Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Dünyadan / PUTİN DEN DÜNYA TİCARET ÖRGÜTÜNE REST

PUTİN DEN DÜNYA TİCARET ÖRGÜTÜNE REST

PUTİN  DEN DÜNYA TİCARET ÖRGÜTÜNE REST15.06.2009

Rusya Başbakanı Vilademir Putin, Rusya, Kazakistan ve Belarus'un, DTÖ’ ye üyelik için ayrı ayrı sürdürdükleri müzakerelere son verme kararı aldıklarını, bu süreci birlikte devam ettireceklerini söyledi.

Putin, Kazakistan ve Belarus başbakanları Kerim Masimov ve Sergey Sidorsky ile ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, üç ülkenin gümrük birliğine gideceklerini, DTÖ’ nün ise bu birliği engellemeye çalıştığını savundu. Rusya daha önce de AB ve ABD'yi, "siyasal nedenlerle Rusya'nın DTÖ’ ye üyeliğini zorlaştırmaya çalıştıklarını" ileri sürmüştü.

 Putin'in açıklaması sürpriz oldu

AB'nin, "Rusya'nın üyelik için bekleme süreci artık bu yıl içerisinde sona erer" açıklaması yapmasından çok uzun bir zaman geçmeden Putin'in yaptığı bu açıklama, uluslararası alanda büyük sürpriz olarak karşılandı.

Avrupa Birliğinin açıklaması, AB Komisyonu Ticaret Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton tarafından 5 gün önce yapılmıştı. Ashton'ın sözcüsü Lutz Guellner, Putin'in açıklaması üzerine üç ülke arasındaki gümrük birliğinin değişkenlerinin, "Rusya'nın müzakereleri açısından yeni bir durum ortaya çıkardığını" belirtti, AB'nin öncelikle bu yeni durum üzerinde çok dikkatli inceleme yapması gerektiğini ifade etti.

 

Kaynak: Hürriyet Gazetesi

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr