Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / TCDD’DEN ZİMBABVE’YE DEMİRYOLU DESTEĞİ

TCDD’DEN ZİMBABVE’YE DEMİRYOLU DESTEĞİ

TCDD’DEN ZİMBABVE’YE DEMİRYOLU DESTEĞİ30.11.2021
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) son yıllarda Afrika kıtasına yaptığı iş birliği hamleleriyle Zimbabve Ulusal Demiryolları (NRZ)ile yeni bir oluşuma imza atıyor. İmzalan mutabakat zaptı ile TCDD Afrika ülkesine bilgi ve tecrübelerini aktaracak.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde demiryolu ulaşımında uluslararası platformda atılıma geçen TCDD, Afrika kıtasına bilgi ve tecrübelerini aktarmaya devam ediyor. Eurasial Rail Fuarı’nda NRZ ile bir araya gelen TCDD Genel Müdürü Metin Akbaş, iki ülke arasında iş birliğini başlatacak mutabakat zaptını imzaladı.
Afrika kıtasındaki demiryolu kuruluşlarıyla iş birliklerine önem verdiklerini belirten TCDD Genel Müdürü Metin Akbaş, "Biz 165 yıllık köklü bir geçmişe sahip kurum olarak Afrika kıtasına demiryolları konusunda bilgi ve tecrübelerimizi aktarmaktan mutluluk duyacağız. NRZ ile imzalanan mutabakat zaptı ile demiryolu alanında her türlü desteği vermeye ve iş birliğine hazırız" dedi.

Daha sonra TCDD Genel Müdürü Metin Akbaş, TCDD’nin mevcut ve planlanan projelerine ilişkin bilgileri NRZ temsilcilerine aktardı.
Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a saygı ve sevgilerini ileten Zimbabve Büyükelçisi Alfred Mutıwazuka, "Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın davetlisi olarak Zimbabve Cumhurbaşkanı Türkiye’ye resmi bir ziyarette bulunacak. Söz konusu ziyaret öncesinde Zimbabve Ulusal Demiryolları’na verdiğiniz desteklerden ötürü teşekkür ediyorum. Fuarda Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun çizmiş olduğu vizyon bizi ziyadesiyle mutlu etti. TCDD’nin bilgi ve tecrübesinden faydalanmak bizler için çok değerli" dedi.
İki kurumunda iş birliğini daha ileriye götürmesi gerektiğini belirten NRZ Yönetim Kurulu Başkanı Martin Tafara Dinha konuşmasına şöyle devam etti; "Zimbabve Cumhurbaşkanı demiryollarının modernizasyonuna önem veriyor ve NRZ de değişime hazır. TCDD’nin yardımlarıyla daha ileriye gideceğiz. Biz TCDD’ye çok değer veriyoruz ve iş birliğimizi önemsiyoruz. Büyükelçimizin ekonomik iş birliğimizi geliştirme isteği demiryollarıyla başlayacak. TCDD’nin tecrübelerinden, bilgi birikiminden faydalanacağız."
Toplantı sırasında Zimbabve Türkiye Büyükelçisi Hakan Kıvanç, sürpriz yaparak toplantıya telefonla görüntülü bağlandı. İmza törenini canlı olarak takip eden Kıvanç, iki ülke arasında köprü kurulmasından çok memnunuz, bu çalışmaları daha ileriye taşıyacağız diyerek teşekkür etti

TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen toplantıya; TCDD Genel Müdürü Metin Akbaş, NRZ Yönetim Kurulu Başkanı Martin Tafara Dinha, Zimbabve Türkiye Büyükelçisi Alfred Mutıwazuka, Zimbabve Büyükelçiliği Müsteşarı Charles Scott ile iki ülkenin ilgili heyetleri iştirak etti

Zimbabve Ulusal Demiryolları temsilcileri Türkiye temaslarında Asrın Projesi Marmaray ve TÜRASAŞ Sakarya Bölge Müdürlüğüne ziyaretleriyle devam edecek.

Kaynak: TCDD
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr