Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Havayolu / HAVA KARGO TALEBİ PANDEMİ ÖNCESİNE GÖRE ARTTI

HAVA KARGO TALEBİ PANDEMİ ÖNCESİNE GÖRE ARTTI

HAVA KARGO TALEBİ PANDEMİ ÖNCESİNE GÖRE ARTTI11.04.2021
Hava taşımacılığına olan talep o kadar güçlü ki, ABD-Çin Ticaret Savaşı 2018'de patlak vermeden önce en son görülen yüksek seviyelere geri döndü.

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği tarafından Çarşamba günü yayınlanan verilere göre, Şubat ayında hava taşımacılığı hacimleri 2019'in aynı ayına göre %9 arttı. Hava taşımacılığına olan talep o kadar güçlü ki, ABD-Çin Ticaret Savaşı 2018'de patlak vermeden önce en son görülen yüksek seviyelere geri döndü. Sonuçlar ayrıca, hava kargo trafiğinin pozitif bölgeye geri döndüğü Ocak ayına göre %1.5, ayrıca geçen baharın pandemi sorunundan 2019'a göre %1.1 daha yüksekti.

Sanayi cephesinde, Satın Alma Yöneticileri Endeksi, Hava Kargo talebinin önde gelen göstergeleri olan güçlü üretimi ve yeni ihracat siparişleri sinyallerine devam etti.

Süveyş Kanalı'nın bir mega gemi tarafından tıkanması, teslimatı hızlandırmak için bazı nakliyecileri hava yoluna itti ve bu da Mart ayında da bildirilen hacimlere katkıda bulunacağını gösteriyor

Latin Amerika dışındaki tüm bölgeler, COVİD öncesi seviyelere kıyasla Hava Kargo talebinde bir iyileşme gördü, Kuzey Amerika ve Afrika en güçlü performans sergilemeyi başardı.

Yolcu talebine yönelik olumsuz eğilim Şubat ayında da devam etti, tüm önemli uluslararası segmentte trafik %88.7 düştü, Ocak ayından üç puan daha gerileme kaydedildi. Covid salgınlarının daha fazla sınır kısıtlamasına yol açması nedeniyle Temmuz ayından bu yana en kötü performansı gördüğümüzü söyleyebiliriz. IATA, iç pazarlar da dahil olmak üzere toplam yolcu hacminin iki yıl öncesine göre %75 düştüğünü söyledi.

Havayolları, nakit akışının geri kazanılmasına yardımcı olmak için tüm gözler yoğun yaz seyahat sezonunda, ancak rezervasyonların seviyesi aşıların ve sınırların yeniden açılmalarının ilerlemesine bağlı olacak. Kısıtlamalar rahatladığında veya kaldırıldığında, çok güçlü bir bastırılmış talebin açığa çıkacağı görülüyor. Geçen yaz Avrupa'da olan ve Şubat ayında Avustralya'da gördüğümüz şey buydu. Yeni IATA Genel Müdürü Willie Walsh ilk basın brifinginde yaptığı açıklamada ‘’Bu kısıtlamalar rahatladıkça veya kaldırıldığında, yolcu trafiğinin iyileştiğini ve güçlü bir şekilde ilerlediğini göreceğiz " dedi.

https://www.iata.org/en/iata-repository/publications/economic-reports/air-freight-monthly-analysis---february-2021/

https://www.iata.org/en/pressroom/pr/2021-04-07-01/

https://www.freightwaves.com/

MEHMET BUĞRA YILMAZ - BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ
Kaynak: lojiport.com
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr