Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Dünyadan / BRIC ÜLKELERİNİN İLK TOPLANTISI

BRIC ÜLKELERİNİN İLK TOPLANTISI

BRIC ÜLKELERİNİN İLK TOPLANTISI22.06.2009

Dünyada en hızlı büyüyen ekonomiye sahip ülkeler arasında başı çeken Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'in liderleri, bugün ilk BRIC zirvesi için Rusya'nın Yekaterinburg kentinde buluşuyor.

Çin ve Rusya ekonomide doların rolünü sorguluyor

BRIC diye anılan bu ülkeler beraber, dünya nüfusunun yüzde 40'ını oluşuyor ve küresel bazda gayrı safi hasılanın yine yüzde 40'ını sağlıyor.

Zirvede küresel ekonomi ve kredi krizinin gündemin baş sırasında yer alması bekleniyor.

Rusya'daki BBC muhabiri Rupert Wingfield Hayes'in aktardığına göre BRIC'in amacı, Batı'nın yeni yeni kalkınmakta olan ekonomilerin varlığını daha fazla kabul etmesini sağlamak.

Çin halihazırda dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi konumundayken Rusya, Hindistan ve Brezilya Avrupa'nın bir çok önde gelen ekonomisiyle adeta başa baş gidiyor.

Rusya ve Çin yakın zamanda dünya ekonomisinde doların rolünü tartışmaya açmışlardı, bu durum Bric ülkelerinin küresel rezervler için yeni bir para birimi üzerinde duruyor olabilecekleri yolunda spekülasyonlar doğurmuştu.

Ancak Kremlin sözcüsü haftasonunda bu konunun gündemde olmadığını söyledi.

Goldman Sachs şirketinin Moskova merkezli iktisatçılarından Rory MacFarquhar, zirvenin önemini, "ekonomik olmaktan çok, siyasi" diye açıkladı.

MacFarquhar, "Başta Rusya olmak üzere, tüm Bric ülkeleri, kurumsallaşmış uluslararası örgütlere bir alternatif yaratılmasına gözle görülür bir ilgi gösteriyorlar" dedi.

BRIC ifadesi ilk olarak Amerikan yatırım bankası Goldman Sachs'ta 2001 yılında büyümeye başlayan ekonomileri tanımlamak için kullanıldı.

Goldman Sachs'ın yaptığı araştırma, bu dört ülkenin 2050 yılında dünyanın en güçlüleri arasında olacağını öngörüyordu.

 

 

Kaynak: BBC Haber

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr