Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Üye Şirketlerden / MEDLOG DOĞU VE BATI YÖNÜNDE YENİ KAPILAR AÇIYOR

MEDLOG DOĞU VE BATI YÖNÜNDE YENİ KAPILAR AÇIYOR

MEDLOG DOĞU VE BATI YÖNÜNDE YENİ KAPILAR AÇIYOR23.09.2021
Medlog Lojistik, Tekirdağ ve Ömerli demiryolu istasyonlarını kullanarak geliştirdiği yeni projelerle hem Kafkaslar ve Orta Asya’ya hem de Balkanlar ve Doğu Avrupa’ya yeni ticaret kapıları açmaya devam ediyor. Bu iki istasyondan Avrupa’ya konteyner ve dorse taşımacılığına başlayacaklarını açıklayan Medlog Lojistik Genel Müdür Yardımcısı Gonca Alca, "Bu sayede Türk tırları sınır geçişlerini vagon üzerinde gerçekleştirerek hem zamandan hem de maliyetten tasarruf edecek" dedi.

Medlog Lojistik’in ekipman gücünden ve istihdama sunduğu katkıdan söz eder misiniz?

MSC Grubu şirketlerinden Medlog Lojistik, dünyada toplam 6 bin çekici, 9 bin treyler, 80 lokomotif, 4 bin 200 vagon, 830’dan fazla konteyner elleçleme ekipmanı ve 40’tan fazla antrepo ile 70’in üzerinde ülkede lojistik ve depo çalışmaları yürütüyor. Türkiye’de 2011'de 30 araçlık kamyon filosu ile işe başladık. Şu an 12 ofis, 600'e yakın konteyner taşıyıcı, 297 tren vagonu, 20 Open Top konteyner, 6 Türk bayraklı gemi ve 41 farklı lokasyonda bin 200’ün üzerinde çalışanımızla yolumuza devam ediyoruz. 29 depomuzun 22'sini demiryolu bağlantılı istasyonlar oluşturuyor. Tekirdağ, Kocaeli, Eskişehir, Bursa, İzmir, Ankara, Trabzon, Antalya, Gaziantep, Mersin ve İskenderun'da şubelerimiz var. Tüm hatlarla gerçekleştirilen yüklemelerin kapıdan kapıya taşınmasının yanı sıra, demiryolu taşımacılığı, transit taşıma, proje taşımacılığı ve depo hizmetleri veriyoruz. Yaptığımız vagon ve yük aktarma istasyonu yatırımlarıyla karayoluna alternatif ekonomik çözümler sunuyoruz.

AFRİKA-AVRUPA ARASINDAKİ TRANSİT SÜREYİ 10 GÜN DÜŞÜRDÜ

Bu süreçte geliştirdiğiniz hangi hizmetlerle dış ticaretin kolaylaştırılmasına katkı sundunuz? Gündeminizdeki yeni projeler neler?


Bu yıl araç filomuzu yenileyerek tüm konteyner taşıyıcı araçlarımızı yeni nesil Ford FMAX yapıyoruz. 500 bini karayolu ve 110 bini demiryolu ile olmak üzere 2020 yılında toplamda 610 bin TEU taşıma yaptık. Bu yılın ilk 7 ayında da 380 bin TEU’nun üzerinde taşıma yaparak geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10 gibi bir büyüme gerçekleştirdik. Depolarımızda 600 bin TEU üzerinde konteyner elleçleyerek tamir-bakım ve yıkama gibi ihtiyaç duyulan her türlü hizmeti verdik.

Faaliyete aldığımız Tekirdağ ve Ömerli demiryolu istasyonlarımızla Balkanlar ve Doğu Avrupa’ya taşımalarımıza başladık. Marmaray’dan ilk yurtiçi yük trenini geçiren firma olduk. Yine Medlog Lojistik organizasyonu ile Çorlu’dan çıkan yükler Bakü-Tiflis Kars parkuru üzerinden Orta Asya’ya ihraç edildi. Bu sayede Trakya Bölgesi’ndeki sanayi kuruluşları da Kafkaslara ve Orta Asya’ya ihracat için Marmaray’ı kullanmaya başladı.
Avrupa’ya kara taşımalarında sıkışıklık yaşanan bir dönemde, Kasım ayında Medlog Tekirdağ Tren İstasyonu’ndan hızlı ve güvenli, yeni bir taşıma alternatifi sunarak Avrupa’ya ilk ihraç yüklü demiryolu taşımasını yaptık. Böylece Balkanlar ve Doğu Avrupa için ülkemize yeni bir ticaret kapısı açmış olduk.

Medlog’un Asyaport ile kombine taşımacılıkta gerçekleştirdiği yatırımlar ve Medlog Tekirdağ Tren İstasyonu’nun Asyaport’a olan yakınlığı, ülkemizin ve bölgedeki ülkelerin yüklerinin diğer taşıma yöntemlerine göre daha kısa sürede taşınmasını sağladı. Bu kapsamda Şubat ayında Fildişi Sahili’nden gelerek Bulgaristan’a gidecek olan 20 adet 40’ High Cube konteyner transit yük, Asyaport’a indirilip Medlog Tekirdağ Tren İstasyonu’na aktarılarak; burada organize ettiğimiz "ilk transit yüklü tren" ile Bulgaristan’daki varış noktasına ulaştırıldı. Daha önce denizyolu ile İstanbul Boğazı’nı geçerek Burgaz Limanı’na giden yükler, demiryolu taşımasıyla zamandan büyük ölçüde tasarruf ederek teslim edilmiş oldu. MSC, Asyaport ve Medlog’un ortak çalışması ile gerçekleştirdiğimiz bu lojistik operasyon, alıcı firmaya denizyolu taşımasına kıyasla 10 güne yakın zaman avantajı sağladı.

Bunlara ek olarak; Avrupa geçişlerinde Türk tırlarının yaşadığı bekleme sorununu aşabilmek adına Medlog Tekirdağ ve Medlog Ömerli Tren İstasyonlarına önemli bir görev yükledik. Planlarımız arasında İstanbul ve Tekirdağ tren istasyonlarından Avrupa’ya konteyner ve dorse taşımacılığına başlamak bulunuyor. Bu sayede Türk tırları sınır geçişlerini vagon üzerinde gerçekleştirerek hem zamandan hem de maliyetten tasarruf edecektir.

Pandemiyle birlikte ortaya çıkan konteyner krizi operasyonlarınıza nasıl yansıdı? Siz buna karşı ne tür tedbirler aldınız ve bu süreci nasıl aştınız?

Öncelikle tüm depo ve operasyon ekibimiz ile sahadaydık. Çalışma arkadaşlarımıza ve paydaşlarımızın çalışanlarına teşekkür ederiz. Türkiye’deki demiryolu, karayolu ağımız; farklı lokasyonlardaki depolarımız ile konteynere nerede ihtiyaç var ise bölge fark etmeksizin ulaştırdık. Konteynerleri tekrar kullanıma en hızlı şekilde ve gerekirse en uzak noktadan bile yetiştirerek dış ticaretimizin bundan olumlu etkilenmesi için gayret gösterdik. MSC de bu dönemde, ihracatın aksamaması için on binlerce konteyneri boş pozisyonladı. Bu pozisyonlamanın en belirgin çalışmalarından biri ABD limanlarından 5 direkt gemi ile sadece boş konteyner sağlaması oldu.

Demiryolu ve kombine taşıma modlarının önemini artırdığı bir dönemdeyiz. Türkiye’de demiryolu ile taşıma oranı yüzde 1 civarında iken Medlog’un karadaki taşıma toplamlarının yüzde 20’si demiryolu ile gerçekleştiriliyor. Bu nedenle Türkiye’de en fazla kombine taşımacılık, en fazla ihracat konteyner taşıması ve en fazla farklı noktadan demiryolu taşıması yapan şirketiz. Çalışmalarımız Türk dış ticaret firmalarımızın lojistik hinterlandını yüzlerce kilometre genişletmekte, uygun bulduğu navlun, servis ve limana ulaşabilme avantajı sağlamaktadır.

Bugün yaşanılan navlun ve ekipman probleminin ana kaynağı özellikle ABD limanlarında ve lojistik kabiliyetinde yaşanan darboğazdır. Zaten vizyon edindiğimiz ve bu şekilde bir kez daha kanıtlandığı üzere yatırımlarımız ülkemiz için böyle bir darboğazı yaşatmamak, lojistik yolları artırmak, genişletmek ve geliştirmek üzerine kurulu olacak. Lojistik çözümlerimiz sayesinde müşterilerimize hiç konteyner sıkıntısı yaşatmadık.

YATIRIMLAR DEVAM EDECEK

Medlog Lojistik’in yatırım ajandasında neler var? Devreye almayı planlandığınız yeni projeler var mı?

Önümüzdeki dönemde elektrikli yük lokomotifleri ve vagonlar satın alarak, yeni yükleme boşaltma alanları iltisak hatları inşa etmeyi planlıyoruz. Yeni vagon satın alımlarımız ile vagon filomuzu 500 adet civarına yükseltiyoruz. Kendi lowbed, tenteli, frigorifik dorselerimiz ile hizmetlerimizi çeşitlendirmek üzere yatırımlar yapıyoruz.

Geçen yılı nasıl bir büyümeyle kapattınız? 2021 yılına ilişin hedefiniz nedir?

Hem yük hacmi hem de cirolarımızda büyümeyi sürdürüyoruz. Geçtiğimiz yıl bir önceki yıla göre yüzde 29’luk bir artış gerçekleştirmiştik. 2021 yılını da geçen seneye göre hedeflerimiz doğrultusunda yaklaşık yüzde 35’lik bir artışla kapatmayı planlıyoruz.

DİJİTAL DÖNÜŞÜMLE VERİMLİLİĞİ %30’A YAKIN ARTIRDI

Medlog Lojistik Genel Müdür Yardımcısı Gonca Alca, dijitalleşme alanında önemli çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Uçtan uca tüm nakliye ve depolama sürecine yatırım yaparak kayıt sistemlerini geliştirdiklerini belirten Alca, iş ortakları ile olan veri transferini kolaylaştırdıklarını, izlenebilirliği ve iş verimliliğini arttırdıklarını söyledi. Dijital dönüşüm ile iş süreçlerinin verimliliğinde şu ana kadar %20 ila %30 arasında bir verimlilik artışı yakaladıklarını aktaran Alca, "Her gün gelişen teknoloji ile daha gidilecek çok yolumuzun da olduğunu biliyoruz. Dijitalleşme alanında gündemimizde nesnelerin interneti (IOT), yapay zeka (AI) gibi teknolojileri kendi yazılımlarımıza entegre ederek yaptığımız yatırımlarla tüm hizmetlerin mobil olarak izlenebilmesi ve müşteri odaklı teknolojik hizmetlerimizi artırmak var" dedi.

Kaynak: www.lojistikhatti.com
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr