Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / TCDD TAŞIMACILIK VE BULGARİSTAN DEMİRYOLLARI HEYETLERİ BULUŞTU

TCDD TAŞIMACILIK VE BULGARİSTAN DEMİRYOLLARI HEYETLERİ BULUŞTU

TCDD TAŞIMACILIK VE BULGARİSTAN DEMİRYOLLARI HEYETLERİ BULUŞTU31.03.2022
TCDD Taşımacılık AŞ ve Bulgaristan Devlet Demiryolları İdareleri 28 Mart 2022’de Bulgaristan’ın Sofya kentinde bir araya geldi. Toplantıya TCDD Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürü Hasan Pezük başkanlığındaki heyet ve Bulgaristan altyapı yöneticisi SE NRIC, yük ve yolcu taşımacılığından sorumlu BDZ Holding ve bağlı şirketleri BDZ Cargo ve BDZ Passengers Genel Müdürleri ve ilgili yetkililer katılım sağladı.
Toplantıda yük ve yolcu taşımacılığı ile çeken ve çekilen araçlar gündeme alınırken Türkiye ve Bulgaristan arasında demiryolu taşımacılığı, gelecekteki ortak projeler, uluslararası yük operasyonları, uluslararası yolcu trenlerinin başlatılması ve diğer konularda gelecekteki işbirliği olanakları görüşüldü.
TCDD Taşımacılık Genel Müdürü Hasan Pezük ve SE NRIC- Devlet Teşebbüsü Ulusal Demiryolu Altyapı Şirketi Genel Müdürü Krumov, iki ülkede özellikle Kapıkule sınır geçişinde Türk tarafında ve Bulgar tarafında yürütülen ve planlanan projeler ile SE NRIC’ın demiryolu yapım çalışmalarında materyal ve personel taşıma amaçlı taşımacılıkta kullanılacak araç ihtiyacı hakkında bilgi alışverişinde bulundu.
"Avrupa yönlü taşımalarımızda 2021 yılında yüzde 15 artış gerçekleştirildi."
Genel Müdür Pezük: " Bulgaristan demiryolları, Avrupa’ya çıkış kapılarımızdan birisi olarak gerek yük taşımacılığı gerekse yolcu taşımacılığında çok önemli bir paydaşımızdır. Tır kasası taşımacılığında çok güzel işbirliği yapıyoruz. Pandemiyle birlikte artan talebi karşılamak üzere ülkemiz ve Bulgaristan arasında işletilen tır kasası blok trenlerin haftalık karşılıklı 5 olan sefer sayısı 10'a çıkartıldı. Avrupa yönlü taşımalarımızda 2021 yılında yüzde 15 artış gerçekleştirildi." dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yürütülen Edirne- İstanbul hızlı tren hattı projesi ile Avrupa’ya daha hızlı ve kolay ulaşılacağına dikkati çeken Pezük, "İstanbul (Halkalı) ile Kapıkule sınır kapısı arasında mevcut konvansiyonel hattın dışında yolcu ve yük taşımacılığının birlikte yapılacağı yeni bir hızlı tren hattı inşa edildiğinde taşıma sürelerinde büyük düşüşler olacağı gibi hat kapasitesi de artacak. Böylece sadece Türkiye- Avrupa arasındaki taşımalarda değil, Çin’den Avrupa’ya kadar olan taşımalarda da büyük avantaj sağlanacak. Türkiye- Bulgaristan arasındaki hem yük hem yolcu taşımacılığı büyük ivme kazanacaktır" diye ifade etti.
Pezük, Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı ve Orta Koridor üzerinden gelen yüklerin Avrupa içlerine kadar ulaşmasında Bulgaristan demiryollarının çok önemli olduğunu hatırlatarak,"Geleceğin demiryolunun inşasında Bulgaristan’lı dostlarımızla çok daha güzel işlere imza atacağız." dedi.
Son olarak Genel Müdür Hasan Pezük, daha sağlıklı, daha etkin ve daha verimli bir işletmecilik için Bulgaristan ile temasların bundan sonraki süreçte belirli periyotlarda yapılmasının önemine dikkati çekti.
Sınır geçişlerinde kullanılan cihazlar ve bunlarla ilişikli olarak zaman tasarrufu sağlayacak tedbirler hakkında da görüş alışverişinde bulunulan toplantıda, sınır geçişinde çözüm odaklı çalışma anlayışının benimsenmesiyle iki ülke arasındaki demiryolu taşıma hacminin ve bağlantının taşımacılık kapasitesinin arttırılmasında hayati öneme sahip olduğunun altı çizildi.
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr