Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gümrük / GÜMRÜK MEVZUATINDA DEĞİŞİKLİK

GÜMRÜK MEVZUATINDA DEĞİŞİKLİK

GÜMRÜK MEVZUATINDA DEĞİŞİKLİK15.06.2009

Gümrük Müsteşarlığı, Türkiye veya AB'de serbest dolaşımda bulunan eşyanın Gümrük Birliği çerçevesinde tercihli rejimden yararlanabilmesini sağlamak üzere gümrük idaresince vize edilen A.TR dolaşım belgelerinin basım ve dağıtımında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin (TOBB) yanı sıra Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonunu da (TESK) yetkilendirdi.


Gümrük Müsteşarlığı’nın bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanan Gümrük Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğine göre, ithal eşyanın gümrük kıymetine veya KDV matrahına girmesi gereken, ancak gümrük beyannamesinin tescili alınanda beyan sahibi tarafından mevcudiyetinin bilinmesi mümkün olmayan kıymet veya matrah unsurları, kıymet ve matrah unsurunun öğrenildiği ayı takip eden ayın ilk 3 günü içinde beyan edilerek, vergisi ödenecek.

 

Gümrük Genel Tebliğ
Gümrük işlemlerini yeniden düzenleyen Gümrük Genel Tebliği ile de A.TR dolaşım belgelerinin basımı ve dağıtımında TOBB ve TESK ayrı ayrı yetkilendirildi.

Tebliğ uyarınca, TESK tarafından sıralı seri numarası ile basılan A.TR dolaşım belgelerinin seri numaraları 'Z' harfi ile başlayacak.

 

TOBB tarafından bastırılan A.TR dolaşım belgeleri odalara, TESK tarafından bastırılan belgeler ise birliklere gönderilecek. Odalar, A.TR dolaşım belgelerini takip edilebilir olması koşuluyla, talep eden firmalara ve temsil ettikleri firmalar için kullanılmak üzere gümrük müşavirlerine satacak.

Belgelerin satış ve onay fiyatı, Gümrük Müsteşarlığının görüşü alınmak suretiyle her yıl TOBB tarafından belirlenecek.

Tebliğ uyarınca, odalar ve birlikler sadece sattıkları belgeleri onaylayabilecek ve bu belgelerin onaya gelip gelmediğini takip edecek. Geri gelmeyen belgelerin akıbeti araştırılarak, düzenli aralıklarla söz konusu belgelerin seri numaraları ile firmanın ismi, vergi numarası ve geri gelmeme gerekçeleri odalar tarafından TOBB, birlikler tarafından da TESK'e bildirilecek.

Satın alınan A.TR dolaşım belgeleri, sadece adına satın alınan kişilerin kendi ihtiyaçları için kullanılabilir. Bu belgeler, başka kişi veya firmalara verilemez, satılamaz.

Kaynak Lojistik haber
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr