Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / 2022’DE LOJİSTİK MALİYETLER VE NAVLUN NASIL SEYREDECEK?

2022’DE LOJİSTİK MALİYETLER VE NAVLUN NASIL SEYREDECEK?

2022’DE LOJİSTİK MALİYETLER VE NAVLUN NASIL SEYREDECEK?14.12.2021

Genelde Deutche Bank ve diğer birçok konuyla ilgili yatırımcı raporu yazan New York ve İstanbul merkezli MATCH, fiyatların 2022 yılında fiyatlarda artış olabileceğine işaret ediyor. Lojistik taşımacılık sektöründe de bu yönde bir eğilim var.

Pandeminin global anlamda ekonomi üzerinde çok farklı etkileri oldu. En fazla etkilenen sektörlerin başında lojistik geliyor. Bu dönemde global konteyner maliyetleri 3 mislinden fazla arttı. Bu durum Türk ihracatçısının maliyetlerini olumsuz etkiledi. Herkes 2022’de fiyatların nasıl seyredeceğini merak ediyor.

New York ve İstanbul merkezli MATCH – Akdeniz Amerikan Ticaret Odası; uluslararası rapor ve piyasa bilgilerinden hareketle özellikle Türkiye & ABD arasındaki lojistik, nakliye, deniz ve hava taşımacılığı fiyatlarını analiz etti. MATCH kendi bünyesinde yer alan forwarder ve gümrük firması ile firmalara en kaliteli servisi ve en rekabetçi fiyatları sağlıyor ve MATCH Amerika’da kendi depolarından müşterilerine hizmet veriyor.

Dünyada global deniz nakliye ve taşımacılık fiyatları için en önemli referans "Baltık Taşıma" endeksidir. 1 yıl önce 40 feetlik konteyner fiyatını ifade eden $2230 düzeyinde olan endeks bu dönemde $9350 düzeyinde seyrediyor. ABD, Çin ve Uzakdoğu endeksi $14600 düzeyinde. Bu rakamları bir ay öncesinde ABD’de tatil dönemi taşımalarının da etkisiyle bin dolar yukarıda seyrediyordu. Ancak yine de fiyatların bir nebze rahatlamış olması özellikle ihracatçıları ve piyasaları sevindirdi.

2022 Sonrası Nasıl Seyredecek?

Lojistik taşımacılık sektöründeki sorunun en önemli kaynağı özellikle Çin & ABD arasında tedarik zinciri yapısının bozulması. Bu nedenle limanlarda aşırı belirsizlikte kaynaklı beklemeler yaşanıyor. Yine piyasadaki belirsizlik nedeniyle bazı alıcılar yüksek hacimli mal alıp stoklama eğilimindeler. Ayrıca Dünyada çip üretiminde yaşanan sorun özellikle ABD içinde taşımada kullanılan TIR ve diğer lojistik materyal üretiminde de sorunlara yol açıyor.

Kaynak: lojiport.com

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr