Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Havayolu / İSTANBUL HAVALİMANI, KARBON EMİSYONUNU 2050'YE KADAR SIFIRA İNDİRECEK

İSTANBUL HAVALİMANI, KARBON EMİSYONUNU 2050'YE KADAR SIFIRA İNDİRECEK

İSTANBUL HAVALİMANI, KARBON EMİSYONUNU 2050'YE KADAR SIFIRA İNDİRECEK25.08.2021
İstanbul Havalimanı, Uluslararası Havalimanları Konseyi’nin (ACI) başlatmış olduğu ve 238 havalimanının yer aldığı "2050 yılına kadar "Net Sıfır CO2 Emisyonu" taahhüdüne katıldı.

İGA, İstanbul Havalimanı’nın en geç 2050 yılına kadar sıfır emisyon taahhüt ettiğini açıkladı. Uluslararası Havalimanları Konseyi (ACI) tarafından ilk olarak Haziran 2019'da başlatılan "ACI Net Zero 2050", iklim sorununa karşı havalimanlarını eyleme geçirme ve karbondan arındırma hedefi doğrultusunda oluşturuldu. 2050 yılına kadar sıfır emisyon hedefine ilişkin çalışmalarını sürdürecek olan İstanbul Havalimanı, Güneş Santrali Kurulumları, Elektrik Şebekesinden Yenilenebilir Enerji Satın Alınması, Elektrikli Araç Dönüşümleri ve Araç Şarj İstasyonu Kurulumları, Ağır Taşıtlarda Bio Dizel Kullanımı, Enerji Verimlilik Faaliyetleri, Ağaçlandırma Çalışmaları ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda Hidrojen Yakıtının Isınma ve Ulaşım Amaçlı Kullanımı, Baca Gazından Karbon Yakalama Teknolojilerinin yapılmasını taahhüt edeceğini bildirdi. İGA Havalimanı İşletmesi İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Samsunlu; "İGA olarak gelecek nesillere karşı önemli bir sorumluluğumuz olduğu bilincindeyiz. Bu sorumluluk bilinciyle hareket ederek, daha temiz bir dünya için harekete geçtik. Türkiye’nin dünyaya açılan kapısı İstanbul Havalimanı’nda 2050 yılına kadar "Net Sıfır CO2 Emisyonu" yol haritamızı hazırladık ve bu doğrultuda agresif bir planlama yaparak karbon salım azaltım stratejimizi oluşturduk. Böylelikle, hem teknolojik hem operasyonel gerekliliklerin sürekli olarak takip edildiği ve değerlendirildiği bir sürece dahil olduk. Birçok projemizi halihazırda hayata geçirerek 2050 yılından çok daha önce sıfır emisyon hedeflerimizi gerçekleştirmiş olacağız. Kısa vadede, Enerji Verimlilik Faaliyetleri, Enerji Etütleri ile Sistem İyileştirmeleri, Elektrikli Araç Kullanımları ve Araç Şarj İstasyonu Kurulumlarını gerçekleştirdik ve önümüzdeki iki üç sene içerisinde gerçekleştirmeye devam edeceğiz. Uzun vadede, Güneş Enerji Santralleri kurulumu ve Yeşil Enerji satınalımları ile elektrik enerjisi ihtiyaçlarımızın büyük kısmını yenilenebilir kaynaklardan temin edeceğiz. Ağaçlandırma faaliyetlerimizin de önemli miktarlarda karbon emisyon yutağı haline geleceği düşüncesindeyiz. Gelişen teknolojiler takip edilerek Ağır Taşıtlarda Bio Dizel Kullanımı, Hidrojen Yakıtının Isınma ve Ulaşım Amaçlı Kullanımı, Baca Gazından Karbon Yakalama Teknolojilerini de takip ederek emisyon azaltım fırsatlarını da değerlendireceğiz. İGA olarak amaçlarımız doğrultusunda çıtayı daha da yükseltmek en büyük hedefimiz." diye konuştu.

Hasan Karakurt

Kaynak: transmedya.com
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr