Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / “RUSYA’YA EN BÜYÜK DARBEYİ MAERSK VURMUŞ”

“RUSYA’YA EN BÜYÜK DARBEYİ MAERSK VURMUŞ”

“RUSYA’YA EN BÜYÜK DARBEYİ MAERSK VURMUŞ”18.03.2022
Rusya'nın çoğu ülkeyle ticaretinin deniz yoluyla yapıldığının altını çizen Rus lojistik şirketleri, dev konteyner operatörü Maersk’in ülke pazarından çıkmasının, Batı'nın uyguladığı birçok yaptırımdan daha olumsuz sonuçlara yol açtığını söylüyor.
Önde gelen deniz taşımacılığı şirketlerinin, Ukrayna'ya askeri operasyon sonrası Rusya ile ithalat ihracat operasyonlarını durdurmasının ardından lojistik krizi derinleşiyor.
Özellikle yurt dışına deniz yoluyla mal göndermenin, Rusya’ya mal sokmaktan daha zor hale geldiği belirtiliyor.
Business FM’in görüştüğü sektör temsilcileri, Rusya’ya gönderilen tüm yüklere çok sıkı denetim uygulandığını, yasaklı ürünlerle ilgili inceleme yapıldığını aktardı.
St.Petersburg’da faaliyet gösteren Porttek adlı lojistik şirketinin ticari müdürü Andrey Ryabko, "Limanlarda ithal konteynerler yok. İhracatta da durm aynı. İhracat da durdu, çünkü hiç iş yok. Tek kanal Moskova’daki demir yolları, ancak kendi taşımacıları olduğu için orada yer almak çok zor" dedi.
Novorossiysk Limanı’nda da benzer durum olduğunu belirten Ryabko, "Tek fark, Türkiye'den buraya yük gönderilmesi nedeniyle onlar için durum biraz daha kolay. St.Petersburg'da daha fazla Avrupa malları var. Rotterdam'dan, Hamburg'dan, Antwerp'ten konteyner taşıyan kuzey hatlarında durum çok kötü. Oralarda yük trafiği yüzde 90 düştü" diye bilgi verdi.
Diğer yandan, Rusya ile Çin arasında demir yolu yük taçımacılığının ise artması bekleniyor. Çin'in, Rusya'dan gıda tedariğine yönelik kısıtlamaların bazılarını kaldırdığına dikkat çekiliyor.
Ancak Rusya'nın çoğu ülkeyle ticaretinin deniz yoluyla yapıldığı, önde gelen taşımacılık şirketi Maersk'in ülke pazarından gönüllü olarak çıkmasının, Batı'nın uyguladığı birçok yaptırımdan daha olumsuz sonuçlara yol açabileceği yorumu yapılıyor.
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr