Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Dünyadan / IMO DA YUNANİSTAN İLE TÜRKİYE KAPIŞTI

IMO DA YUNANİSTAN İLE TÜRKİYE KAPIŞTI

IMO  DA YUNANİSTAN İLE TÜRKİYE KAPIŞTI08.06.2009

Recep CANPOLAT'ın Özel Haberi

Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO), Deniz Güvenliği Komitesi'nin 86. toplantısında Uzun Menzilli Gemi Tanımlama Sistemi Türkiye ile Yunanistan arasında krize neden oldu.

Uzun Menzilli Gemi Tanımlama Sistemi'nin (LRIT) Ege Denizi'nde kurulması planlanan poligonlarla kesişmesi yüzünden, Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO), Deniz Güvenliği Komite Toplantısında, Türkiye ile Yunanistan'ı karşı karşıya getirdi.

Özellikle Ege Denizi'nde belirlenen poligonlar arasındaki seperasyon hatlarında seyir yapan gemilere verilmesi gereken bilgilerin hangi ülke tarafından verileceği netleşemezken, LRIT sorununun Atina ile Ankara arasında yeni bir krize neden olacağı kaydedildi.

Ege Denizi'nde yılda 100 bin gemi geçiş yapıyor

Konu ile ilgili bilgisine başvurduğumuz Deniz Ticaret Odası Eski Meclis Başkanı Erol Yücel, Yunanistan ile Türkiye arasında yeni bir krize neden olan LRIT sorununun, Uluslararası Denizcilik Örgütü'nde çözülmesinin mümkün olmadığını belirterek, sorunun Hükümetlerarası bir diyalog ortamında çözüme kavuşturulması gerektiğini söyledi.

Ege Denizi'nde yılda ortalama 100 bin ticari ve askeri geminin sefer yaptığını dile getiren Deniz Ticaret Odası eski Meclis Başkanı Erol Yücel, seyir yapan gemilerin, trafik düzeninde sıkıntı yaşamaması için iki ülke arasında LRIT sorununun çözülmesi gerektiği dile getirdi.

Uzun Menzilli Gemi Tanıma Sisteminde seyir yapan gemilerin tüm kimlik bilgileri, taşıdığı yük ve personel sayısının bulunduğunu dile getiren DTO eski Meclis Başkanı Erol Yücel, Yunanistan ve Türkiye arasında yeni bir krize neden olan LRIT sorununun, halledilmemesi halinde, komşuluk ilişkilerine büyük zarar verdiği gibi, Ege Denizi'nin barış denizi olmaktan çıkabileceğine dikkat çekti.

www.DenizHaber.Net (ÖZEL)

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr