Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / RUSYA İLE ALTERNATİF LOJİSTİK İÇİN DİPLOMASİ TRAFİĞİ

RUSYA İLE ALTERNATİF LOJİSTİK İÇİN DİPLOMASİ TRAFİĞİ

RUSYA İLE ALTERNATİF LOJİSTİK İÇİN DİPLOMASİ TRAFİĞİ18.05.2022
Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle bölge ticaretinde yaşanan olumsuz gelişmeler sürüyor. Türkiye, gümrük ve limanlarda lojistik krizinin aşılması adına yeni bir çalışma için düğmeye bastı.
Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş 3 ayı aştı. Binlerce kişinin hayatını kaybettiği milyonlarca kişinin ise ülkesini terk etmek zorunda kaldığı savaşta tedarik zinciri de alt üst olmuş durumda. Koronavirüs pandemisi nedeniyle küresel çapta artan enflasyon ve tedarik sıkıntıları savaş ile birlikte tavan yaptı.
RO-RO SEFERLERİNİN KULLANIMINA İLİŞKİN ANALİZ
Türkiye’de yaşanan sıkıntıyı en aza indirgemek için harekete geçti. Savaşın iki tarafı ile başarılı bir diplomasi trafiği yürüten Türkiye’de Ticaret Bakan Yardımcısı Mustafa Tuzcu ile Rusya Ekonomik Kalkınma Bakan Yardımcısı Vladimir İliçev, geçtiğimiz hafta bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, Türkiye’nin Karadeniz’deki limanları ile Rusya'nın Kavkaz Limanı arasında çalışacak Ro-Ro gemilerinin yeterince yük bulup bulamayacağı konusu gündeme geldi. Görüşmenin ardından harekete geçen Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğü, Türkiye’deki taşımacıların ve ihracatçıların önümüzdeki dönemde başlatılacak ve tekerlekli araç taşımaya yarayacak Ro-Ro seferlerine ilişkin kullanım tercihlerini belirlemek adına bir ihtiyaç analizi yapmak için çalışma başlattı.
İHTİYACA GÖRE ROTA
Bu kapsamda sektör paydaşlarına yazı gönderen bakanlık, planlanan rotanın mevcut taşıma alternatifleri ve güzergâhları da göz önüne alarak değerlendirilmesini ve hattın ne kadar talep görebileceğine ilişkin analiz yapılmasını istedi. Limanlara ilişkin ihtiyaç analizi çalışması, 20 Mayıs’a kadar sürecek. Değerlendirmeleri toplayacak olan bakanlık, Rusya tarafıyla yeniden temasa geçerek sonuçları paylaşacak. İhracatçılar ile taşımacıların taleplerine göre rota ve seferler yeniden şekillendirilecek. Yapılacak istişarelerin ardından Ro-Ro seferlerinin sıklığı ya da mevcut rotanın değişikliği gündeme alınacak. Talep edilen bölgeler için alternatif güzergâhlarda yeni hatların açılması konusu değerlendirilecek.
Kaynak: lojiport.com
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr