Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gümrük / GELİR VERGİSİ KANUNU DEĞİŞİYOR

GELİR VERGİSİ KANUNU DEĞİŞİYOR

GELİR VERGİSİ KANUNU DEĞİŞİYOR08.06.2009

ANKARA - TBMM Genel Kurulunda, Gelir Vergisi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısının tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı.

"Temel yasa" olarak görüşülen tasarının tümü üzerindeki görüşmelerde CHP grubu adına söz alan Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi, Hükümetin, vergi indirimleri yaparken, vergi gelirlerindeki azalışı telafi edecek önlemleri uygulamaya koyamadığını öne sürdü. "Bugün Hükümetin karşı karşıya kaldığı açmaz budur" diyen Hamzaçebi, bu durumun Hükümetin elini kolunu bağladığını savundu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı yeni teşvik ve istihdam paketini incelemeye çalıştığını ifade eden Hamzaçebi, teşvik uygulamasının iyi olduğunu, ancak teşvikle var olan kaynağın dağıtılması gerektiğini, şu an olmayan kaynağın dağıtıldığını iddia etti. Hamzaçebi, "Yeni teşvik paketinde birçok tutarsızlıklar var. 30 il, dördüncü bölge olarak aynı grupta toplanmış. Bunun sıkıntısını, açmazını daha önce gördük. O yanlışta bu pakette ısrar edilmiştir" diye konuştu.

Ekonomik kriz dönemlerinde talebi artırmak için vergi indirimlerine başvurulmasının yanlış olmadığını ancak, bir paketin içinde unsur olması gerektiğini anlatan Hamzaçebi, şunları söyledi:

"Sadece vergi indirimi ve teşvik gibi konularla ekonomideki sorunlara yaklaşırsanız, bu krizden çıkamayız. Ülkede eksik olan güvendir. Vergi indirimiyle güveni veremezsiniz. Bugünkü vergi indirimi politikasıyla sadece gelecekteki talebi, öne çekmiş olacağız. Bunun örneklerini daha önce yaşadık. 2001 yılının Kasım ve Aralık aylarında otomotiv sektöründe ve beyaz eşyada uygulanan vergi indiriminin sonuçlarını, Hükümetin, Maliye Bakanının incelemesini tavsiye ediyorum. 2001 yılının Ekim ayında otomotiv satışı 6 bin 700 iken, Kasım ayında vergi indirimin etkisiyle 12 bin 700'e çıkmış, bu rakam Aralık ayında 15 bin 400'e ulaşmıştır. İndirimin sona erdiği, 2002'in Ocak ayında otomotiv satışı sadece 737 olmuştur. Şubat ayında ise 1524 olmuştur. Vergi indirimi, bir paketin unsuru değilse, sadece gelecekteki talebi öne çekmeye yarar, ondan sonra o sektör çok daha büyük bir krizin içine girer."

"İşsizlik ve yoksulluk sosyal patlama boyutuna ulaştı"

MHP Grubu adına söz alan Manisa Milletvekil Erkan Akçay, tasarının, "konu ve amaç bütünlüğü olmadığını" ileri sürdü.

Hükümetin, ekonomik krizi iyi yönetemediğini, etkili önlemleri hayata geçiremediğini savunan Akçay, işsizlik ve yoksulluktaki artışın sosyal patlama boyutuna ulaştığını iddia etti.

AK Parti iktidarları döneminde vergilerin tabana yayılamadığını ve kayıtdışı ekonominin büyüdüğünü anlatan Akçay, etkin ve etkili önlemler içermeyen, içi doldurulmayan paketlerin açıklanmasının, ekonomideki sıkıntıları gidermeyeceğini belirtti.

DTP Grubu adına söz alan Hakkari Milletvekili Hamit Geylani de Hükümet ekonomik krizi iyi yönetemediği için faturanın yoksul halka kesildiğini ileri sürdü. Geylani, geçici paketler açıklamak yerine, kalıcı tedbirler alınmazsa işsizliğin büyüyerek artacağını ifade etti.

Tasarıdaki bazı düzenlemeleri de eleştiren Geylani, cep telefonu ithalinde 40 lira ÖTV alınacak olmasının, sosyal adalete ve hukuka uygun olmadığını savundu.

Bütçe açığının artması

AK Parti Grubu adına söz alan Ankara Milletvekili Bülent Gedikli, muhalefet milletvekillerinin konuşmalarında, Hükümeti "hiçbir şey yapmamakla" suçladığını belirterek, bu yöndeki konuşmaların yanlış olduğunu söyledi.

Ekonomik krize yönelik alınan tedbirlerin maliyetlerinin toplamının 54,3 milyar lira olduğunu kaydeden Gedikli, tedbirlerin bütçeye etkisinin 3 yıla yayıldığını bildirdi.

Varlık barışı, vergi alacaklarının yeniden yapılandırılması, teşvik süresinin uzatılması, işverenin sigorta prim payının 5 puan düşürülmesi gibi tedbirler alındığını hatırlatan Gedikli, "Bütçe açığının arttığı söyleniyor. Eğer tedbir alınmamış olsaydı bütçe açığı artmazdı. Bütçe açığının artmış olması tedbir alındığının bir göstergesidir" diye konuştu.

CHP'nin önerdiği 7 maddelik istihdam paketinin maliyetinin 26,8 milyar lira olduğunu belirten Gedikli, "Tedbir öneriyorsanız, kaynağıyla beraber önerirseniz daha makul olur. Kriz, dünyaya yayıldı ve derinleşti. Büyük firmaların, bankaların batışını izliyoruz. Bizi neden mi teğet geçti? Faiz mi patladı? Paralar mı buharlaştı? Bankalar mı battı? Hiçbiri olmadı. İşte onun için teğet geçti" dedi.

Kaynak: Dünya Gazetesi

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr