Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Havayolu / HAVAYOLUNDA DÜNYA KÜÇÜLÜRKEN TÜRKİYE BÜYÜYOR

HAVAYOLUNDA DÜNYA KÜÇÜLÜRKEN TÜRKİYE BÜYÜYOR

HAVAYOLUNDA DÜNYA KÜÇÜLÜRKEN TÜRKİYE BÜYÜYOR15.06.2009

Geçen yıl dünyada iki milyar 600 bin dolayında kişi hava ulaşımını tercih ederken, bu yıl bu sayının yüzde 8 oranında azalması bekleniyor
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırlm, Türkiye’de asgari yüzde 7’lik bir artış 
öngörürken, dünyada durum iç açıcı görünmüyor
T
ahminler, 2009'da global talebin yüzde 17 oranında azalacağını gösteriyor.

Küresel ekonomik kriz, hemen her sektörde etkisini gösteriyor. Havayolları şirketleri, şimdiye kadarki en zor günlerini yaşıyor.

 

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, yaptığı açıklamada Türkiye’de geçen yıl iç ve dış hatlarda 79 milyon kişinin hava yolunu kullandığını, bu yıl bu rakamın asgari yüzde 7 artarak 84 milyona ulaşmasını öngörürken, dünyada durum iç açıcı görünmüyor. Tahminler, 2009'da talebin yüzde 17 oranında azalacağını gösteriyor.

 

Dünya genelinde havayolları şirketlerinin karşı karşıya kaldığı krizin başlıca sebebi ise yolcu sayısındaki ciddi düşüş.

Uçakla seyahat, günümüzde bir yerden bir yere gitmenin; yani ulaşımın en hızlı yolu olsa da tercih edenler ekonomik krizin etkisiyle azaldı.

 

Geçen yıl, iki milyar 600 bin dolayında kişi hava ulaşımını tercih ederken, bu yıl bu sayının yüzde 8 oranında azalması bekleniyor.

Hava yoluyla kargo taşımacılığına talep de eskisi gibi değil. Tahminler, 2009'da talebin yüzde 17 oranında azalacağını gösteriyor.

 

Sektörün karşı karşıya kaldığı diğer bir sorun da yakıt maliyetinin artması.

En büyüklerin de aralarında bulunduğu 230 havayolu şirketini temsil eden Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği'ne göre, 2009'da, havayolu şirketlerinin toplam kaybı 9 milyar doları bulacak. Bu rakam, daha önce tahmin edilenin neredeyse iki katı...

 

Sektörde toparlanmanın da ağır olması bekleniyor.

Şimdiye kadar ki en zor günlerini yaşayan havayolları şirketlerinden bazıları ise uçak siparişlerini ertelemeyi gözden geçiriyor.
 
Kaynak: Lojistik Haber