Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / KABOTAŞ HAKKI DENİZCİLİĞİ ORTAYA ÇIKARDI

KABOTAŞ HAKKI DENİZCİLİĞİ ORTAYA ÇIKARDI

KABOTAŞ HAKKI DENİZCİLİĞİ ORTAYA ÇIKARDI02.07.2009Denizcilik sektörüne gereken önem ve önceliğin verilmesini “ulusal bir görevdir” gören Aliağa Ticaret Odası (ALTO) Başkanı Adnan Saka; “Türkiye için kabotaj uygulaması, kara yollarının yükünün azalması, ihracat ve iç ticarette maliyetlerin düşmesi, limanların canlanması, yeni liman yatırımları, taşımacılıkta deniz yolunun öne çıkması bakımından önemlidir” dedi.

Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka, Aliağa’da mevcut ve yapımı devam eden denizcilik ve liman sektörü yatırımlarıyla Türkiye’nin en büyük denizcilik yatırımlarının yapıldığını, globalleşen dünyada bu alana gereken önem ve önceliğin verilmesinin ulusal bir görev olduğunu kaydetti.

 

Denizcilik ve Kabotaj Bayramı dolayısıyla yazılı bir açıklama yapan Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, “Kabotaj Kanunu, Ulusal Kurtuluş Savaşımızın denizdeki zaferidir. Kabotaj Kanunu denizimize, egemenliğimize sahip çıkma bilincini insanımıza aşılamış ve denizciliğimiz gelişip büyümesinde önemli rol oynamıştır. Şimdi global dünya pazarında daha etkin, daha üretken ve daha çok kazanan bir toplum olmak için denizcilik avantajlarımızdan ülke olarak yararlanmalıyız” dedi.

 

Aliağa nereden nereye geldi?

Aliağa’nın son 20 yılda önemli bir denizcilik altyapısına ve potansiyeline kavuştuğunu söyleyen Saka, “Aliağa’daki iskele ve limanlara yılda ortalama 4 bin gemi geliyor. Her yıl artan yükleme boşaltma (elleçleme) rakamlarıyla yılda ortalama 40 milyon tonluk bir işlem hacmi oluşuyor. Aliağa yeni yatırımlarla Denizcilikte Türkiye’nin en büyük yatırım ve lojistik üssü haline geliyor” dedi.

 

Kabotaj neden çok önemli?

Aliağa’da son yıllarda denizcilik ve liman alanında dev yatırımların başladığını ya da başlamakta olduğunu dile getiren Saka, “ülkemizin denize yönelişinde Kabotajın büyük önemi var.  Türkiye için kabotaj uygulaması, kara yollarının yükünün azalması, ihracat ve iç ticarette maliyetlerin düşmesi, limanların canlanması, yeni liman yatırımları, taşımacılıkta deniz yolunun öne çıkması bakımından önemlidir” dedi.

 

Mustafa Kemal önderliğindeki çağdaş Türkiye Cumhuriyetinin, Osmanlı İmparatorluğu döneminde kapitülasyonlarla kısıtlanan kabotaj egemenliğini yeniden kazandırdığını ifade eden Saka, “Köklü geleneği ve büyük bir tarihi geçmişi olan Türk denizciliğinin geliştirilmesi, deniz ticaret filomuzun uluslararası alanda rekabet gücünün yükseltilmesi, global rekabet ortamında gücümüzü artıracaktır. Denizcililik ve deniz ticaret sektörünün sahip olduğu olanaklarla Türkiye deniz ticaretinin en önemli üslerinden biri haline gelen Aliağa'da yaşayan herkesi, denizlerimiz konusunda daha duyarlı olmaya davet ederken, yatırımların artmasını diliyorum. 1 Temmuz Kabotaj Bayramı dolayısıyla tüm halkımızın bayramını kutluyor, Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk ve deniz şehitlerimizi saygıyla anıyorum” dedi.
 
Kaynak: Lojistik Haber
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr