Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / 21 GEMİMİZ 2.5 AYDIR SAVAŞ ORTAMINDA MAHSUR BEKLİYOR

21 GEMİMİZ 2.5 AYDIR SAVAŞ ORTAMINDA MAHSUR BEKLİYOR

21 GEMİMİZ 2.5 AYDIR SAVAŞ ORTAMINDA MAHSUR BEKLİYOR13.05.2022
İMEAK DTO mayıs ayı meclis toplantısında Ukrayna’nın limanlarında savaşın başlamasından itibaren yaklaşık 90 geminin mahsur kaldığı, bu gemilerden 21 tanesinin de Türk sahipli ve işletmeli gemiler olduğu vurgulandı.
Mayıs Ayı Meclis Toplantısı, COVID-19 tedbirleri kapsamında fiziki katılım ile gerçekleşti.
Deniz Ticaret Odası Mayıs Ayı Meclis Toplantısına Vali Yardımcısı Şevket Atlı, Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürü Dr. Emre Orhan Öztelli ile Trabzonspor Kulübü Başkanı Ahmet Ağaoğlu katıldı.
Deniz Ticaret Odası'nın 7.4.2022 tarihli ve 49 sayılı toplantı zabıtları, 2022 Mart ayı mizanı görüşüldü ve oy birliğiyle onaylandı.
Daha sonra Yönetim Kurulu Kurulu asil üyelerden Tamer Haşimoğlu'nun istifasının ardından, yedek üyelerden Orhan Gülcek'in Yönetim Kurulu Asil Üyesi olarak görev yapacağı duyuruldu.
Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu'nun Mart ayı faaliyetleri sunumunun ardından İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Tamer Kıran bir konuşma yaptı. Kıran yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı:
"ENDİŞEYLE İZLEDİĞİMİZ EN ÖNEMLİ KONU, UKRAYNA'DA KALAN GEMİLERİMİZ VE PERSONELİMİZİN GÜVENLİ BİR ŞEKİLDE BÖLGEDEN AYRILMALARIDIR"
"Dünyada ekonomiden, uluslararası ilişkilere birçok dengeyi alt üst eden Rusya-Ukrayna savaşında 2,5 ay geçerken, ufukta henüz savaşın sona ereceğine dair bir emare görünmüyor.
Yakın bölgemizdeki bu krizin Türkiye ekonomisine olumsuz etkileri dışında endişeyle izlediğimiz en önemli konu, savaş ortamında mahsur kalan gemilerimiz ve personelinin güvenli bir şekilde o bölgeden ayrılmalarının sağlanmasıdır.
Ukrayna’nın limanlarında savaşın başlamasından itibaren yaklaşık 90 geminin mahsur kaldığı tespit edilmiştir. Bu gemilerden 21 tanesi Türk sahipli ve işletmeli gemilerdir.
Ukrayna’daki gelişmeler krizin başlangıcından itibaren Odamızca yakından takip edilmektedir. Geçen süreç zarfında ilgili Bakanlıklarımız nezdinde Ukrayna limanlarında kalan Türk sahipli ve işletmeli gemilerin mayınlı liman sahalarında güvenli bir koridor açılarak kurtarılmaları başta olmak üzere savaş nedeniyle karşılaştıkları sigorta prim artışları için müteaddit defalar girişimde bulunduk, bulunmaya devam ediyoruz. İlgili Bakanlıklarımızın da bu konuda Rusya Federasyonu ve Ukrayna’daki mevkidaşları ile yoğun temaslarda bulunduklarını biliyoruz. En büyük beklenti ve temennimiz bu çabaların olumlu sonuç vermesidir.
Bir diğer önemli konu da ABD ve AB ülkeleri Rusya Federasyonu’na yönelik yaptırımları genişletmektedir. Bizleri de ilgilendiren bir yaptırım konusu Rusya gemilerinin ve Rusya tarafından işletilen gemilerin AB limanlarına erişiminin yasaklanması hususudur. Avrupa Birliği (AB), Rusya’ya karşı kömür ve diğer katı fosil yakıtların satın alınması, ithal edilmesi veya AB’ye ulaştırılmasını içeren 5. yaptırım paketini kabul etmiştir. Buna göre, Ağustos 2022’den itibaren yılda 8 milyar Euro değerindeki Rusya menşei veya Rusya’dan ihraç edilen kömür ve diğer katı fosil yakıtların satın alınması, ithal edilmesi veya AB’ye aktarılmasının yasaklanması kararlaştırılmıştır.
"DİJİTAL TEKNOLOJİLERİN DENİZCİLİK SEKTÖRÜMÜZDEKİ YANSIMALARININ DOĞRU ENTEGRASYONU ÇOK BÜYÜK ÖNEM ARZ ETMEKTEDİR"
Odamız, küresel denizcilikte gelişen teknolojileri takip ederek dijitalleşmenin sektöre sunduğu imkanların fırsata dönüştürülmesi için çalışmalara da katkıda bulunmaktadır.
Hızla gelişen dijital teknolojinin denizcilik sektörümüzdeki yansımalarının doğru ve planlı bir şekilde entegrasyonu önem arz etmektedir. Bu kapsamda, Odamızın destek ve katkılarıyla Denizcilik Endüstrisi Odak Dijital Olgunluk Öz Değerlendirme Yazılımı Geliştirme ve Uygulama Projesi, kısa adı ile Blue Digital Focus projesi, İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Metin Çelik ve Dr. Kadir Çiçek tarafından gerçekleştirildi.
Proje çerçevesinde, denizcilik organizasyonlarının teknik yönetim, operasyon yönetimi, denetim yönetimi, eğitim ve personel yönetimi gibi odak süreçleri çerçevesinde özelleştirilmiş göstergeler üzerinden dijital olgunluk düzeylerini analiz ederek raporlamaya yönelik bir model ve yazılım geliştirilerek üyelerimizin ücretsiz online kullanımına sunulmaktadır.
Proje hakkında değerli Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Metin Çelik ve Dr. Kadir Çiçek tarafından birazdan Meclisimize detaylı bilgi verilecektir.
Bu çalışma ile oluşturulan portal üzerinden firmalarımızın kendi girdileri ile ön değerlendirmeleri yapıldıktan sonra uluslararası düzeyde geçerliliği olan bir model, ölçütler ve ölçek üzerinden denizcilik sektörü firmalarının dijital olgunluk düzeylerinin tespiti yapılarak, ilgili paydaşlarımıza katkı sağlanması hedeflenmektedir.
"OKULLARDAKİ EKSİK MATERYALLERİN TAMAMLANMASI İÇİN BAŞLATILAN SÜRECİ GÜZEL BİR ŞEKİLDE SÜRDÜRÜYORUZ"
Odamızın büyük önem verdiği eğitim konusunda da hatırlayacağınız üzere Millî Eğitim Bakanlığı ile iki yıl önce 9 okulu kapsayan Mesleki Eğitim İş Birliği Protokolü imzalamıştık. Eğitim kalitesinin yükseltilmesi, okullardaki eksik materyallerin tamamlanması gibi hususlarda başlatılan iş birliğini güzel bir şekilde sürdürüyoruz.
Son olarak programlarının yoğunluğu nedeniyle yoğunlaştırılmış İngilizce programı uygulanamayan Anadolu Teknik Programı (ATP) mezunlarının İngilizce eksikliği sebebiyle mezuniyet sonrası istihdam sıkıntısı yaşamalarını önlemek amacıyla Odamızca Millî Eğitim Bakanlığı nezdinde yapılan girişimler olumlu sonuçlandı.
Protokol kapsamında yer alan ve Anadolu Teknik Programı (ATP) uygulayan okullarımızdan Ziya Kalkavan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Çeşme Ulusoy Denizcilik Teknolojisi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Fettah Tamince Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Hasan Kemal Yardımcı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde 2022-2023 Eğitim-Öğretim yılından itibaren eğitim programlarına İngilizce Hazırlık Sınıfı ilave edildi. Uluslararası bir iş olan denizcilik mesleğine adım atmaya hazırlanan gençlerimiz adına bu gelişmeyi memnuniyetle karşıladığımızı belirtmek isterim.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 19 Mayıs 1919’da Kurtuluş Savaşımızı başlatmak üzere Samsun’a çıkmıştı. Bu anlamlı günün 103. yıldönümünde, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile bu vatan için canlarını seve seve feda eden aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anarken, Türk gençliğinin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramını kutluyor, hepinizi sevgi ve saygı ile selamlıyorum."
İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Çelik ve Dr. Kadir Çelik, "Blue Digital Focus: Denizcilik Endüstrisi Odak Dijital Olgunluk Özdeğerlendirme ve Yazılımı Geliştirme ve Uygulama Projesi" isimli bir sunum gerçekleştirdi.
Toplantı; Şube Başkanları, Meslek Komite Başkanları ve Meclis üyelerinin bölgesel görüş, soru ve önerileri ile ilgili açıklamalarından sonra, İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran'ın mevcut konularda yapılan çalışmalar hakkında bilgi vermesiyle sona erdi.
Kaynak: lojiport.com