Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / KARAİSMAİLOĞLU: BTK’DA 2024 YILI YÜK HEDEFİMİZ 20 MİLYON TON

KARAİSMAİLOĞLU: BTK’DA 2024 YILI YÜK HEDEFİMİZ 20 MİLYON TON

KARAİSMAİLOĞLU: BTK’DA 2024 YILI YÜK HEDEFİMİZ 20 MİLYON TON 29.09.2021
Karaismailoğlu: Altyapı imalatları tamamlanan ve seyahat süresini 40 dakika daha kısaltacak Ankara-İstanbul Hızlı Tren Hattı'ndaki ilave çalışmaları gelecek yıl bitirmeyi hedefliyoruz.

Karaismailoğlu: Demiryollarımızda Ağustos 2021 itibarıyla taşınan yük miktarı, bir önceki döneme göre yüzde 18 oranında artmıştır. Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı'mız üzerinden yapılan ihracat ve ithalatta toplam 1 milyon 276 bin 134 tonluk yük taşındı. 2024 yılı sonunda bunu 20 milyon ton yüke yükseltmeyi hedefliyoruz

Türk demiryollarının 165. Kuruluş yıldönümü ile Türk-İş’e bağlı Demiryol-İş Sendikasının da yer aldığı kamu işçilerinin toplu iş sözleşmesini imzalamaları kapsamında "Omuz Omuza 165 Yıl Demiryolu İşçi Buluşması" etkinliği Ankara Gar yerleşkesinde bulunan Behiç Erkin Salonu’nda 29 Eylül 2021 tarihinde gerçekleştirildi.

Etkinliğe Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Bilgin, TCDD Genel Müdürü Metin Akbaş, TCDD Taşımacılık Genel Müdürü Hasan Pezük TÜRASAŞ Genel Müdürü Mustafa Metin Yazar ve Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, basın mensupları ve demiryolcular katıldı.

"Toplam 3 bin 515 kilometrelik hızlı tren ile 357 kilometrelik konvansiyonel hattın yapım çalışmaları devam ediyor"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, toplam 3 bin 515 kilometrelik hızlı tren hattı ile 357 kilometrelik konvansiyonel hatta yapım çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.

Bakan Karaismailoğlu, Türkiye’yi dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına yükseltme hedefiyle çalışmalarına 7 gün 24 saat hizmet anlayışıyla devam ettiklerini belirterek projeleri birer birer hayata geçirdiklerini kaydetti.

Karaismailoğlu, şehir içi ulaşımında inşa edilen metrolardan şehirler arası YHT hatlarına, Türkiye'nin ekonomik gücünü artıran uluslararası hatlardan kıtaları bağlayan Marmaray, Bakü-Tiflis-Kars gibi projelerde demiryolu çalışanlarının alın teri ve emeklerinin çok büyük olduğunu ifade ederek, "Bu emeğin karşılığında Türkiye güçlenecek, kalkınacak, büyüyecek." dedi.

"Demiryollarının Yatırımda 2013'te Yüzde 33 Olan Payını, 2020'de Yüzde 47'ye Çıkardık."

Türkiye'yi demir ağlarla örerek insan ve yük taşımacılığında demiryolu potansiyelini artırmaya devam ettiklerini vurgulayan Karaismailoğlu, şöyle konuştu:

"Asya ile Avrupa arasında, Çin'den Londra'ya kadar uzanan Demir İpek Yolu'nun Orta Koridor'unda yer alan ülkemiz, uluslararası yük ve yolcu taşımacılığında bir merkezdir. Hükümetlerimiz döneminde ülkemizin demiryollarının gelişmesi için yaptığımız yatırım miktarı 212 milyar lirayı geçti. Demiryollarının yatırımda 2013'te yüzde 33 olan payını, 2020'de yüzde 47'ye çıkardık."

Karaismailoğlu, demiryollarının modernizasyonu, yeni YHT hatlarının inşası için seferberlik başlattıklarına dikkati çekerek, bu alanda konforlu ve ekonomik bir seyahat alternatifi sunarken inşa ettikleri hatlar ve yeniledikleri sinyalizasyon sistemleriyle hata payını sıfıra indirmek için çalıştıklarını dile getirdi.

"Lojistik Maliyetleri Düşürecek Projeler"

Diğer yandan seyahat süreleri kısalırken elektrikli trenlerle, diğer seyahat alternatiflerine göre emisyonların azaltılmasına da önemli katkıda bulunduklarına işaret eden Karaismailoğlu, "Ülkemiz, bölgesel yük taşımacılığında önemli bir ticaret hacmine sahip. Bu potansiyeli lojistik merkezler yaparak daha da artıracağız. Ankara-Sivas YHT Hattı, Ankara-İzmir, Bursa-Yenişehir-Osmanaeli, Konya-Karaman-Ulukışla, Aksaray-Ulukışla-Yenice, Mersin-Adana-Gaziantep, Kapıkule-Çerkezköy-Halkalı hızlı tren hatları gibi toplam 3 bin 515 kilometrelik hızlı tren hattında yapım çalışmalarımız devam ediyor. Ayrıca 357 kilometre konvansiyonel hatta da çalışmalarımızı hızla sürdürüyoruz." ifadelerini kullandı.

"Ankara-İstanbul Gelecek Yıl 40 dakika Daha Kısalacak"

Karaismailoğlu, altyapı imalatları tamamlanan ve seyahat süresini 40 dakika daha kısaltacak Ankara-İstanbul Hızlı Tren Hattı'ndaki ilave çalışmaları da gelecek yıl bitirmeyi hedeflediklerini belirterek, şu değerlendirmede bulundu:

"Demiryolu taşımacılığında nihai hedefimiz 75 milyon ton taşıma kapasitesine ulaşmak"

"Fabrika, liman, organize sanayi bölgeleri gibi yük merkezlerinin demiryolu bağlantısının sağlanması, taşıma maliyet ve miktarında daha rekabetçi olma açısından, yük potansiyeli olan bu merkezlere iltisak hatları yapım çalışmalarımız da tüm hızıyla sürüyor. Böylece üretimdeki lojistik maliyetlerde de önemli tasarruf sağlayacağız. Tüm bu çalışmalarımız neticesinde demiryolu taşımacılığında nihai hedefimiz 25 lojistik merkezimizde, 20 milyon metrekarelik alanda, 75 milyon ton taşıma kapasitesine ulaşmak ve ülkemizin bütünsel kalkınmasına katkı sunmaktır."

"İşçi Kardeşlerimizi Enflasyon Karşısında Korumaya Devam Edeceğiz"

Bakan Karaismailoğlu, Türkiye'de ilk kez Mart 2020'de görülen ve tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle hayat durma noktasına gelse de demiryolları dahil tüm ulaşım modlarında Sağlık Bakanlığının tedbirleri ve sertifikasyon işlemlerini yerine getirerek hizmetleri hızla eski temposuna kavuşturduklarını anlattı.

Salgının iş gücü piyasası üzerindeki etkilerinin azaltılması amacıyla Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak sorumluluk alanları kapsamında pek çok tedbiri uygulamaya koyduklarını dile getiren Karaismailoğlu, "Bu tedbirlerimizin etkisiyle salgının başta hizmetler sektörü olmak üzere istihdamda ve iş gücüne katılımda meydana getirdiği kayıpların büyük bir kısmı telafi edildi." değerlendirmesinde bulundu.

Karaismailoğlu, salgın sırasında diğer ulaşım modlarında ülkeler arasındaki trafik akışı önemli oranda daralırken sürecin demiryolu taşımacılığının lehine işlediğine işaret ederek, "Demiryollarımızda Ağustos 2021 itibarıyla taşınan yük miktarı, bir önceki döneme göre yüzde 18 oranında artmıştır. Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı'mız üzerinden yapılan ihracat ve ithalatta toplam 1 milyon 276 bin 134 tonluk yük taşındı. 2024 yılı sonunda bunu 20 milyon ton yüke yükseltmeyi hedefliyoruz." dedi.

"Önümüzdeki Yıl Milli Elektrikli Lokomotifin Seri Üretimine Başlayacağız"

Yerli ve milli üretim hamlesiyle bölgesel ve uluslararası alanda, dost ve iş birliği halinde olan ülkelere güven veren güçlü bir marka olma konusunda hızla ilerlediklerini vurgulayan Karaismailoğlu, şöyle devam etti:

"Saatte 160 kilometre hıza sahip milli elektrikli tren setinin test süreçlerini tamamladık, 2022 yılında seri üretimine geçeceğiz. Önümüzdeki yıl milli elektrikli lokomotifin seri üretimine de başlayacağız. Saatte 225 kilometre hıza sahip Milli Hızlı Trenin tasarım çalışmalarını tamamlayarak prototip üretim aşamasına geçeceğiz. Milli Banliyö Treni Projesi'nde ise tasarım çalışmalarına devam ediyoruz. Hedefimiz 2023 yılında aracımızı raylara indirmek. Bu projeleri tamamlayarak araçlarımızı raylara indirdiğimiz an metro, banliyö ve tramvay tasarım ve üretimi dahil olmak üzere tüm raylı sistem araç üretiminde ülkemiz için önemli bir aşamaya ulaşacağız. Hedeflerimizi hayata geçirip ülkemizin bütünsel kalkınmasına destek olurken bizim için en önemli husus, bu uğurda alın teri döken sizlersiniz. Bu açıdan imzalanan toplu iş sözleşmesinde, sizin emek ve alın terinizin, hakkınızın korunması için tüm taraflar, iyi niyet ve samimiyet göstererek, büyük gayret sergilediler. İşçi kardeşlerimizi enflasyon karşısında korumaya devam edeceğiz."

"Dünyayı Değiştirecek Mega Ulaştırma Projelerini Ele Alacağız"

Bakan Karaismailoğlu, 6-7-8 Ekim'de, İstanbul Atatürk Havalimanı'nda, "Lojistik, Mobilite ve Dijitalleşme" temalı uluslararası bir şura düzenleyeceklerini de bildirdi.

55 ülkeden üst düzey yöneticinin katılacağı 12'nci Ulaştırma ve Haberleşme Şurası'nda, dünyayı değiştirecek mega ulaştırma projelerini ele alacaklarını aktaran Karaismailoğlu, organizasyonda Kovid-19 sonrasında küresel tedarik zincirlerinin yeni standartlarını belirleyeceklerini, tüm ulaşım ve iletişim modlarında dijitalleşmenin yaygınlaştırılması ele alacaklarını kaydetti.

"Türkiye’nin kalkınmasının yolu demiryolundan geçer"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Bilgin de konuşmasında TCDD Genel Müdürü olarak 145. Kuruluş yıldönümünü kutladığım demiryollarında 20 yıl sonra demiryolcularla birlikte olmaktan dolayı mutluluğunu dile getirerek," Demiryolu ile kalkınma arasında ilişki çok önemlidir. Eğer Osmanlı İmparatorluğu 20 yıl önce demiryolu yatırımlarına başlasaydı bu kadar çok toprak da kaybetmezdik. Demiryolu sanayileşmenin de kaynağıdır. Türkiye’nin kalkınmasının yolu demiryolundan geçer."

Türk-İş Genel Başkanı Ergun Atalay da, annesinin elinden tutup Demiryolu Çırak Okulu sınavına götürdüğünü, kendisinin yarım asır önce Adapazarı’nda işçi olarak demiryollarında çalışmaya başladığını, dedesinin de demiryoluna emek verdiğini belirterek," Hepimizin ekmek kapısı demiryolları. Bu kurum hepimizin evi. Hepimiz bu vatanda yaşıyoruz. Burası hepimizin evi. Pandemi döneminde çarklar dönüyorsa çalışanlar sayesinde dönüyor. Zor bir coğrafyada beraber yaşıyoruz. Bu vatanımızda hep beraber üretmeye devam edeceğiz."dedi.

TCDD Genel Müdürü Metin Akbaş da Türk Demiryolu tarihinin 23 Eylül 1856 yılında İzmir-Aydın hattıyla başladığını belirterek, Anadolu'nun her şehrini kucaklayarak çalışmaya, hedeflerine ulaşmaya devam edeceklerini belirtti.

"Demiryollarında 2021 yılında Yük Taşımacılığı Yüzde 20 Arttı"

TCDD Taşımacılık AŞ Genel Müdürü Hasan Pezük de 1213 kilometresi YHT olmak üzere yaklaşık 12 bin 803 kilometrelik demiryolu ağında günde binlerce yolcuyu, binlerce ton yükü ulaştırırken 165 yıllık köklü tarihin bilgi birikimi, deneyimi, demiryolu sevdasıyla hizmet verdiklerini söyledi.

Salgın süresince demiryollarının, ticaretin devamlılığının sağlanmasında ön plana geçtiğini, demiryolu taşımacılığına talebin giderek artarak 2020 yılında 29,9 milyon ton yük taşındığını ifade eden Pezük, bu süreçte demiryolu tarihindeki en iyi taşıma miktarının yakalanarak bir önceki yıla göre 600 bin ton taşıma artışı sağlandığını bildirdi.

Pezük, bu yıl da şu ana kadar geçen yılın aynı dönemi ile kıyaslandığında yüzde 20'nin üzerinde yük taşıma artışı gerçekleştiğine dikkati çekerek, sadece miktar bazında değil, taşınan yük ve parkur çeşitliliğinin arttığını vurguladı. Bu yıl yük taşımalarında artış trendinin devam ederek 25 milyon tona ulaştığı bilgisini veren Pezük, taşınan günlük yolcu sayılarının da salgın öncesi değerlerine yaklaştığını kaydetti.

Türk Demiryolu Araçları Türk Mühendislerle Tasarlanmaya, İşçilerle Üretilmeye Devam Ediyor

TÜRASAŞ Genel Müdürü Mustafa Metin Yazar, kaynaklarını yönetirken milli çözümleri önceleyecek, genç beyinlerin daha çok sorumluluk aldığı, yenilikçiliğin prensip olarak benimsendiği bir duruş sergileyeceklerini söyledi.

Türkiye'nin YHT'sini, elektrikli trenini, lokomotifini ve vagonlarını Türk mühendislerle tasarlamaya, işçilerle üretmeye devam ettiklerini vurgulayan Yazar, bunları ülkenin hizmetine sunacaklarını dile getirdi.
Kaynak: www.tcddtasimacilik.gov.tr
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr