Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gümrük / T.C. ULAŞTIRMA BAKANLIĞI KARA ULAŞTIRMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ GENELGESİ

T.C. ULAŞTIRMA BAKANLIĞI KARA ULAŞTIRMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ GENELGESİ

T.C. ULAŞTIRMA BAKANLIĞI KARA ULAŞTIRMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ GENELGESİ08.06.2009

10.07.2003 tarih ve 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu ile Yönetmelikleri kapsamında alınması zorunlu olan,K2 türü ile diğer yetki belgelerinin, ÜDY, ODY ve SRC türü ayrıca psikoteknik değerlendirme belgesinin, devletin kolluk kuvvetlerince yapılacak uygulama ve denetimlerinde aranması şartına ilişkin tarihler ve diğer açıklamalar aşağıdaki gibidir.     

 
1-    KARAYOLU TAŞIMA KANUNU,K2 YETKİ BELGESİNİ SİZİN İÇİN ZORUNLU KILMIŞTIR.’’K2  yetki belgesi amaç itibariyle şehir içi veya şehirlerarası, ticari maksatla eşya kargo ürün taşımacılığı yapmayacak, sadece kendi esas iştigal konusu kapsamında işini idame ettirmek maksadıyla, kendine ait araçlarla(kamyon-kamyonet)kendi ürünlerinin getir-götür türünden taşımacılığı yapacak vergi mükelleflerine verilen belge türüdür.’’

K2 Yetki Belgesinde; toplam yüklü ağırlığı 3,5 topaltı araçlar(kamyonetler) için 31.07.2009 tarihine kadar başvurulması halinde yetki belgesi bedel %94 indirimle 388-TL’ dır. Bu tarihten sonrasında ise yaklaşık 6,500-TL olacaktır.’’toplam yüklü ağırlığı 3,5 ton üstü araçlar(kamyonlar)için yapılacak başvurularda, yetki belgesi bedelinde indirim uygulanmamakta ve6,471-TL olup şehir içi ve dışı yollarda denetimlerine başlanmıştır, belgesiz yapılan taşımalarda araç sahibine ve taşınan malın sahibine, yasanın 26/a md. göre 5.600-TL idari para cezası uygulanması devam etmektedir.

 

2 -    KTK Mesleki Yeterlilik Eğitimi yönetmenliğince yolcu veya eşya-kargo taşımacılığında ki İŞVERENLER YÖNETİCİLER, ÇALIŞANLAR  VE ŞÖFÖRLER ÜDY-ODY-SRC  TÜRÜ MESLEKİ YETERLİLİK BELGELERİNE SAHİP OLMAK ZORUNDADIRLAR’’K2 Yetki Belgesi kapsamında ki sürücülerde src3–4 aranır, src belgesi denetimi ve ceza uygulaması 01.12.2008 den itibaren başlamıştır. Denetimlerde araç sahibine 560 TL aracı kullanana 224-TL 26/k ya göre ceza uygulanır.

 

 3-    Karayolu Taşıma Kanunu ve ilgili Yönetmenlikleri,K2 yetki belgesi de dahil olmak üzere tüm yetki belgeleri kapsamında yer alan araçları kullanacak olan SÜRÜCÜLERDE  PSİKOTEKNİK DEĞERLENDİRME BELGELESİNE SAHİP OLMAYI ZORUNLU KILMIŞTIR.(src Belgelerinde  ayrı olarak).belgenin denetiminde  aranma şartı başlamış, ceza uygulanmasına geçilmiştir.

 
4-       TÜM EHLİYETLER DEĞİŞECEK: Yeni ehliyetliler organ bağışı seçenekleri, TC kimlik no ve kan grubu gibi ilavelerle yeniden düzenlendi ve değiştirmelere başlanıldı. Ehliyetin verildiği tarihten itibaren 10 yılını doldurmuş ehliyette sahip olan sürücüler veya 45 yaşını doldurmuş olan tüm sürücüler, yenileme işlemlerin yapabilmesi maksadıyla sağlık raporu almak zorundalar. Sağlık raporları için hastanelere gitmenize, nerde nasıl ne şekilde yapılır koşuşturmasını, gereksiz iş ve zaman kaybını düşünmeyin; Eğer ki işyerinizde en az 10 kişi iseniz konusunda yetkili uzman hekimlerimiz bizzat kendi işyerinizde sizleri ziyaret edecek ve zorunlu olan muayenelerinizi işyerinizde gerçekleştirecektir.
 
5-       ÜDY-ODY-SRC türü BELGELERİ DOĞRUDAN ALABİLME KRİTERLERİNE HAİZ OLMAYANLARA, EĞİTİM+SINAV SEÇENEĞİ ZORUNLUDUR! 
 
  
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr