Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / TRABZON A 2.LİMAN TALEBİ

TRABZON A 2.LİMAN TALEBİ

TRABZON  A 2.LİMAN TALEBİ08.06.2009

Trabzon’a 2. liman talebi

TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu, AB üyesi bir ülkenin Trabzon’da bir liman inşa etme girişimi olduğunu söyledi. Bilindiği gibi daha önce de İran’ın bu yönde talebi gündeme gelmişti. Öte yandan Trabzon Liman İşletme Müdürü Muzaffer Ermiş, böyle bir talebin gerçekçi olmayacağını ve temenniden öteye geçmeyeceğini söyledi.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Avrupa Birliği üyesi olan bir ülkenin Trabzon’da bir liman inşa etme girişimi bulunduğunu söyledi.

Kısa adı DEİK olan Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Türk-İran İş Konseyi Eş Başkanı Ali Osman Ulusoy’un İran İslam Cumhuriyeti menşeli bir firmanın, Doğu Karadeniz’de 1 milyar dolar bütçe ile yeni bir liman inşa etmek istediğini açıklamasının ardından bir açıklama da Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı Suat Hacısalihoğlu’ndan geldi.

Suat Hacısalihoğlu, Trabzon Limanı’nın İran İslam Cumhuriyeti, Afganistan, Irak, Pakistan ve Orta Asya ülkelerine hizmet veren bir yol güzergahına sahip olduğunu hatırlatarak, "Trabzon Limanı, Karadeniz’deki en önemli liman. Havaalanımız, Uzak Doğu’ya geçiş hattı üzerinde. Avrupa Birliği ülkeleri bu geçişlerde Trabzon Havaalanı’ndan yakıt ikmali yapmaktadır. Irak Savaşı’nda da Trabzon Limanı’nın stratejik avantajı görülmüştür. Kafkas ülkeleri ve Karadeniz Havzası’nda Trabzon önemli bir kenttir. Buradan Trabzon’un havayolu, karayolu ve limanı çok önemlidir" dedi.

Avrupa Birliği üyesi olan bir ülkenin Trabzon’da bir liman inşa etme girişimi bulunduğunu belirten Hacısalihoğlu, "Proje şu an tam olarak şekillenmediği için bu ülkenin ismini vermek istemiyorum. Ancak AB içinde söz sahibi bir ülke olduğunu söyleyebilirim" diye konuştu.

Hacısalihoğlu, İngiltere’nin Kafkas ülkelerine yönelik olarak ekonomik bir programı bulunduğunu, aynı şekilde ABD ve Fransa’nın da çeşitli projeler ile bölgede yer almak istediğini kaydederek, "Tüm bunlar Trabzon’un önemini bir kere daha gözler önüne seriyor" şeklinde konuştu.

Trabzon Limanı İşletme Müdürü Muzaffer Ermiş, Trabzon’a bir İranlı şirket ile Avrupa Birliği (AB) üyesi bir ülkenin liman kurma düşüncelerinin bulunduğunun Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) yetkilileri tarafından dile getirilmesini değerlendirdi.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Ermiş, Trabzon Limanı varken Trabzon’a yeni bir liman yapmanın ekonomik giderlerinin çok iyi hesaplanması gerektiğine dikkat çekerek "Bu yaklaşımları iyi niyetli, iyimser birer yaklaşım olarak görüyorum. Ancak İranlılar önce mevcut limanı kullansınlar sonra yetmezse 2. bir liman yapsınlar. Avrupa ülkeleri de bir yere yatırım yapmadan önce çok ince eleyip sık dokuyacaklardır. Onların da önce mevcut limanı kullanmaları eğer ihtiyaçlarını karşılayamazlarsa 2. bir limanı yapmalarını tavsiye ederim. Bu fikirlerin birer temenniden öteye gideceğini sanmıyorum" dedi.

Kaynak:Denizhaber

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr