Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Üye Şirketlerden / ALIŞAN LOJİSTİK YILDIZINI İNOVASYON VE TEKNOLOJİYLE PARLATTI

ALIŞAN LOJİSTİK YILDIZINI İNOVASYON VE TEKNOLOJİYLE PARLATTI

ALIŞAN LOJİSTİK YILDIZINI İNOVASYON VE TEKNOLOJİYLE PARLATTI02.09.2021
Lojistik sektöründe bulunan 13 Ar-Ge merkezinden 2’sine sahip olan Alışan Lojistik, özellikle pandemi döneminde bu yatırımlarının meyvelerini toplamaya başladı. Krize rağmen bu dönemde verimlilik sağlayarak, müşteri memnuniyetini ve hizmet kalitesini artırdıklarını vurgulayan Alışan Lojistik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Damla Alışan ayrıca Microsoft Azure ile çalışarak bulutun getirdiği maliyet, güvenlik ve inovasyon avantajlarından da yararlanmaya başladıklarını söyledi.

Alışan Lojistik, pandemi döneminde Türkiye’de çarkların dönmesine nasıl katkı sundu?

Dünya salgın ile mücadele ederken pek çok ülke farklı yöntemlere başvurdu, ancak tümü lojistik faaliyetlerini sürdürdü. Zira biz, krizlere alışık ve üstesinden gelebilme kasına sahip bir sektörüz. Alışan’a baktığınızda ise, ağırlıklı olarak kimyasal madde ve FMCG lojistiği yaptığımız için gıda ve temizlik malzemesi sektörlerine verdiğimiz hizmetlerde bir kapasite azalması olmadı. Çarkların dönmesi ve Tüketicinin temel ihtiyaçlarına ulaşabilmesi için tedarik zincirinin önemli bir halkası olarak görevimizin başında yer aldık; almaya da devam ediyoruz.

‘ÇEVİK YÖNETİME’ GEÇİYOR

"İnovasyon Geleceği Taşır!" mottosuyla gerçekleştirdiğiniz Ar-Ge yatırımları hakkında bilgi verir misiniz?


Her sektörde olduğu gibi inovasyon ve teknoloji yatırımları lojistik sektöründe de rakipler arasında fark yaratma anlamında en önemli parametrelerin başında geliyor. Sektörümüzde, Bilim ve Sanayi Bakanlığı onaylı 13 Ar-Ge merkezi var. Bunlardan ikisi şirketimiz tarafından kuruldu. Gebze ve Kocaeli bölgesi üssümüz diyebiliriz. Ar-Ge’mizde 40 uzman çalışıyor. Burada iş ortaklarımızın yazılımlarına kolaylıkla entegre olabilen teknolojik çözümleri geliştirmekte ve lojistik ihtiyaçlara yeni bakış açılarıyla cevap vermekteyiz. Firma olarak gerçek ve sanal dünyanın birlikte hareket ettiği, kullanıcıların ve ulaşım araçlarının birbirleriyle iletişime geçtiği, böylelikle de süreçlerin hatasız ve daha verimli işlendiği bir çalışma sistemine odaklanıyoruz. Ayrıca, bilgi teknolojileri anlamında gerçekleştirdiğimiz işler var. Bu kapsamda fiziksel altyapı yenilemesi yolu ile teknoloji ve dijitalizasyon anlamında çağın gereklerine uygun yeni çalışma ve iş yapış modelleri tasarlanıyor. Ek olarak, yazılım teknolojileri değişimi ile özellikle müşterilerimizin iş takip sistemleriyle konuşan, entegrasyon kabiliyeti yüksek yazılım teknikleri hayata geçiriliyor.
Değinmek istediğim bir diğer önemli nokta ise, çevik yönetime geçiş (agile method) metodu ile, temel olan insan odağını kaybetmeden, iç ve dış tüm parametrelere uyum sağlayıp müşteriye en hızlı ve kaliteli sonuçları üretebilme kapasitemizi geliştirmeye çalışıyor olmamız.

BULUT TEKNOLOJİSİYLE AVANTAJ YAKALADI

Dijitalleşme alanında gerçekleştirdiğiniz yatırımlarla iş modelinizde ne oranda iyileşme kaydettiniz?

Alışan Lojistik olarak, özellikle pandemi ile birlikte, teknoloji ve lojistik 4.0 çalışmalarının önemini bir kez daha anladık. Öncelikle kurum içinde aldığımız tedbirler kapsamında uzaktan/evden çalışma modelini mart ayı itibarıyla yaygınlaştırdık; iş yapış şekillerimizi değiştirdik. Kesintisiz ancak korunmalı bir hizmeti sürdürdük, kamu ile olan işbirliklerimizi bu bağlamda artırdık. Bu esnada içerde çalışan memnuniyetini sağladık. Diğer yandan ise otomasyon ve akıllı teknolojilerimiz ile kriz zamanlarında dağıtım merkezleri ve depolarımızın çalışmaya devam etmelerini sağladık. Tüm bunlar, krize rağmen verimlilik sağlamamıza ve dolayısı ile müşteri memnuniyetini ve hizmet kalitemizi artırmamıza neden oldu. Son dönemki dijital dönüşüm yolculuğumuzda ayrıca, veritabanı ve uygulama servisleri geçişi, sunucu projesi, doküman yönetimi ve SharePoint güvenlik seviyesinin artırılmasından oluşan beş farklı geçiş rotasında Microsoft Azure ile çalışarak bulutun getirdiği maliyet, güvenlik ve inovasyon avantajlarından da yararlanmaya başladık.

2021 yılına ilişkin büyüme hedefleriniz neler? Yatırım ajandanızda neler var?

2019 yılını, hedeflediğimiz yıl sonu rakamlarına ulaşarak, 726 milyon TL ile kapatmıştık. 2020 yılını da pandemi ve diğer bütün olumsuzluklara rağmen makul bir büyüme ile kapattığımızı söyleyebilirim. 2021 yılına da, yaklaşık seviyelerinde bir büyüme hedefi öngördük.
Bildiğiniz gibi, işe uluslararası karayolu taşımacılığı ile başlayan bir markayız. Ancak, bizi farklı kılan, kurulduğumuz günden bu yana birçok sektörün yanı sıra ağırlıklı olarak hızlı tüketim malları (FMCG) ve kimya sektörlerine hizmet sunmaya devam etmemiz. Bu sebeple, kimya sektörünün en önemli başlıklarından biri olan tehlikeli kimyasalların elleçlenmesi, taşınması ve depolanması konusunda çok ciddi bir uzmanlığımız, altyapımız, halen sürmekte olan yatırımlarımız ve başarılı bir çalışma modelimiz bulunmaktadır. Başta SQAS ve ADR olmak üzere uluslararası standartlar ve yasal mevzuatlar düzeyinde süreçlerini yöneten şirketimiz, bu dönemde de, ancak bu dönemden bağımsız olarak, yatırımlarını bu temel üstüne planladı ve teknolojiye daha fazla eğildi; eğilmeye de devam ediyor.

DEPOCULUK VE MİKRO DAĞITIMA ODAKLANACAK

E-ticaret ekonomi ve lojistikte hangi dönüşümleri zorunlu kıldı? Alışan Lojistik buna karşın nasıl pozisyon aldı?

Biliyorsunuz, özellikle e-ticarette, korona sonrasında mecburi değişiklikler görüldü; bu sebeple daha yaygın depoculuk ve mikro dağıtım faaliyetleri gündemimize geldi, gelmeye de devam edecek. Zira stok politikaları değişti, değişiyor. ‘Tam zamanında’ ürün politikası, karantina dönemi sonrasında yeniden tasarlanacak bir üretim politikası haline geldi. Artık kurumlar, belirsizliklere karşı envanterlerini yeniden ayarlayacak ve daha fazla stok tutma eğiliminde olacaklar. Biz de Alışan Lojistik olarak bu çerçevede yatırımlarımıza devam edeceğiz.

Yeni ekonomi oluşurken lojistik sektörünün nasıl konumlanması gerekiyor? Bu kapsamda Alışan Lojistik’in gelecek planları neler?

Pandemiden önce de tüm dünyada yeni planlamalar yapılıyor; daha teknolojik çözümler, demiryolları, block chain tabanlı yapılanmalar ve daha birebir tedarik modelleri üzerinde çalışılıyordu. İçinden geçmekte olduğumuz bu yeni dönemde de Türkiye’nin dış ticaretinin dünya entegrasyonunun artmasına paralel büyümesini ve bu şekilde lojistik sektörünün de büyüyen iş hacimlerine ulaşmasını bekliyoruz. Senelerdir hepimizin gündeminde daha çok demir yolunu, deniz taşımacılığını ve dolayısıyla intermodal taşıma modlarını kullanmak vardı. Alışan Lojistik olarak, biz de bu alanlarda gelişmeye devam edecek, ülke çapındaki coğrafi büyümemizi sürdürecek, filomuzu gençleştirecek ve Katma Değerli Hizmet operasyonlarında yenilikler yaratmaya çalışacağız.
Kaynak: lojistikhatti.com