Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / TAŞIMACILIK SEKTÖRÜ KENDİNİ BÜYÜK DÖNÜŞÜME HAZIRLIYOR! SEKTÖRÜ NELER BEKLİYOR?

TAŞIMACILIK SEKTÖRÜ KENDİNİ BÜYÜK DÖNÜŞÜME HAZIRLIYOR! SEKTÖRÜ NELER BEKLİYOR?

TAŞIMACILIK SEKTÖRÜ KENDİNİ BÜYÜK DÖNÜŞÜME HAZIRLIYOR! SEKTÖRÜ NELER BEKLİYOR?15.02.2022
Ağır Vasıta Treyler ve Üstyapı Zirvesi’nde ağır vasıta ve taşımacılık sektöründe yaşanacak çevreci dönüşümünün yaşatacağı yeni ekosistem masaya yatırıldı. Zirvede yapılan açıklamalarda; emisyon hedefleri doğrultusunda oluşacak yeni ekosistem için tüm araç üreticilerinin ve taşımacıların kendisini hazırlanması gerektiği belirtildi ve bunun yasal bir mevzuat olacağının altı çizildi.

Zirvenin 3. Panelinin konusu "Pandemi Sonrası Sürdürülebilirlik" oldu. Şehiriçi taşımacılık, lojistik ve toplu ulaşım gibi farklı sektörlerde ortaya çıkacak riskler ve fırsatların değerlendirildiğini panelin moderatörlüğünü, TAİD Başkanı Ömer Bursalıoğlu yaptı.

TAİD Başkanı ve Renault Trucks Türkiye Satış Direktörü Ömer Bursalıoğlu, ağır vasıtalardaki emisyon oranlarındaki düşüşe dikkat çekerek emisyon oranlarının yüzde 96 oranında düştüğünü söyledi. Bursalıoğlu, "40-50 yıllık değişimler artık 3-4 yıllık periyotlara sığacak." dedi. Bursalıoğlu, Avrupa ülkelerinde dönüşüm için teşviklerin başladığını anlatarak panelistlerden konuyla ilgili değerlendirmelerini istedi.

Ford Trucks Türkiye Direktörü ve TAİD Başkan Yardımcısı Burak Hoşgören, sürdürülebilirlik, Yeşil Mutabakat, iklim değişikliği gibi gelişmelerin hayata girdiğini ve kısıtlı kaynakların etkin kullanımının önemli hale geldiğini söyledi.

Sıfır emisyon, karbon dönüşüm programları, çevreci yakıtlar üzerinde gelişmelerin yaşandığının altını çizen Hoşgören, "Şu anda hep birlikte ileri vadeli sözler veriyoruz. 2025, 2030 ve 2050 yıllarına dair sözler veriyoruz. 2040 yılında ECEA’nın sıfır emisyon mutabakatınna imza atıyoruz" dedi.

Mercedes-Benz Türk Kamyon Pazarlama ve Satış Direktörü Alper Kurt, yeni emisyon şartları ile yeni ekonomik sisteminin oluşacağını belirterek, "Tüm motorlu taşıt endüstrisinde büyük bir dönüşüm yaşanacak. Otomotiv sektörü için ilk hedef olan 2030 yılına kadar seçilmesi gereken farklı yollar var. Binek araçlar ve ağır vasıtalar birbirinden ayrılıyor. Binek araçlarda elektrikli araçlar satılıyor. Batarya teknolojisi ağır vasıtalarda belirli segmentlere hitap erdecek. Bunda menzul önemli. Ortalama 300 kilometrelik bir menzilden bahsediyoruz. Bu da şehiriçi dağıtıma ihtiyaç verebileceğini gösteriyor. Diğer segmentlerde başka teknolojilerin kullanılması gerekiyor. Burada da hidrojen teknolojisi öne çıkıyor. Böylece bin kilometre üzerinde menzil sağlanabiliyor. Hidrojen yakıt hücresinin geliştirilmesi ve dolum ağlarının oluşturulması gerekiyor. Bunun bir yatırım maliyeti var. En çok 10 yıl içerisinde bu dönüşeme gireceğiz ve buna adapte olmamız gerekiyor." açıklamasını yaptı.

Kassbohrer Yönetim Kurulu Üyesi İffet Türken, sürdürülebilirliğin dünyada en önemli konu haline geldiğini belirterek, yük taşımacılığının Avrupa'da 2040 yılına kadar yüzde 45 artacağını bunun için adımların şimdiden atılmaya başlandığını anlattı. Yeni araç kombinasyonları ve yeni mevzuatları gerekli kılan gelişmelerin ortaya çıktığını aktaran Türken, "Emisyon şartlarını biz memnuniyetle karşılıyoruz. Ar-Ge’mizi ön plana çıkarıyoruz. Geniş bir inovasyon ekosisteminde müşterilerimizle, tedarikçilerimizle, üniversitelerle iş birliği içinde çalışmalıyız. İntermordal dediğimiz taşımalar ön plana çıkıyor, daha uzun araçlar gelişiyor bunu destekliyoruz, akıllı teknolojileri yatırım yapılması gerektiğine inanıyoruz. Avrupa İnovasyon Ödüllerinde 2021 yılında 3 ketagoride ödül kazandık" diye konuştu.

Kaynak: www.transmedya.com