Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / ULAŞTIRMA BAKANLIĞI: GEÇİŞ BELGELERİNDE REKOR KIRILDI

ULAŞTIRMA BAKANLIĞI: GEÇİŞ BELGELERİNDE REKOR KIRILDI

ULAŞTIRMA BAKANLIĞI: GEÇİŞ BELGELERİNDE REKOR KIRILDI05.12.2021
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, ülke ekonomisini destekleyecek adımları ulaşımın her alanında atmaya devam ediyor. Karayolu taşımacılığında temin edilen geçiş belgelerinde 2021 yılında rekor kırıldı. 21 farklı ülkeden alınan ilave belgeler ile birlikte toplam geçiş belgesi sayısı 1.5 milyonu aştı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, uluslararası karayolu taşımacılığından elde edilen kazanımlar ihracata büyük katkı sağladı. Bakanlığa bağlı Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Karayolu Ulaştırması Karma Komisyonu (KUKK) toplantılarında Kırgızistan ile serbestleştirme süreci başlatıldı. Macaristan ile de transitte kotanın sınırsız olduğu hüküm altına alındı.

21 FARKLI ÜLKEDEN İLAVE BELGELER ALINDI

Azerbaycan geçiş belgesinin 35 binden 46 bine yükseltildiği belirtilen açıklamaya, şöyle devam edildi: "Özbekistan’dan da 18 bin ücretsiz belge alındı. 2021 yılında, karayolu taşımacılığında temin edilen geçiş belgelerinde de rekor kırıldı. 21 farklı ülkeden alınan ilave belgeler ile birlikte, toplam geçiş belgesi sayısı 1.5 milyonu aştı. Bu ülkeler arasında yer alan, İtalya, İspanya, Finlandiya, Norveç, Yunanistan’dan ilk defa ilave belge temin edildi."

AVRUPA’YA YÖNELİK TAŞIMALARDA BÜYÜK ADIMLAR ATILDI

Avrupa’ya yönelik taşımalarda büyük adım atıldığına vurgu yapılan açıklamada, "Avrupa ülkelerine yönelik uluslararası karayolu taşımalarında en önemli transit ülkelerden birisi olan Sırbistan ile KUKK toplantısı gerçekleştirildi. İki ülke arasındaki karayolu taşımacılığında tarihi kararlar alındı. İmzalanan protokol ile 2022 yılından itibaren geçiş belgelerinin tamamının ücretsiz olması kararlaştırıldı. Taraflar, yeni bir karayolu taşımacılığı anlaşması yaparak ikili ve transit taşımaların serbestleştirilmesi konusunda prensip kararı aldı. Türk taşımacıları için belirlenen yıllık çok girişli geçiş belgesi sayısı ise 25 bin olarak belirlendi. Bu sayede 25 bin taşıtımız tek belge ile bir yıl boyunca sınırsız sayıda Sırbistan’a ve Sırbistan üzerinden taşıma yapabilme imkanına kavuştu. Geçiş belgelerinin ücretsiz olması taşımacılara ve ihracatçılara yıllık toplam 6 milyon dolara varan tasarruf sağlıyor" ifadeleri kullanıldı.

KUKK toplantısı yapılan bir diğer ülkenin de Yunanistan olduğu kaydedilen açıklamada, toplantı sonunda imzalanan protokol ile yıllar sonra ikili geçiş belgesi kotasının 20 binden 26 bine yükseltildiği, bunun 13 bin adedinin ise ücretsiz olduğuna dikkat çekildi. Transit geçiş belgesi kotasının 35 binden 40 bine yükseltilirken, belgelerin yarısının ücretsiz kota olarak belirlendiğine işaret edilen açıklamada "Ayrıca, 2021 yılında alınan 11 bin ilave belgenin 2022 yılı kotasından mahsup edilmemesi kararlaştırıldı. Yunanistan’dan ilk defa ücretsiz transit geçiş belgesi temin edilirken, hem ikili hem de ikili taşımalarda alınacak ücretsiz belgeler sektöre 2.3 milyon Euro tasarruf imkanı sağladı" denildi.

Kaynak: www.uab.gov.tr
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr