Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Havayolu / ALMANYA VİZESİNE HAVAYOLU ENGELİ

ALMANYA VİZESİNE HAVAYOLU ENGELİ

ALMANYA VİZESİNE HAVAYOLU ENGELİ08.06.2009

Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği’nin Ankara Anlaşması’nı uygulayarak sanatçı, bilimadamı ve sporcuların da bulunduğu bazı meslek gruplarındaki Türk vatandaşlarından artık vize istenmeyeceği açıklamasına rağmen havayolu şirketleri vizesiz yolcu taşımıyor. Havayolu şirketlerinin yetkilileri kendilerine bu konuda bir bilgi gelmediğini, vizesiz götürdükleri her yolcu için 3 bin Euro ceza ödemek zorunda kalabileceklerini söylediler.

Vizesiz uçmak isteyen yok

THY ve Alman Havayolları Lufthansa’nın yetkilileri, gazetelerde okudukları uygulamayı hayata geçirmek için kendilerine yazılı talimat verilmesi gerektiğini, zaten vizesiz uçmak isteyen yolcuları da olmadığını belirttiler.

Adalet Divanı’nda görülen davada Türkleri temsil eden Alman avukat Rolf Gutmann, vizesiz girişin uygulanabilmesi için havayolu şirketlerine dava açılmasını önermişti. Gutmann, vizesiz girişle ilgili mahkeme kararının ardından Almanya’nın kararı uygulaması için hukuki baskı yollarının denenmesi gerektiğini söyledi.

Hükümete baskı yapın

Gutmann, bu baskı yollarından biri olarak şu yöntemi önermişti: Uçak bileti alıp Almanya’ya gitmek için havalimanına gidin. Lufthansa veya başka havayolu, biletiniz olmasına rağmen vizeniz yok diye uçağa almazsa havayoluna tazminat davası açarsınız. Konsere gidecek sanatçı, maça gidecek futbolcu gidemezse, kaybettiği parayı havayolundan tazminat talep edebilir. Havayolları ödeyecekleri tazminatlara dayanamayıp Alman hükümetine baskı yapar. Böylelikle bu blokajın ayakta tutulabileceğini sanmıyorum."

Uygulama tepki çekiyor

Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği tarafından yapılan açıklamada, vize muafiyet belgesi alan veya bu belgeyi almadan Almanya’ya gelecek Türk vatandaşlarının, Alman sınır polisinin, söz konusu kişinin vize muafiyeti için gerekli koşulları taşıyıp taşımadıklarını kontrol etme görevini ortadan kaldırmadığı işaret edildi. Almanya’nın vize muafiyet kararını uygulama biçimini eleştiren Almanya Türk Toplumu (ATT) Genel Başkanı Kenan Kolat, "Tipik bir Almanya refleksi. Adalet Divanı’nın kararını uygulamamak ve kısıtlama getirmek için elinden geleni yapıyor" dedi.

Muafiyet belgesi zorunlu değil

Önceki gün vizesiz seyahat ile ilgili aranan şartları bir bir açıklayan Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği’nden sonra Alman İçişleri Bakanlığı da, "gerekli şartları taşıyan Türk vatandaşları, vize muafiyet belgesi almadan da Almanya’ya gelebilecekleri" yolunda açıklama yaptı. Federal İçişleri Bakanlığı’nın bir yetkili, "vize muafiyeti belgesi"nin zorunlu olmadığını ve Almanya’ya gelecek kişinin isteğine bağlı olduğunu belirterek, "Aksi halde vizesiz seyahatin anlamı kalmazdı" dedi. Yapılan açıklamada, "Bilim adamları, işverenler, sporcular ve hizmet sektöründe çalışanlar, Almanya’da kendi meslek alanlarında görev almak kaydıyla vize almadan giriş yapabilir. Bunun için Türkiye’deki Alman temsilcilikleri vize muafiyet belgesi hizmeti vermektedir. Vizesiz seyahat etme koşullarını yerine getiren bir kişi, belgelerini gümrükte ibraz etmek zorundadır" denildi.

Kaynak: HÜRRİYET Gazetesi

 

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr