Meslek edinmek, meslekte gelişmek artık sürekli öğrenmeyi gerekli kılıyor. Dünya çağımızda bir başka hızla dönüyor. Günleri birbirine bile ekleyemiyor insan. Öylesine koşarak geçiyor ki zaman…
Böylesi hızlı dünyada eğitim-öğretim de dünyanın hızına ayak uydurdu. Çeşitlenen eğitim alanları arasına artık geleceği kestirebilmek / tasarlayabilmek de çoktan girdi. Gelecek bilimi (futuroloji) dalında meraklıları eğitim görüyorlar…
Ulaştırma da futuroloji gibi karmaşık bir yapıya büründü. İyiden iyiye bir mühendislik dalı oldu. Artık masanızdan - yeter ki verileri sağlıklı toplayabilin - rakiplerinizin verimliliklerini ölçümleyebiliyorsunuz, hangi kesitte işlerin aksadığını, giderme konusunda ne gibi yatırım gerektiğini adıyla-sanıyla ve boyutuyla belirleyebiliyorsunuz.
İşletme İktisadı Enstitüsü’nün Ulaştırma ve Lojistik Yüksek Lisans programında kapıdan-kapıya taşıma türleri de ders olarak okutuluyor. Kombine taşıma, intermodal taşıma, multimodal taşıma gibi adlarla anılsalar da nüans farkıyla birbirlerinin benzeşikleri…
Gençler kapıdan-kapıya taşıma konseptinde taşımacılığın evrimi, entegre taşıma şekilleri,entegre taşımalarda kullanılan yükçünler (standart yük üniteleri),entegre taşımanın tarafları (ana taşıyan, ara taşıyan, işleten, sevkıyat acentesi, sevkiyatçı (forvarder), sevkiyatçı ve sevkıyat acentesi farkı, gemi acentesi, NVOCC, LCL ve FCL hizmet gibi), kapıdan-kapıya taşıma sektöründe uluslar arası örgütler ve taşımada kullanılan norm belgeler, entegre taşıma türlerinde taşıyan sorumluluğu, hizmette kalite müşteri memnuniyeti gibi konuları öğreniyorlar.
Ulaştırma ve Lojistik Yüksek Lisans programı öğrencileri değişik sektör dallarında çalışıyorlar. İçlerinde lojistikçi var, demiryolcu var, karayolcu ve sevkiyatçı ise çoğunlukta.
Gençlerimle ben zaman-zaman tasarıma dönük konuları tartışıyorum. Geçtiğimiz hafta da öyle yaptık. Öylesine güzel seminerler hazırlayıp sundular ki ben doğrusu onların öğrencisi olmaktan keyif aldım. Hem de pek çok…
Kendi kendime dedim ki Atatürk ülkeyi gençliğe boşuna emanet etmemiş. İyi de etmiş.
Geleceğin uzman ulaştırmacılarını, lojistikçilerini bugünden öğrencilik sıralarında bu kadar azimli ve bilinçli görmek beni çok mutlu etti.Ve siz okurlarımızla bu haklı mutluluğu paylaşayım istedim.
Ulaştırma toplumun kan damarıdır. Ulaştırmasız ne pazar geliştirilir, ne pazar korunabilir; tersine ulaştırmasız ve başkalarının hizmetine bağımlı toplumlar kolayca çökertilir.
Uluslar arası ticaret o kadar masum değildir. Sahtecilik onda, başkasının sırtından geçinmek onda… Yeter ki işin püf nokta(lar)ını bilin!
Gençlerimi tanıdıktan sonra Atatürk gençliğinin dünyadaki haklı yerlerini alacaklarını görüyorum.
Yeter ki siyaset politikayı alaşağı edebilse…
Kaynak: Dünya Gazetesi