki birlikleri olumsuz etkileyeceğini dile getiren TİM İcra Kurulu Üyesi ve Akdeniz İhracatçılar Birliği (AKİB) Başkanı Bülent Aymen, "Yıllar boyunca birtakım politik hesaplarla birliklerdeki personel giderleri artırıldı. Ama şimdi herkesin şapkasını önüne alıp düşünmesi, hesabını ona göre yapması lâzım" dedi. 3 yıllık dönemde emekliliği gelenlerin emekli edileceğini, çalışanlar içindeki zayıf halkaların eleneceğini dile getiren Aymen, "Bu sıkıntı İstanbul'daki ihracatı büyük olan birliklerde pek yaşanmıyor. İhracat geliri az olan Anadolu'daki birliklerin gelir-gider dengesi ile ilgili sorunları var" diye konuştu.
Kaynak: Referans Gazetesi