Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / OTOMOTİVCİ DEMİRYOLUNA ÇALIŞACAK

OTOMOTİVCİ DEMİRYOLUNA ÇALIŞACAK

OTOMOTİVCİ DEMİRYOLUNA ÇALIŞACAK02.07.2009Raylı Sistem Taşıma Araçları Konferansı ' nda raylı sistemler sektörleriyle bir araya gelen TAYSAD, işbirliği fırsatlarını masaya yatırdı.

Küresel ekonomik krizi fırsata çevirmek isteyen Taşıt Araçları Yan Sanayiciler Derneği (TAYSAD) otomotiv endüstrisiyle raylı sistemler arasında koordine sağlayarak iki sektörün birlikte neler yapabileceğini masaya yatırdı. TAYSAD Başkanı Ömer Burhanoğlu, raylı sistemler ile otomotiv endüstrisinin yan sanayide birçok ortak noktası bulunduğunu ve imalatta, kalitede, proje ve tasarım kabiliyetinde birlikte çalışmalarının tüm taraflara kazan kazan imkanı sağlayacağını vurguladı.

Otomotiv endüstrisinin küresel krizden en az şekilde etkilenmesi için arayışlarını sürdüren TAYSAD, birçok ortak noktası bulunduğu raylı sistemler endüstrisiyle işbirliğine gidiyor. Bu nedenle ‘Raylı Sistem Taşıma Araçları Konferansı’ düzenleyen TAYSAD, Raylı Ulaşım Sistemleri Derneği (RAYDER), TC Devlet Demiryolları (TCDD), TÜLOMSAŞ, TUVASAŞ ve İstanbul Ulaşım AŞ yöneticileri ile üyelerini bir araya getirdi. TAYSAD Başkanı Ömer Burhanoğlu, otomotiv yan sanayinin yakaladığı başarıları diğer sanayi gruplarıyla da paylaşarak birlikte önemli projelere imza atmak istediklerini söyleyerek, bundan sonra havacılık ve denizcilik sektörleriyle de nasıl bir işbirliği içerisine girebileceklerinin arayışları içerisinde olacaklarını aktardı.

 

Demiryolunda gidecek çok yol var


TAYSAD Başkanı Ömer Burhanoğlu, “Bu krizde gördük ki tek bölgeye ihracat yapmak yeterli değil. İç pazar, yeni pazar çeşitlemeleri de önemli. Sadece bunlarla da kalmayıp raylı sistemler, havacılık, denizcilik sektörleriyle de işbirliğine gireceğiz. Bu sektörlerle de birlikte çalışarak kazan kazan sistemini oluşturacağız. Raylı sistemlerde yıllık 1.5 milyar dolarlık satın alma potansiyeli var. Ülkemizde demiryolu sistemi taşımacılıkta yüzde 3 kullanılırken bu Avrupa’da yüzde 15, Rusya’da yüzde 44. Dolayısıyla bu alanda gidilecek çok yolumuz var. Hepimiz gözümüzü kulağımızı açalım, otomotiv yan sanayi ile raylı sistemlerin potansiyelini bir araya getirip güçlü bir sinerji yaratalım” diye konuştu.

 

Yan sanayi raylı sistemlerden pay alabilir

Konferansta konuşan RAYDER Başkanı Teoman Süer ise karayolu taşımacılığında tıkanma başladığını ve daha ucuz ve güvenli, aynı zamanda çevre dostu olan demiryolu taşımacılığına bir yönelme olduğunu söyledi. Bu nedenle raylı sistemlere yatırımların artacağını ve yaratılacak taleple birlikte otomotiv yan sanayinin de bundan daha fazla pay alması gerektiğinin altını çizdi.

Süer, “Türkiye’de ikinci bir araç sanayinin yaratılması için proaktif yol izleyip onu desteklememiz lazım. Dünya kalitesi ve kriterlerinde bir raylı sistem sanayi geliştirip uluslar arası pazarlarda rekabet edebilmeliyiz. Bunun için Türkiye’nin yeterli teknoloji kabiliyetinin olduğuna inanıyorum. Raylı sistem araç sanayinin de böyle potansiyeli vardır. Otomotiv sanayi için de destekleyici yeni bir sanayi olabiliriz” dedi.

TCDD’den 19.5 milyar dolarlık yatırım

TCDD Genel Müdür Yardımcısı Veysi Kurt da konferansta yaptığı konuşmada kurumunun 10 yıllık yatırım planlarını anlattı ve “8 bin kilometrelik hattın yol bakım, onarım, araç filo yenileme, sinyalizasyon gibi yatırımları için 10 yıllık süreçte 19.50 milyar dolarlık bir yatırım söz konusu olacak. Biz yerli sanayi ile işbirliği yaparak yatırımlarımızı sürdürmek istiyoruz” şeklinde konuştu.

RAYDER Genel Sekreteri Ahmet Gök, TÜLOMSAŞ Genel Müdürü Hayri Avcı, TUVASAŞ AR-GE Daire Başkanı Nuri Sezer ve İstanbul Ulaşım AŞ Genel Müdürü Ömer Yıldız’ın da konuşmacı olarak katıldığı konferansta bu kurumların faaliyetleri anlatılarak TAYSAD ile işbirliğine hazır oldukları vurgulandı. Ayrıca birçok ildeki raylı sistem çalışmalarını hatırlatan konuşmacılar, buralardaki yatırımların ve ihtiyaçların büyüklüğüne de değindiler.

 

Konferanstan notlar:

2003 yılından itibaren demiryollarında yeniden yapılanma gündeme gelerek 2023 yılına kadar 5 bin 150 raylı sistem aracına ihtiyaç var.

Raylı sistemlerin sağlıklı gelişimi için kent ‘Raylı Ulaşım Sistemi Genel Müdürlüğü’ kurulmalı.

Sektörlerarası işbirliğine gidilerek TAYSAD kolaylıkla her türlü metro ve tramvay araçlarının parça üretimine geçebilir.

TÜLOMSAŞ, İstanbul Ulaşım AŞ ve özel sektör firmaları müşterek hareket ederek kaliteli üretim yapabilir.

Raylı sistemler için en az iki üretici fabrikaya daha ihtiyaç var. Bu nedenle dünya firmalarının gözü Türkiye’de.

TAYSAD ile demiryolu ve raylı sistemlerin işbirliğinin gerçekleşmesi halinde otomotiv yan sanayinin bu alanda da üretim yaparak önemli bir sanayi kolunun daha gelişmesi sağlanabilecek.


Kaynak: LOJİPORT
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr